Champagne på en mandag!

Cap d’Ail er sted man ikke trenger noen grunn for å drikke champagne en helt vanlig mandag.

PITTORESK: I utkanten av Monaco ligger den franske ferieperlen Cap d¿Ail. En pittoresk småby med trange smug og hus i duse farger.

PITTORESK: I utkanten av Monaco ligger den franske ferieperlen Cap d¿Ail. En pittoresk småby med trange smug og hus i duse farger. Foto: Foto: iStockPhoto

Publisert Oppdatert

Veien fra Nice slynger seg rundt vikene langs kysten. Der lystyachter og seilbåter ligger og dupper i asurblått hav. Bussen stopper etter en liten halvtime i vesle Cap d'Ail, akkurat ved grensen til Monaco. Voila!

Hotel Normandy, som eies og drives av norske Dag, hans fransk-italienske kone Michelle og sønnen deres Jo, ligger lett tilgjengelig i hellingen ned mot havet. Det er bare å trille kofferten ned. I resepsjonen møtes jeg av Grace Kelly bak et champagneglass. Her er en salig blanding av masse puter, kosetiger, familiebilder og prins Albert. Frokost med ferske baguetter og croissanter fra bakeren rett oppe i gata inntas til fuglekvitter på terrassen, med utsikt over et glitrende Middelhav. Den uhøytidelige og hjemmekoselige atmosfæren du får med en liten familiebedrift, er i høyeste grad til stede på dette lille hotellet.

FAMILIEVENNLIG: Den franske rivieraen er et supert reisemål også for
barnefamilier.

FAMILIEVENNLIG: Den franske rivieraen er et supert reisemål også for barnefamilier. Foto: Foto: Elin Sætersdal

Den skjønne tiden

Spis på Mas Provencal

Absolutt verdt et besøk i fortryllende Èze, er Restaurant Mas Provencal. Her har både svenskekongen og George Bush sr. spist. Russere med horder av livvakter er hyppige gjester. I en unik setting, med antikke møbler i en blomsterhage med hundrevis av blomster og kaskader av rennende vann, kan du nyte god mat under orkideer med levende musikk, og med kurver med grønnsaker på bordene. Dekorasjonen er flott nok i seg selv, men for et "lite" tillegg i prisen får du et bord dekket med svømmende gullfisk.

Cap d'Ail, med sine knappe 5000 innbyggere, er en av disse genuine franske småbyer med trange smug, snertne småbiler og hus i duse farger. En liten strandpromenade unna ligger Monte Carlo, kjent for høy sigarføring og trangt om plassen. Da jernbanen på slutten av 1800-tallet tillot folk å oppdage uberørte strekninger av kysten, ble pittoreske Cap d'Ail et yndet feriested for aristokrater, kunstnere og personligheter som Winston Churchill. La Belle Èpoque, fra slutten av 1800-tallet til første verdenskrig, var en gullalder dominert av fred, skjønnhet og nye oppfinnelser på disse trakter.

I Cap d'Ails små gater går jeg på oppdagelsesferd blant overdådige, historiske villaer som står som vitnesbyrd fra "Den skjønne tiden". Blant dem den nydelige villaen tsar Nikolai II bygget til sin elskerinne, og den store villaen som tilhørte brødrene Lumière, oppfinnerne av kinematografen. Det kremgule palasset ved navn Eden var det russiske aristokratiets standsmessige hotell, og troner majestetisk på den største klippen.

Etter krigen forsvant formuene, og med dem de velstående ferierende. Cap d'Ail ble igjen "uoppdaget". Dag Ringestad kom hit for 10 år siden og falt totalt for stedet. Litt bohemaktig, intimt og hyggelig. Og nærheten til Italia gir en litt annen mentalitet.

- Områdets naturskjønnhet, og ikke minst den fantastiske stranden, var grunn nok til å kjøpe Hotel Normandy, sier han.

- Og alt gikk bra tross galskapen, legger han til med et smil.

Rivieraglamour

UTSIKT: I klippesiden ligger de typiske riviera-husene tett i tett - med panoramautsikt over havet.

UTSIKT: I klippesiden ligger de typiske riviera-husene tett i tett - med panoramautsikt over havet. Foto: Foto: iStockPhoto

Stranden Dag sikter til er Plage Mala, på 60-tallet ofte besøkt Greta Garbo. I dag er den pensjonerte 007-agenten Roger Moore, rockegutta i U2, supermodeller som Gisele, fyrstelige prins Albert, og søstrene Caroline og Stephanie, blant de berømte besøkende. Vi er med andre ord i godt selskap, her vi slanger oss i hvite lounger med fruktdrinker i høye glass, mens fransk og italiensk svirrer i luften. Det er en avslappet, men eksklusiv stemning. De to gourmetrestaurantene på stranden, L'Eden og La Reserve, trekker også folk, både landveien og sjøveien. De som har båt, får fraktet ut mat til seg på båten.

Reisefakta

Reisetid: 3 timer flytid fra Oslo til Nice. 1/2 time med bil/buss fra Nice til Cap d´Ail

Temperatur: Januar 13 º, mai 19 º, juli 26 º og oktober 20 º.

- I sommersesongen spiller liveband her om kvelden, og du kan bade til levende musikk, forteller Jo og Michelle, før de kaster seg ut i bølgene.

Kyststi til Monaco

Fra Plage Mala, i et landskap som minner om Capri, bukter en 3,6 kilometer pent opparbeidet kyststi seg til Monaco. Denne stien langs en de vakreste kyststrekninger på rivieraen, ble i sin tid brukt av tollere til å ta smuglere fra Afrika. Men i dag er det mer avslappende sysler som råder. Her kan du sole deg, bade, spise. Eller hva med romantiske promenader i solnedgangen?

TIL SJØS: Den virkelig store opplevelsen av rivieraen får du med båt.

TIL SJØS: Den virkelig store opplevelsen av rivieraen får du med båt. Foto: Foto: iStockPhoto

Kyststien er blitt fredet, og betydelige pengesummer brukt på vedlikehold. Benker, badestiger og dusjer finnes med jevne mellomrom. Her er idylliske små strender man kan ha helt for seg selv. Broer over til små øyer med bord og sitteplasser, ideelt for pikniker. Med informasjonstavler om flora og villaer følger stien vannkanten tvers gjennom eiendommer, og er som resten av Cap d'Ail, usedvanlig ren og velholdt.

Reise dit

Rivieraen er lett tilgjengelig med SAS, Norwegian og Sterling - som alle flyr direkte fra Oslo til Nice. Busser og tog forbinder kontinuerlig byene og landsbyene langs kysten, også videre til byene på den nærliggende italienske rivieraen.

Leie bil gjør du enkelt og greit på flyplassen, om du vil utforske litt på egen hånd. Fra Nice til Cap d'Ail er det 15 kilometer, og fra Cap d'Ail til den italienske grensen 20 kilometer.

Buss fra Nice til Cap d'Ail koster 1,3 euro , og du kan få kjøpt dagskort til 4 euro som du kan bruke hele dagen.

Noen joggere spretter forbi med et lystig bonjour! Slett ikke det verste stedet for en joggetur, om man skulle føle behov for litt trim i ferien.

Det er alltid tid for champagne

Men med to gode restauranter langs kyststien er det ingen grunn til å stresse. Vi stopper for en forfriskning på Le Cabanon ute på tollerodden.

- Sammenlignet med Antibes, Cannes og Saint-Tropez er jo dette paradis! sier Dag.

NYTELSE. Cap d¿Ail er livsnyternes paradis. På tribuneplass ved Middelhavet er det bare å lene seg tilbake og nyte sommeren.

NYTELSE. Cap d¿Ail er livsnyternes paradis. På tribuneplass ved Middelhavet er det bare å lene seg tilbake og nyte sommeren. Foto: Foto: Elin Sætersdal

- Der borte er det bare mas.

LUKSUS: Det er ikke de billigste båtene som ligger i marinaen i Cap d¿Ail. Enkelte restauranter leverer også mat ut til yachtene, dersom det er ønske om det.

LUKSUS: Det er ikke de billigste båtene som ligger i marinaen i Cap d¿Ail. Enkelte restauranter leverer også mat ut til yachtene, dersom det er ønske om det. Foto: Foto: Elin Sætersdal

Han forteller at de har startet en tradisjon med nyttårsbad og gratis champagne for alle som bader. I fjor var det sol og godt og varmt i Cap d'Ail 31. desember.

- Vi ble kvitt 12-14 flasker, ler han.

- Det er bare å melde seg på! 17. mai er det også gratis champagne for hotellets norske gjester. Og planen er en after beach-champagnebar på hotellet.

- Vi venter bare på pianoet.

Stien fortsetter forbi Greta Garbos villa The Rock ytterst på en klippe. Hit rømte hun når hun fikk nok av rampelyset i Hollywood. Neste stopp er La Pinède. En gammel fiskerhytteomgjort til stilfull restaurant med lekkert interiør.

- Dette er den beste fisk- og sjømatrestauranten i omegn, Monaco inkludert! slår Dag fast. Vi setter oss ned for et glass champagne, som seg hør og bør.

- Man trenger ingen grunn for å drikke champagne i Cap d'Ail en helt vanlig mandag, samstemmer Dag og restauranteier Eliott.

Og hvem kan vel benekte det? Før vi synker ned i enorme komfortable kurvstoler med puter, rett ut mot havet. Bedre kan det vanskelig få blitt.

Tre land tett i tett

Stien går videre østover rett inn til lilleputtstaten Monaco. Til havnen der luksusyachtene ligger på rekke og rad. Den ene større og lekrere enn den andre, godt vedlikeholdt av dekksgutter som gnukker og gnir på allerede velpolerte fasader.

Dag og Michelle forteller at faren til Grace Kelly ble en smule skeptisk da han hørte at prinsen hun hadde funnet seg bare rådde over skarve halvannen kvadratkilometer. Det var vel ikke akkurat noen grunn til bekymring. Men Monaco har nå utvidet sitt areal til knappe to kvadratkilometer, ved å bygge ut over havet.

Like bortenfor der igjen ligger Italia, bare en snau halvtime fra Cap d'Ail.

TETT: Strandlivet nytes - både av kongelig og "vanlige" folk.

TETT: Strandlivet nytes - både av kongelig og "vanlige" folk. Foto: Foto: Bulls

- Over grensen er det helt Italia, sier Michelle.

KONGELIG: Prinsesse Stephanie av Monaco trives på stranda i Cap d'Ail.

KONGELIG: Prinsesse Stephanie av Monaco trives på stranda i Cap d'Ail. Foto: Foto: Bulls

Med god pasta, annerledes klesstil og spennende markeder. At jentegjenger spesielt kommer til Cap d'Ail og Hotel Normandy igjen og igjen, er kanskje ikke så rart. Selv er jeg ikke i vil om hvor neste tur med venninnegjengen skal gå. Cap d'Ail, bien sur!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning