Røde burgundere (hvis vi ser bort fra beaujolais) lages på 100 % pinot noir, så da er det naturlig å spørre seg om ikke det lages god vin av denne druen andre steder, og det gjør det. Selv om disse vinene aldri når høydene til de største fra burgund, kan de være gode, eller kanskje til og med bedre alternativer i de lavere prisklassene.

De som har smakt en virkelig stor, rød burgunder mener ofte at det ikke finnes bedre vin på denne jord. Men da er det også ganske mye som skal stemme: vinmark, årgang, produsent, og ikke minst tidspunktet i modningskurven man velger å drikke vinen. Og det er ikke til å komme bort fra at dette blir veldig dyrt.

Men finnes det ikke rimelige burgundere? Joda, men de som koster under 200 kroner er oftest så magre og sjarmløse at det ikke er noe stas.

Områder som har hatt stor fremgang med pinot noir de seneste årene, er Australia og New Zealand, samt de to amerikanske delstatene California og Oregon, og det er fra sistnevnte vår vinanbefaling kommer.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også tre til fem års lagring. Den går godt til kylling og annet lyst kjøtt, som kalv og magert svin. Også til lys viltfugl.

Cloudline Pinot Noir 2007, vnr 10417, kr 141,50, 84 poeng.

Klar og litt blek rubinrød. Syrlige røde bær i duften med et litt jordlig innslag i retning fuktig skogbunn. Også et fint krydderpreg med hint av urter. Middels fyldig med frisk frukt og balanserende syre. Middels lang ettersmak.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Helstekt kylling

Gjøkalventrecôte med foie gras og røsti potetkake

Vaktel med sjysaus

Flere tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Billig rød portugiser

Spanjol som er lett å like

Billig kosevin fra California

Frisk hvitvin fra Oregon

Sødmefull spansk rødvin

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!