Bordeaux i Frankrike

By og bygd i Bordeaux

Franske Bordeaux er en liten storby som byr på god mat, berømt vin, koselige gater og variert shopping.

BEGGE DELER: Bordeaux i Frankrike kan friste med det ekte franske - deilig mat og nydelig lokal vin.

BEGGE DELER: Bordeaux i Frankrike kan friste med det ekte franske - deilig mat og nydelig lokal vin. Foto: Foto: Thor Olav Moen

Publisert Oppdatert

Finn billig fly til Bordeaux her:

Bordeaux by er hjertet i en region preget av vinmarker, slott og middelalderbyer. Til alt overmål er det korte avstander og gode kommunikasjoner. Bordeaux er en storby med behagelig format, praktfulle bygninger, parker, plasser og statuer. Stor nok for de fleste, samtidig liten nok til å ikke drukne i, slik man kan føle det i de virkelige store byene.

Bordeaux ligger ved elven La Garonne med autentisk fransk sjarm, som en slags Paris i miniatyr. Om formålet er en romantisk helgetur, et utgangspunkt for (vin) utflukter i verdens mest omtalte vindistrikt eller et stopp på bilferien, finner besøkende ekte, franske følelser i Bourdeaux.

Mat og vin

Bordeaux er verdens vinhovedstad - og da er det vel unødvendig å oppfordre til å ta et glass eller to. Maten i Bordeaux er som i Frankrike ellers, veldig god. Lokale spesialiteter og franske fristelser går hånd i hånd, helst fulgt av lokale Bordeaux-viner. Østers, oster, sjokolade, gåselever og trøfler er bare noe av det du kan friste ganen med i det gastronomiske knutepunktet som Bordeaux er. Her finner du restauranter for enhver smak og lommebok.

Det er flust av gode spisesteder - både i Bordeaux og i landsbyene utenfor. Man blir sjelden skuffet av det franske kjøkken, og mottagelsen er hjertelig. Treretters middager med valgmuligheter, med eller uten vin, er vanlig. Gå ikke glipp av gåselever med lokal søtvin, eller lam grillet på ved fra vinranker.

Her kan du lese mer om Bordeaux på nett:

Maison de la France/Det franske turistkontor: www.franceguide.com

Turistkontoret i Bordeaux: www.bordeaux-turisme.com

Turistkontoret i St. Emilion: www.saint-emilion-tourisme.com

Turistkontoret i Sauternes: www.maisondusauternes.com

Direktefly Gardermoen-Bordeaux: www.norwegian.no

Shopping i Bordeaux

VIN OVERALT: Vinbutikker er det overalt i Bordeaux, naturlig nok.

VIN OVERALT: Vinbutikker er det overalt i Bordeaux, naturlig nok. Foto: Foto: Thor Olav Moen

Prisene er litt, men ikke mye, under norsk nivå når det gjelder mat. Prisen på vin er godt under norske priser. Men Frankrike er ikke noen lavkostland! Likevel får man mye for pengene her, den gode kvaliteten tatt i betraktning.

Det samme kan sies om shoppingen; vin fra Bordeaux kjøper du like mye fordi du finner noe du ikke får hjemme som fordi det er billig. For klær og andre innkjøp kan man si samme tommelfingerregel gjelder. Utvalget er stort av lekre fristelser, klesplagg og suvenirer. Og en handlegate på 1,5 kilometer (den sies å være Europas lengste) stagger ikke akkurat handlelysten.

Slik er Bordeaux

Med kvelden kommer folkelivet i de trange restaurantgatene rundt torget. Den gamle bydelen Saint-Pierre har brusteinslagte gater og fransk sjarm. Flotte kirker og andre gamle monumentale bygg pirrer øyet. Små og store plasser omkranset av fortausrestauranter frister. De mest interessante områdene er innen gangavstand fra sentrum.

Finn veien i vinland

FORTAUSRESTAURANTER: I Bordeaux ligger fortausrestaurantene nær sagt overalt og frister med god mat og lokal vin. Bildet er fra torget i St. Emilion.

FORTAUSRESTAURANTER: I Bordeaux ligger fortausrestaurantene nær sagt overalt og frister med god mat og lokal vin. Bildet er fra torget i St. Emilion. Foto: Foto: Thor Olav Moen

Her følger et forslag til utvalg, hvor god vin står sentralt, men det også er tatt hensyn til skjønnhet og atmosfære:

St. Emilion er en landsby som står på FNs verdensarvliste over verneverdige landsbyer. I tillegg er vin fra St. Emilion blant det ypperste man kan kjøpe. Byen er en idyll. I tillegg til vinbutikker på godt og vel hvert gatehjørne er det spennende butikker, intime restauranter og flotte detaljer overalt. Byens kirke L'Eglise Monolithe med sitt høye tårn er berømt.

SAUTERNES: Hvite druer dominerer i Sauternes . Semillon er  druen som er basis i de verdensberømte dessertvinene i det lille distriktet og den lille idylliske landsbyen. Her vinmarkene til kongen av Sauternes; D`Yquem.

SAUTERNES: Hvite druer dominerer i Sauternes . Semillon er druen som er basis i de verdensberømte dessertvinene i det lille distriktet og den lille idylliske landsbyen. Her vinmarkene til kongen av Sauternes; D`Yquem. Foto: Foto: Christine Mietle

RØDE DRUER: Druer er grunnlaget for Bordeauxs verdensry. Disse er fra selveste Pomerol.

RØDE DRUER: Druer er grunnlaget for Bordeauxs verdensry. Disse er fra selveste Pomerol. Foto: Foto: Thor Olav Moen

En liten sykkeltur unna ligger Pomerol - et område på beskjedne 850 hektar og en liten landsby. Her ligger legendariske Chateau Petrus, som lager verdens dyreste vin. Et trekkplaster i seg selv, selv om det er vanskelig, snarer umulig å komme inn her.

Sauternes er en vakker landsby, og vinen er søt og god. Laget av overmodne og "edelråtne" druer - med rette kaldt en gudedrikk. Ikke billig, men i manges øyne verdt hver krone. Nabolandsbyen Barsac lager samme gode søte vin og har også mye å tilby.

I Medoc er Paulliac et godt utgangspunkt. Her er det både hoteller og enklere overnatting en promenade med uterestauranter langs elven - og et stort og flott turistkontor som er behjelpelige med å ordne besøk på vingårder, hvis det fortsatt er av interesse. Flere av de virkelige topp vingårdene ligger i dette området. Hvert år arrangeres dessuten "vin-maraton".

Dette er Bordeaux

Frankrikes sjette største by, med ca. 230 000 innbyggere. Hovedstad i fylket Aquitaine. Sentrum for vindistriktet Bordeaux, som er verdens mest kjente og har 57 appellations (godkjente, utvalgte områder). Omtales som verdens vinhovedstad.

Årlig produseres det minst 50 millioner liter vin, hovedsakelig rød. Det er sagt at det er de fem prosent beste som har gjort området berømt, og de 95 prosentene annen vin man drikker. De beste, og dyreste vinene kjennetegnes ved sin unike lagringsdyktighet.

Tre timer fra Paris med hurtigtog (TGV) og til Aracachon-bukten er det 45 minutter. Aracachon er en bukt ved Atlanterhavet og et yndet utfartssted for de lokale og turister. Lange sandstrender, østerstrestauranter og en miniatyrørken/sanddyne, Dune du Pyla, er sammen med fyret på Cap Ferret verdt å få med seg!

Gode togforbindelser

FLOTT BY: Bordeaux i Frankrike er en by som har alt  - spennende shopping, nydelig mat og deilige, lokale viner. Og flotte kriker.

FLOTT BY: Bordeaux i Frankrike er en by som har alt - spennende shopping, nydelig mat og deilige, lokale viner. Og flotte kriker. Foto: Foto: Thor Olav Moen

I tillegg til hurtigtog til andre deler av Frankrike er det gode forbindelser med buss og tog i Bordeaux. Vi tok tog til St. Emilion og Medoc, og buss til Sauternes. Jernbanestasjonen, Gare de Bordeaux er et knutepunkt, et annet er Place Stalingrad-et stopp på trikken som går over hele byen og utgangspunkt for lokale busser.

Quincinces er stasjonen som gir et godt utgangspunkt for å utforske byen, restauranter, vinbutikker og andre butikker.

Les også: Polen på skinner>>

Sykkeltur i Bordeaux?

ST. EMILION: Dette er en idyllisk, fransk landsby med en stor og flott kirke.

ST. EMILION: Dette er en idyllisk, fransk landsby med en stor og flott kirke. Foto: Foto: Thor Olav Moen

Bordeaux er godt egnet til å utforske på sykkel. Det er 70 kilometer til Atlanterhavets strender i sør, et par mil kortere til idylliske Sauternes, og til St. Emilion øst for byen er det ca. 35 kilometer. Herfra er det en snau mil til legendariske Pomerol som i tillegg til å produsere verdens dyreste vin er et vakkert område tett beplantet med vinstokker og med Chateau-er tett i tett. Til Medoc, hvor Chateauene er enda mer imponerende i størrelse, er det omtrent like langt.

Sykler kan leies på turistkontorene - alle byer har sine "Maisons de turisme", i den del byer er de kombinert med byens vinhus; "Maison de vin", andre steder er dette to ulike kontorer.

LES OGSÅ: Berlinmuren på to hjul>>

Besøk eller bo på vinslott

Mange vinslott tilbyr turister å komme på besøk. De lokale turistkontorene hjelper deg med å booke besøk. Man kan også ta kontakt direkte. Mange vinslott har informasjon på nett, du finner dem i vinbøker, eller i brosjyrer som deles ut på turistkontor og hoteller.

LEI SYKKEL: Sykkel er et godt egnet fremkostmiddel. I Pomerol er avstandene små.

LEI SYKKEL: Sykkel er et godt egnet fremkostmiddel. I Pomerol er avstandene små. Foto: Foto: Christine Mietle

Kanskje man vil unne seg litt luksus? Hva er vel bedre egnet enn å bo på et vinslott i dette vinlandet? Mange slott tilbyr overnatting og mat- ofte i den øvre enden av skalaen kvalitetsmessig.

I Barsac, i Sauternesområdet fant vi Chateau de Camperos, som tilbød god mat og ekte slottsomgivelser, om enn noe slitt i hjørnene - men til en svært overkommelig pris; www.chateau-de-camperos.com.

Steder å bo i Bordeaux

Bordeaux har et stort utvalg av hoteller i alle prisklasser. En oversikt finnes på turistkontorets nettsider (www.bordeaux-tourisme.com), eller søk på www.hotels.com.

Quality Hotell St. Cathrine ligger svært sentralt og har god standard og kan anbefales. Her kan man få rom fra ca. 700 natta.

Foto: Thor Olav Moen

Et rimeligere og enklere hotell er Hotell Amarys Royal St. Jean, beliggende ved jernbanestasjonen, ti minutter med trikk til de travle handlegatene. Her koster et rom snaut 500 kroner natta.

I Sauternes er det få hoteller, men muligheter for å overnatte på slott, eller Bed&Breakfast. Hos Peyraguey Maison Rouge i Bommes er du midt i hjertet av søtvinsområdet, det er kort vei til landsbyen Sauternes med et par restauranter (en med stjerne i Michelin-guiden) og selvsagt et par vinbutikker, og turistkontor med sykkelutleie - vertskapet låner dessuten ut sine sykler!

Her finner du billig overnatting i Bordeaux:

Områdene rundt Bordeaux

Et par timer østover er Dordogne; et vakkert og spennende område med middelalderbyer og bondelandskap. Her er det selvsagt også god mat og vin som står i høysetet for besøkende. Området er blant annet kjent for trøfler, valnøtter - og vin. Det er for øvrig cirka tre timer til skianleggene i Pyreneene og to timer til grensen til Spania.

Halvøya Medoc

Medoc, er en halvøy nord for Bordeaux by. Mange av de berømte Bordeaux-slottene finnes her. De tre premier cru, altså de mest eksklusive Latour, Lafite Routhschild og Mouton Rothschild ligger nærmest på rekke og rad ved landsbyen Paulliac - som ligger vakkert til langs elven og har flere hoteller, og et flott Maison du vin. Margeaux sør er et annet område i Medoc som er berømt for sine viner. Chateau Margeuax er det aller mest kjente.

Øst for Bordeaux by ligger Pomerol, og St. Emilion. St. Emilion har sin egen klassifisering.

Noen mil sørover, i Sauternes, er det søte hvite viner som råder grunnen. Det spesielle klimaet med tåke fra elvene gir grobunn for botris, eller "edelråte" som gir en unik sødme og smak til vinene. Også dette området har sin egen klassiferingsliste for sine viner. Sauternes` berømte søte hvite viner er verdenskjent. Stjernen er Chateau D`Yquem - men det er mange som lager nesten like god vin, til langt mer overkommelige priser.

Tilbake til reiseforsiden>>


View Larger Map

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning