Madeira fra 1899

Sånn smaker en 123 år gammel vin – og du gjetter aldri prisen!

Da denne vinen ble laget, var Norge fortsatt under Sverige, og kongen het Oscar II. Sist vi sjekket var det fem flasker til salgs i Norge.

ELDGAMMEL: Det er utrolig hvor lenge Madeira holder seg.
ELDGAMMEL: Det er utrolig hvor lenge Madeira holder seg. Foto: Importøren
Sist oppdatert

I 1899 var Victoria dronning av det britiske imperiet og keiserinne av India, mens Wilhelm II var konge av Preussen og keiser av det tyske riket.

I Norge hadde vi nettopp fått elektrisiteten, telefonen og bilen, mens flyet og radioen fortsatt var noen år unna. Verden så altså ganske anderledes ut i 1899.

Hva er Madeira?

Madeira er, i likhet med Portvin og Sherry, en vintype som vekselvis kalles hetvin og sterkvin. På engelsk heter det «fortified wine», altså forsterket vin.

Det har sin bakgrunn i at under seilskutetiden, hvor sjøreisene tok veldig lang tid, hadde vinen de fraktet med seg en tendens til å bli dårlig. Da var det noen smartinger som fant ut at å tilsette sprit (ofte brandy) til vinen, økte holdbarheten. Dette har sin årsak i at etanol (sprit) har en antiseptisk virkning og dreper bakterier.

Sprit har også den effekten at hvis den tilsettes vinen under gjæring, så stoppes gjæringen og det blir restsukker igjen i vinen, og du får en søt vin. I tilfeller som tørr Sherry, tilsettes spriten veldig sent i gjæringsprosessen slik at det knappest er noe sukker igjen i vinen.

Forskjellige druer og stiler

Madeira kommer, i likhet med Cristiano Ronaldo, fra den portugisiske øya med samme navn, utenfor nordvestkysten av Afrika, altså ikke så langt fra Kanariøyene.

Vinen lages på mange forskjellige druer, og i forskjellige stiler, hvor Sercial (halvtørr), Verdelho (halvsøt), Bual/Boal (søt) og MalmseyMalvazia (meget søt) er de mest vanlige. Det lages også vin på druene Terrantez, Bastardo m.fl. Vår aktuelle vin er en Terrantez, og den er halvsøt.

Les også: Vet du hvorfor denne champagnen kalles Gul enke? Her er svaret

Vinen er allerede «ødelagt»

En gang returnerte et skip til Madeira med usolgt vin, og det viste seg da de smakte på den, at den hadde fått en helt unik karakter. Dette skyldtes at vinen var blitt oksidert gjennom varme og luft under sjøreisen.

Man begynte så å innføre praksiser på land som etterlignet behandlingen vinen hadde fått til sjøs ved at fatene ble lagt på loftet i lagringsbygningene hvor det er meget varmt.

Vanligvis er ikke oksidering noe bra for vin, men her er det en integrert del av vinstilen, og regnes ikke som en feil.

Vinen kan ligge på fat i flere titalls år før den ofte tappes over på glassballonger, og da er vinen nesten umulig å ødelegge, da den allerede er «ødelagt». Senere tappes vinen fra ballongene og over på flasker. Artikkelforfatteren har selv smakt Madeira fra flaske som ble åpnet et helt år i forveien, og vinen var fortsatt full av liv.

I tillegg til den spesielle produksjonsmetoden, er kanskje den viktigste forskjellen mellom Madeira og andre typer hetvin som Portvin og Sherry, at Madeira har et høyere syrenivå, og fremstår derfor som friskere.

Hvordan smaker så en Terrantez 1899?

Pereira d’Oliveira Terrantez 1899

Denne vinen er fortsatt full av liv, både søt og frisk.

94 poeng

UNIK: Pereira d’Oliveira Terrantez 1899.
UNIK: Pereira d’Oliveira Terrantez 1899. Foto: Importøren

Varenummer: 15066101

Prosent alkohol: 20,0

Råstoff: 100% Terrantez

Produsent: Pereira d’Oliveira

Pris: 11.990,-

Fra Portugal/Madeira. Dyp mahogni kjerne mot lysere brungyllen kant.

Spennende og kompleks nese med tørket frukt (svisker, fiken og dadler), knekk, brent karamell, nøtter, appelsinskall, te, krydder og eksotisk treverk. Meget god fylde med høy viskositet (tyktflytende).

Et høyt sukkernivå (89 g/l) og et enda høyere syrenivå (12 g/l), gjør at denne vinen fremstår som bare halvsøt. En enorm ettersmak, som bare varer og varer.

Flott vin, om enn ganske rustikk. Et privilegium å få smake noe slikt.

Denne vinen er full av liv, og kan gjerne oppbevares i flere tiår til. Om du lurer på mat til denne, så vil vi anbefale å drikke den på egenhånd.

Dette er nemlig en så unik opplevelse at du ikke vil forstyrre den med andre dufter og smaker. Om du absolutt vil ha mat til, vil vi anbefale kake eller dessert basert på tørket frukt, karamell og nøtter.

Les også: Kjendiskokkenes verste matopplevelser: – Arne Brimi laget det verste jeg har spist i hele mitt liv

Hvordan bestille

Denne vinen ble lansert på Vinmonopolet 7. desember 2022. Det er kommet seks flasker til landet, og den ene gikk med til bl.a. pressesmaking, så det er kun fem flasker igjen.

Denne vinen kommer ikke i noen av de ordinære sortimentene til polet; den kommer i noe som heter Tilleggsutvalget (TU). Da må du snakke med en ansatt på et polutsalg og oppgi varenummer, eller sende mail/ringe til polets kundesenter.

Denne saken ble første gang publisert 07/12 2022, og sist oppdatert 07/12 2022.

Les også