- I dag vil jeg bare ha poteter til middag, sier hun.

- OK. Hva skal jeg gjøre med dem?, spør jeg.

- Koke dem.

Ja, noen ganger er det enkleste det beste. Og i sommervarmen passer det bra å gjøre minst mulig.

Nypoteter er en delikatesse som gjerne kan nytes med smeltet smør. Så enkelt, så perfekt.

Hva er nypoteter?

Nypoteter er poteter som blir tidlig modne. Den vanligste sorten er Ostara.

Nypoteter heter forresten ferskpoteter. De som dyrker poteter her i landet vil at vi skal kalle de norske potetene for ferskpoteter for å skille dem fra nypotetene som kommer fra Middelhavslandene på våren.

Så altså: Ferskpotet.

Delikatesser

Nypoteter kan nytes på mange måter. Når du går lei av å servere dem med smeltet smør (noe som kanskje aldri skjer, men dersom...) kan du forsøke deg på oppskriftene nedenfor. Det er små, deilige delikatesser av noen salater.

- Er du ikke lei av nypoteter med smeltet smør?, spør jeg.

- Ikke før ferien er over.

- OK.

Frukt.no

Sommerlig potetsalat

Like sikkert som sommeren kommer, kommer en oppskrift med nypoteter.

Ingredienser:

1 kg nypoteter

0,25 stk blomkål

100 g sukkererter

8 stk cherrytomat

1 bt ruccola

Chilivinaigrette

1 stk chili, rød

4 ss olivenolje

1 ss rødvinseddik

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Illustrasjonsfoto: Mat.no

Marinerte nypoteter med soltørkede tomater og olivenolje:

Det er Bent Stiansen som har laget denne oppskriften. Må prøves...

Til 4 porsjoner:

800 g nypoteter

Vinaigrette

1 dl finhakkede, soltørkede tomat er

1 dl finhakket sjalottløk

0,25 dl hvitvinseddik

1,5 dl olivenolje

2 ss hakket gressløk

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Saltbakte ferskpoteter med dipp

Saltbakte poteter er nydelig og her får du en dipp på kjøpet!

Ingredienser:

1 kg nypoteter

500 g salt

vann

Dipp

1 dl lettrømme

1 dl kesam

2 fedd hvitløk, knust

1 knivsodd cayennepepper

1 ss sitronsaft

1 ts paprikapulver

salt

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!