Ukens anbefaling

Rimelig og god rødvin fra Portugal

Få vinland lager så god vin til rundt 100 kroner som Portugal. Vi anbefaler derfor en billig og god rød portugiser!

Ukens vinkjøp kommer fra Portugal og er en god vin som passer til mye godt.

Ukens vinkjøp kommer fra Portugal og er en god vin som passer til mye godt. Foto: Foto: Arnie Stalheim

Publisert Oppdatert
Nyt ukens vinkjøp til noen biter parmesan. Nydelig!

Nyt ukens vinkjøp til noen biter parmesan. Nydelig! Foto: Foto: istock

Prøv Pasta Bolognese til denne rødvinen og du har en perfekt kombinasjon.

Prøv Pasta Bolognese til denne rødvinen og du har en perfekt kombinasjon. Foto: Foto: istock

Portugisisk vin er kanskje ikke det som ligger fremst i pannen når du tar turen til Vinmonopolet? Det er vel ofte fransk, italiensk og spansk det går i? Javel, men det er gode grunner til å prøve portugisiske viner, både røde og hvite.

En tilsvarende kvalitetsrevolusjon som vi så i Italia på 1980 og -90-tallet er så smått begynt å gjøre seg gjeldende også i Portugal. Først ble de kvitt diktaturet på 70-tallet, og så, med EU-medlemskap, har det øst inn milliarder til utvikling av infrastruktur. Samtidig har vi fått en ny generasjon vinmakere, som både er mer internasjonalt orientert, og som lager renere og fruktigere viner.

Portugal er - heldigvis, og med unntak av portvin - ennå ikke kommet opp på radaren hos nyrike samlere i Russland, Kina og India. Derfor er prisnivået fortsatt ganske moderat. Vi vil faktisk påstå at det knapt finnes noe vinland hvor du får så mye god vin til omkring hundrelappen som i Portugal.

Det finnes mye godt å velge i, både av druer, distrikter og produsenter. Vi tar turen til vindistriktet Dao, og der finner vi en produsent som heter Caves Alianca, og det er en vin fra dem som er vår anbefaling denne uken.

Quinta da Garrida 2005, vnr 10607, kr 100, 83 poeng.

Meget tett og dyp rødfiolett på farve. Fin og kompleks aroma av mørke bær med innslag av urter og lakris. Også et kjølig krydret element i retning bark og mentol. God fylde med rik frukt, moderat syre og tydelige, men ganske modne og myke tanniner. Lang ettersmak.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også et par år i kjelleren, uten at vi tror den blir noe bedre av den grunn. Den er også fleksibel i matveien. Dette er en god vin til rødt kjøtt, både okse, lam og vilt, og den gode fruktsødmen gjør at den også tåler kjøtt fra grillen. Pasta med rike kjøttsauser (ragu) passer fint. Det gjør også faste, vellagrede oster, som parmesan, gouda, gruyère m.fl. Du kan også drikke vinen på egenhånd som kosevin.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Helgrillet entrecôte med hvitløksmør

Sprø lammekoteletter med ratatouille

Hul spaghetti med verdens beste bolognesesaus

Flere tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Billig, frisk og fruktig hvitvin

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning