MÅNEDENS VIN

Månedens vin: – Vel verdt prisen

Vinanmelder Arnie Stalheim anbefaler en flott viltvin fra Nord-Rhône.

TIL VILT OG MER: Rødviner fra den nordlige delen av Rhône er kanskje de vinene som passer aller best til vilt.
TIL VILT OG MER: Rødviner fra den nordlige delen av Rhône er kanskje de vinene som passer aller best til vilt. Foto: Vinmonopolet
Publisert

Rhône-dalen går fra Lyon og sydover mot Middelhavet. I syd dominerer Grenache-druen, men det finnes også mange andre druer her, og det er vanlig å lage viner som er en miks av flere druer. I nord stiller det seg anderledes; her er det Syrah som regjerer.

Helt mot nord, bare litt syd for Lyon, finner vi Côte-Rôtie (som betyr svidd eller røstet åsside), en av de aller beste adressene for Syrah i hele verden.

Syrah til vilt

Det er noe med Syrah-druen som gjør at den passer til vilt, spesielt når den kommer fra Nord-Rhône. Det lukter og smaker skog og villmark, med krekling, lyng, einerbusk, blod, jern og velhengt kjøtt.

I Côte-Rôtie lages det gjerne viner på 100% Syrah, men noen viner får tilsatt litt av hvitvinsdruen Viognier. Månedens vin kommer fra den meget gode produsenten François Villard i Côte-Rôtie. Det er ikke så ofte vi skriver om viner til bortimot 500 kroner her på Klikk, men akkurat denne synes vi fortjener omtale.

François Villard Gallet Blanc Côte-Rôtie 2020

FLOTT VIN: François Villard Gallet Blanc Côte-Rôtie 2020. Foto: Vinmonopolet

 

Denne rødvinen fra Nord-Rhône er innertier til vilt, men kan også drikkes til okse og lam.

 

93 poeng

 

Varenummer: 13367901

Prosent alkohol: 13,0

Råstoff: 100% Syrah

Produsent: François Villard

Pris: 498,90

 

Fra Frankrike/Rhône. Dyp rubinrød på farge. Kompleks og flott duft av bjørnebær og krekling med innslag av lyng, samt hint av pepper, kamfer, lakris, fat og velhengt kjøtt. 

 

I munnen er vinen fyldig, med rik og moden frukt, men også saftig og ganske frisk. Ettersmaken er meget lang med tydelige, men fine tanniner. Til å være såpass fyldig og konsentrert, er vinen forbausende saftig og lettbent i munnen. 

 

Det er det som kjennetegner store viner; at de smaker mye, uten at det blir slitsomt. Og så må selvsagt alle komponentene i vinen være i balanse. Det er de her. Dette er en harmonisk og sømløs vin.

 

Noen synes kanskje at nesten 500 kroner for en vin er i drøyeste laget, men denne synes jeg er vel verdt prisen. Du kan drikke den nå, men da bør du lufte den i karaffel et par timer (eller mer). Vinen tåler imidlertid både ti og tyve år i kjelleren (eller vinskapet).

 

I matveien har vi allerede vært inne på at denne vinen er glimrende til vilt, men du kan også drikke den til okse og lam. Kraftige kjøttgryter i vinterhalvåret anbefales.

 

Vinen er tilgjengelig i polets basisutvalg med ganske bred distribusjon. Og finner du ikke vinen i ditt lokale polutsalg, kan den selvsagt bestilles.

Denne saken ble første gang publisert 01/12 2023.

Les også