Om testen:

Om testen:

Testingen ble foretatt blindt (testerne får ikke vite hva som testes) av Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Lie jobber som daglig leder av Restaurant Bagatelle i Oslo. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Rødvin på høsten, da snakker vi gjerne drikke til vilt og lam. Kanskje en lettlaget, men veldig god viltgryte  eller en lammegryte med marokansk vri.

Vinene vi har tatt med i testen er hentet fra nyhetene som kom tidligere i høst, pluss at vinekspertene vår har laget en liste over vinene de ønsket å smake på.

Pappvin er ferkvare

Beste vin, Barbarello Zinfandel, kom ut med 83 poeng. Det er ganske respektabelt, men det var overraskelser når det kom til hvilke viner som kom høyt opp på skalaen.

- Det ser ut til å være en sammenheng mellom tappedato og kvalitet, forteller Robert Lie, som er den ene av ekspertene våre. Enkelte av disse vinene smakte jeg når de var nærmere tappedato, og da var kvaliteten høyere. Flere poeng på skalaen. Når vi samtidig kikker på vinnerne i denne testen ser vi at de beste vinene er helt ferske i tappingen, forklarer han.

Det betyr at vi gir følgende tips til deg som skal kjøpe pappvin: Sjekk tappedatoen på kartongen, jo ferskere , jo bedre.

Kriterier

Alle vinene er vurdert etter lukt, smak og totalinntrykk. En god vin skal være godt balansert. Da snakker vi gjerne om forholdet mellom vinens ulike smakskomponenter, som syre, frukt, tannin, alkohol og sødme. Det skal også være kompleksitet i smaken med mange ulike, fint tilpassede aromaer. Konsentrasjon beskriver hvor livlig og intens vinen virker. En god vin skal ha høy konsentrasjon.

Tanniner og slikt

Smakerne bruker begreper som lengde, tanniner, fylde og fruktighet i testene våre. Her gir vi en kort forklaring:

Fylde Dette begrepet beskriver følelsen av vekt og rikhet i munnen. For å forenkle litt, kan du tenke på saft og vann, og hvordan blandingsforholdet mellom dem gir forskjellige opplevelser av fylde når du drikker. Alkohol, garvestoff og fruktkonsentrasjon bidrar mest til fylden.

Tannin, også kalt garvestoff, kommer fra druenes skall, stilker og steiner. Det er tannin som gjør at du føler deg tørr i munnen av noen typer rødvin, men det har også en konserverende virkning. Viner som skal lagres bør ha mye garvestoff.

Fruktighet Dette begrepet beskriver hvor sterkt preg vinen har av frukter og bær. I rødvin går assosiasjonene oftest til mørke bær eller frukter, som solbær, kirsebær, bringebær, plommer m.m. Fruktigheten avtar når vinene lagres.

Lengde En vin med god lengde har en smak som sitter lenge i munnhulen. Da snakker vi om en god vin, i motsetning til en kort vin der smaken  forsvinner fort.

Husk også at vi gjør også mindre tester som du bør følge med på: Omtrent annenhver uke lager vi Fem-på-topp lister i ulike kategorier. Vi tester også alle nyhetene som kommer til Vinmonopolet (annenhver måned) og følger nøye med når varer settes ned i pris - som Vinmonopolet gjør hver måned.

Om du savner noen av favorittvinene dine, finner du dem kanskje her på testen vi gjorde tidligere i vår.

Les også:

Londonguide for ølelskere

Her er de ti beste vinnyhetene

Biff Stroganoff på vilt

Avstemning

Hvordan liker du best rødvinen din?

22% stemmer

På kartong

78% stemmer

På flaske

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!