polslipp for januar 2024

– Dette er en av de aller beste rødvinene på papp

Blant de beste kjøpene i Vinmonopolets januarslipp finner vi viner fra så ulike steder som England, New Zealand, Uruguay, Frankrike og Italia.

NYE VINER: Dette er de beste vinkjøpene blant Vinmonopolets nyheter i januar, ifølge vinanmelder Arnie Stalheim.
NYE VINER: Dette er de beste vinkjøpene blant Vinmonopolets nyheter i januar, ifølge vinanmelder Arnie Stalheim. Foto: Vinmonopolet / Getty Images
Sist oppdatert

I årets første nyhetsslipp på polet finner vi totalt 74 produkter i sortimentene basis, parti og test, hvorav 50 er viner, og det er de vi skal se nærmere i det følgende. Vinene ble tilgjengelige i polutsalgene onsdag 10. januar.

Polet har, som alltid, en sprikende agenda for utvalget av viner, og det er mange hensyn som skal tas: sesong, mat, druer, land og distrikter, bærekraft, etikk, tette hull i sortimentet etc.

De fem beste kjøpene

Vi lar oss, som vanlig, ikke affisere noe særlig av polets agenda. Vi er ute etter de beste kjøpene, altså best mulig vin for en relativt moderat penge. Vi har endt opp med fem viner, hvorav fire rødviner og én hvitvin.

Du finner nærmere omtale av vinene nedenfor. De er listet på fallende poeng, og der hvor to viner får samme poengsum, listes den billigste først.

Selection Massale Central Otago Pinot Noir 2022

Selection Massale Central Otago Pinot Noir 2022
Selection Massale Central Otago Pinot Noir 2022 Foto: Vinmonopolet

En skikkelig saftig og god rødvin fra New Zealand.

90 poeng

Varenummer: 16665501

Prosent alkohol: 14,0

Råstoff: 100% Pinot Noir

Produsent: Wine Diamonds

Pris: 272,30

Fra New Zealand/Central Otago. Dette området regnes av mange for å være et av de beste utenfor Burgund for Pinot Noir av høy kvalitet.

Blek og transparent rød. Både bringebær og jordbær i duften med hint av urter og kamfer. Veldig delikat eikepreg. Fruktig og saftig i munnen med balansert syre og en lang ettersmak med veldig fine tanniner. Flott og veldig lettdrikkelig vin. Drikk 2024-2032.

Denne vinen passer til lyst kjøtt som kylling, svin og kalv. Server vinen litt på den kjølige siden, sånn 12-14C.

Cuilleron Les Vignes d’à Côté Syrah 2021

Cuilleron Les Vignes d’à Côté Syrah 2021
Cuilleron Les Vignes d’à Côté Syrah 2021 Foto: Vinmonopolet

En saftig og delikat rødvin fra Rhône med moderat alkoholinnhold.

88 poeng

Varenummer: 1880801

Prosent alkohol: 12,0

Råstoff: 100% Syrah

Produsent: Yves Cuilleron

Pris: 199,70

Fra Frankrike/Rhône. Rubinrød på farge. Veldig delikat duft av mørke bær som bjørnebær med et streif av blomster. Delikat også i munnen.

Strukturen minner mer om Pinot Noir enn Syrah, med frisk og saftig frukt og veldig fine tanniner. Lang ettersmak.

Alkoholnivået er bare på 12%, mens det pleier å ligge rundt 14% i Rhône, noe som er befriende, og som bidrar til det delikate preget. Drikk 2024-2030.

Denne vinen passer til lyst kjøtt som kylling, svin og kalv, men kan også brukes til okse, lam og vilt. Styr imidlertid unna det mest smakskraftige viltet (rype og reinsdyr). Der er det bedre med en Rhône-vin av det kraftigere og mer konvensjonelle slaget.

Simpsons Gravel Castle Chardonnay 2022

Simpsons Gravel Castle Chardonnay 2022
Simpsons Gravel Castle Chardonnay 2022 Foto: Vinmonopolet

Skikkelig frisk og tørr hvitvin fra England, og et godt alternativ til Chablis.

88 poeng

Varenummer: 11051501

Prosent alkohol: 12,5

Råstoff: 100% Chardonnay

Produsent: Simpsons

Pris: 241,30

Engelske musserende viner har fått et kraftig oppsving de senere årene, og vi nordmenn har virkelig lagt vår elsk på disse vinene. Norge er faktisk verdens største eksportmarked for engelske musserende!

Det som er relativt nytt, er at det nå også produseres stadig mer «stille» vin, altså uten bobler, i England, noe denne hvitvinen er et godt eksempel på.

Fra England/Kent. Blek strågul på farge. Frisk og kjølig duft av grønne epler og sitron med hint av urter og mineraler. Meget frisk og ren i munnen med en lang og tørr ettersmak og hint av mineraler i avslutningen.

Som Chardonnay-basert vin betraktet, ligger denne vinen nærmere Chablis i stil enn viner fra det sentrale Burgund. Drikk 2024-2030.

Denne vinen er god til sjømat, men ikke de altfor spicy, asiatiske variantene. Nei, heller da skalldyr med aïoli eller hvit fisk med smørbaserte sauser.

Giovanni Rosso Langhe Rosso

En av de aller beste rødvinene på papp i det norske markedet.

Giovanni Rosso Langhe Rosso
Giovanni Rosso Langhe Rosso Foto: Vinmonopolet

87 poeng

Varenummer: 14722306

Prosent alkohol: 13,5

Råstoff: 100% Nebbiolo

Produsent: Giovanni Rosso

Pris: 449,90

Fra Italia/Piemonte. Varm rød kjerne mot blek murstein i kant. Fin og kompleks duft av kirsebær og nyper med hint av roser, kanel og te, samt litt trekrydder fra fatene. God fylde med rik og moden frukt, ganske frisk, og med en lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner. Drikk nå.

Passer til rødt kjøtt, både okse lam og vilt. Også fin til sopprisotto eller pasta med kraftig kjøttragu.

Dette er for alle praktiske formål en Barolo, da Nebbiolo-druene kommer fra Barolo-området. Men, man har ikke lov å tappe Barolo på boks, og derfor må man kalle det noe annet, altså Langhe Rosso.

Hvis du synes prisen ser veldig lav ut, så skylder vi å gjøre oppmerksom på at boksen er en 2-liter (mot sedvanlige tre). Om man nå regner om prisen til tre liter, eller vanlig flaskestørrelse på 75 cl, er vinen fremdeles et godt kjøp. Og 87 poeng er, uansett pris, veldig bra for en pappvin.

Brisas del Este Marselan 2021

Brisas del Este Marselan 2021
Brisas del Este Marselan 2021 Foto: Vinmonopolet

God rødvin fra Uruguay, og en skikkelig kjøttvin.

87 poeng

Varenummer: 16651701

Prosent alkohol: 13,0

Råstoff: 85% Marselan, 10% Tannat, 5% Cabernet Franc

Produsent: Brisas

Pris: 179,90

Fra Uruguay. Om du ikke har hørt om hoveddruen her, Marselan, så er det en krysning av Cabernet Sauvignon og Grenache.

Dyp rød på farge. Fin, fruktig og ganske interessant duft av mørke bær med hint av kamfer, lakris og urter. God fylde med moden frukt, ganske bra friskhet og en lang ettersmak med tydelige, men fine, tanniner. Drikk 2024-2029.

Denne vinen passer til rødt kjøtt, både okse, lam og vilt.

Denne saken ble første gang publisert 11/01 2024, og sist oppdatert 16/04 2024.

Les også