White Dog. Norwegian Wheat Beer.

White Dog. Norwegian Wheat Beer tok en knepen seier blant hveteølene som du får på butikk. © Foto: Petter Berg/HM Foto

Sara de Silenrieux Bio.

Sara de Silenrieux Bio var det beste hveteølet fra Vinmonopolet i denne testen. © Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto

Testpanel og metodikk

Ølet er smakt av Arnie Stalheim og David Løite.

Stalheim er Klikk.nos vinekspert, med høy kunnskap om alle typer alkohol. Løite er ølekspert med bred erfaring.

Ølet er smakt blindt. Hvert øl er vurdert etter fem kriterier: Farve, skum, duft, smak og ettersmak.

Poeng for hvert øl er plassert på 100-poengskalaen, hvorav 100 er best. Pris er ikke vurdert.

Ved usikkerhet på flaskevariasjon er det testet fra flere flasker av samme produkt.

Ved usikkerhet på poengplassering, er det testet to ganger i et finaleheat.

Janicke Leiren

Det beste sommerølet

Vi har testet 23 sommerøl. Se hvilket øl som falt best i smak.

Om sommeren kan det være greit med noe som er friskt og lett. Vi har derfor testet hveteøl som er tilgjengelig på det norske markedet, både butikk og Vinmonopol.

Hveteøl er et glimrende alternativ til pils. I motsetning til pils, som er et undergjæret øl laget på bygg, er hvetøl overgjæret og er brygget med en stor andel hvete i tillegg til bygg.

Les også:

Frister det med et ølbad?

Her er sommerølet

Det beste hveteølet

Det var nykommeren White Dog, Norwegian Wheat Beer, fra Lervig Aktiebryggeri som stakk av med en knepen seier blant hveteølene som du finner på butikk.

Dette hveteølet er syrlig på duft med hint av banan, samt en ganske søt kryddernote. Det er leskende og fruktig. Kanskje noe tynt.

Det beste hveteølet fra Vinmonopolet var det belgiske hveteølet, Sara de Silenrieux Bio, fra Brasserie de Silenrieux.

Dette hveteølet er dufter av ypiske hveteølaromaer med frisk sitrus og hint av banan. Det har frisk og slank smak med et hint av bergamot i midtpartiet. Syrlig avslutning.

Friskt og fruktig

Det som kjennetegner et godt hveteøl, er at det er friskt, fruktig og aromatisk.

Den tyske varianten, Weissbier, har gjerne en ganske stor fylde og mye kullsyre. Den belgiske varianten, Wit, er som regel krydret med koriander og pomeranskall. Den har mindre fylde og er noe tørrere enn den tyske i tillegg til at den oppleves som mer syrlig, frisk og har gjerne en anelse mer bitterhet.

Alle ølene, med unntak av Aass Gourmet Weissen, er ufiltrerte og er derfor uklare av utseende.

Les også:

De fem beste ølstedene i Oslo

Endelig kommer nypotetene

Dette sparer du på harrytur

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!