Vintips

De beste riesling-kjøpene

Tørr riesling blir stadig mer populært her i Norge. Vi gir deg fem knallgode kjøp.

Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

Mange vineksperter regner riesling som verdens beste hvitvinsdrue. Druen har et flott aromaspekter, og den friske syren gjør vinene både matvennlige og lagringsdyktige.

Avhengig av geografi og klima, kan riesling produsere viner som går fra det slanke og lette til det fyldige og kraftige, med tydelig signatur av hvor den kommer fra. I tillegg er riesling kanskje den druen som fungerer best i hele spekteret fra det knasende tørre til det ekstremt søte. En allsidig drue, med andre ord.

Det dyrkes nå riesling mange steder rundt om i verden. I Australia (av alle steder) har de fått skikkelig sving på viner laget på denne druen. Men, det er ikke til å komme fra at de aller beste rieslingene blir laget i de klassiske, germanske områdene i Europa. Vi snakker om Tyskland (Rhin og Mosel), Østerrike (Wachau, Kamptal og Kremstal) og Frankrike (Alsace).

I Norge har tørre rieslinger fått et voldsomt oppsving de senere årene, og vi presenterer her det vi mener er de fem beste vinene i polets basissortiment mellom 100 og 150 kroner. De er alle gode allroundere til det meste av fisk og skalldyr, også fra grillen, men du kan gjerne drikke dem på egenhånd som aperitiff eller terrassevin.

Leitz Rheingau Riesling Trocken 2008 , vnr 80150, kr 111, 84 poeng.

Fra Rheingau i Tyskland. Strågul med grønnskjær. Frisk duft av sitrus med hint av epler og mineraler. Middels fyldig, frisk og tørr på smak med god lengde og mineralsk preget avslutning.

Domäne Wachau Terrassen Riesling Federspiel 2008, vnr 20488 kr 119, 85 poeng.

Fra Wachau i Østerrike. Strågul med hint av grønt. Epler, sitron og fersken i duften med innslag av blomster og mineraler. Middels fyldig med frisk frukt og pent balanserende syre. Ikke så verst lang ettersmak.

Breuer Riesling Sauvage 2007 , vnr 20750, kr 140, 86 poeng.

Fra Rheingau i Tyskland. Strågul med grønnskjær. Frisk og fruktig duft av sitron og lime med hint av epler, fersken og mineraler. Middels til god fylde med ren og flott frukt, frisk syre og fin smakskonsentrasjon. God lengde med pent mineralsk preg.

Domäne Wachau Weissenkirchen Riesling Smaragd 2007, vnr 80083, kr 145, 87 poeng.

Fra Wachau i Østerrike. Strågul på farve. Et overflødighetshorn av en nese med sitron, fersken, epler, litchi og blomster. God fylde med elegant frukt, frisk syre og lang, mineralsk preget ettersmak.

Trimbach Riesling 2007, vnr 888, kr 145, 87 poeng.

Fra Alsace i Frankrike. Strågul, som brekker mot grønt. Frisk duft av sitron, lime og grønne epler. Også hint av grapefrukt, blomster og mineraler. God fylde med frisk frukt, god syre og lang ettersmak. Pent balansert vin.

Alle de ovennevnte vinene er gode å drikke nå, men tåler også noen års lagring; de rimeligste 2-3 år, de dyreste 4-6 år, kanskje til og med lengre.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning