- Make me a drink that will wake me up and f*** me up.

Dette sa visstnok en ung dame som strenet inn i en bar i SoHo i London en gang på 80-tallet.

Bartenderen, den legendariske Dick Bradsell, laget da det som ble hetende Espresso Martini. Ihvertfall hvis vi skal tro John Quilter, en blant Jamie Olivers nettverk av kokker og bloggere. (Historien er bare for god til at vi bryr oss med å sjekke den nærmere.)

Black Russian med kaffe

Espresso Martini er dessert, kaffe og alkohol i et og samme glass.

Hvorvidt dette er en martini, kan diskuteres.

Drinken serveres riktignok i et martiniglass, men minner mer om en Black Russian enn en klassisk Dry Martini. Og så inneholder den selvsagt espresso, derav navnet.

Espresso Martini er ganske sterk, men du kjenner faktisk ikke noe særlig til brennevinet. Det smaker kaffe, med hint av sjokolade. Drinken har også en fin og kremete munnfølelse.

Dessert og kaffe avec i ett

En Espresso Martini er både dessert og kaffe avec i ett, og sånn sett minner den om Irish Coffee. Men Irish Coffee er varm, og passer egentlig best i vinterhalvåret. Espresso Martini er kald, og passer best når du ikke har plass til dessert, og vil ha en liten og søt kaffe avec.

Oppskriften på Espresso Martini, som du finner rett nedenfor her, er den offisielle fra International Bartenders Association.

Erik Hannemann

Espresso Martini

En sterk, men likevel deilig drink med smak av kaffe og sjokolade.

Til 1 porsjon:

5 cl vodka

1 cl kahlua

1 stk espresso

sukkerlake

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!