Test av rødvin på kartong

- Jeg er forundret over hvor mye kvaliteten varierer på en del av disse vinene i gjennom året

Her er de beste vinene på papp.

Test: Vi har testet rødvin på kartong.
Test: Vi har testet rødvin på kartong.
Sist oppdatert

I denne testen har vi tatt utgangspunkt i polets bestselgerlister, pluss at vi har latt våre eksperter lage et utvalg av de vinene de har mest tro på.

Det er 20 viner i utgangspunktet, men tre ble tatt ut av testen. Doppio Passo klarte ikke importøren å få levert i tide til testen. Lunaria Montepulciano d'Abruzzo og Saladini Pilastri Rosso Piceno ble tatt ut grunnet feil på vinen.

Kriterier

Alle vinene er vurdert etter lukt, smak og totalinntrykk. En god vin skal være godt balansert. Da snakker vi gjerne om forholdet mellom vinens ulike smakskomponenter, som syre, frukt, tanniner, alkohol og sødme.

Det skal også være kompleksitet i smaken med mange ulike, fint tilpassede aromaer. Konsentrasjon beskriver hvor livlig og intens vinen virker. En god vin skal ha høy konsentrasjon.

De beste vinene

Østerrike er ikke aller mest kjent for rødvin, men Meinklang kommer her på topp med 84 poeng. Denne vinen passer til lette kjøttretter av kylling, kalv eller and. Fungerer også fint til skrei om den serveres med rødvinsvennlig garnityr.

Ellers er det et skuffende nivå. Etter Meinklang følger et midtsjikt med litt over 80 poeng, så har vi en overraskende mange under 80 poeng. Hele ni stykker.

Ifølge vår ekspert Robert Lie kan det skyldes at det er en stund siden noen av vinene er tappet.

– Jeg er forundret over hvor mye kvaliteten varierer på en del av disse vinene gjennom året, forklarer han.

- Pappvin er ferskvare, sjekk tappedatoen. Er det mange måneder siden den er tappet kan det hende du skal gå for en annen, ferskere vin, råder vår ekspert.

Vinfakta

Smakerne bruker begreper som lengde, tanniner, fylde og fruktighet i testene våre. Her gir vi en kort forklaring:

Fylde Dette begrepet beskriver følelsen av vekt og rikhet i munnen. For å forenkle litt, kan du tenke på saft og vann, og hvordan blandingsforholdet mellom dem gir forskjellige opplevelser av fylde når du drikker. Alkohol, garvestoff og fruktkonsentrasjon bidrar mest til fylden.

Tannin, også kalt garvestoff, kommer fra druenes skall, stilker og steiner. Det er tannin som gjør at du føler deg tørr i munnen av noen typer rødvin, men det har også en konserverende virkning. Viner som skal lagres bør ha mye garvestoff.

Syre gir friskhet. Uten den vil vinen oppleves som slapp i munnen. Tenk på hvordan det føles når du spiser sitron. Alle opplever syre forskjellig, og en vin noen synes er passe frisk, kan oppleves for sur for andre. Opplevelsen av sødme og syre i vin er dessuten avhengig av hverandre. Jo mer syre, jo mindre kjenner du av sukkeret. Og omvendt. Sukkeret endrer ikke syrenivået, men demper likevel den syrlige smaken.

Sødme gir rundhet. Det søte kjenner du best på tungespissen, og dette er den første smaken du registrerer etter å ha tatt en slurk av vinen. Alkoholen i vinen bidrar også til en følelse av sødme. Og en fruktig vin kan oppleves søtlig, selv om sukkernivået er lavt. Alle disse faktorene bidrar til å gi en rund vin. Det betyr at den oppleves som myk i munnen, det motsatte av kantete eller hard. Sødme kan være behagelig, men det kan også bli i meste laget. For å balansere det bløte og snille, trengs syre.

Fruktighet Dette begrepet beskriver hvor sterkt preg vinen har av frukter og bær. I rødvin går assosiasjonene oftest til mørke bær eller frukter, som solbær, kirsebær, bringebær, plommer m.m. Fruktigheten avtar når vinene lagres.

Lengde En vin med god lengde har en smak som sitter lenge i munnhulen. Da snakker vi om en god vin, i motsetning til en kort vin der smaken  forsvinner fort. 

Slik testet vi:

Testingen ble foretatt blindt (testerne får ikke vite hva som testes) av Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Vinene er vurdert etter 100-poengskalaen som egentlig en 50-poengskala Den starter på 50 og går opp til hundre. Ved 50 poeng snakker vi om en vin som er helt ødelagt og udrikkelig, og ved 100 dreier det seg om en perfekt vin. Her kan du lese mer om denne skalaen.

Kilder: Vinmonolpolet/blienvinkjenner.no

Denne saken ble første gang publisert 16/02 2017, og sist oppdatert 10/04 2018.

Les også