Vin til julemat

Vi har funnet tre viner under 200 kroner som passer til ribbe, pinnekjøtt og lutefisk

Her er tre gode viner til julematen.

TIL JULEMAT: Vi har funnet gode viner som passer perfekt til lutefisk, ribbe og både urøykt og røykt pinnekjøtt.
TIL JULEMAT: Vi har funnet gode viner som passer perfekt til lutefisk, ribbe og både urøykt og røykt pinnekjøtt. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Øl og akevitt er fremdeles det vanligste til de tradisjonelle julerettene, men stadig flere drikker vin.

Det er endel utfordrende smaker i julemiddagene, så det krever litt å finne frem til riktige typer viner. Og ofte passer det faktisk best med hvitvin.

Nærmere omtale av utvalgte viner, finner du lengre ned i teksten, men først skal vi forklare hvorfor vi har valgt som vi har gjort.

Vin til ribbe

Ribba i seg selv er ikke så utfordrende, men den er ganske fet, så du trenger en vin som er ganske syrefrisk for å rense opp i fettet. Ellers er tilbehøret, ofte rødkål og gjerne også epler og svisker, nokså sursøtt på smak. Vinen bør derfor ikke være helt knusktørr, men ha litt sødme.

Du kan drikke både hvitvin og rødvin til ribbe, og hvitvinen bør være frisk og med litt sødme. Rødvinen bør ha saftig, frisk og sødmefull frukt og helst ikke så mye tanniner eller eikepreg. Vi har valgt en Riesling fra Mosbacher og en Barbera fra Giovanni Rosso til ribbe.

Vin til pinnekjøtt

Selv etter utvanning, er pinnekjøtt ganske salt, så du trenger en frisk vin med litt sødme. Den søtlige rotmosen gjør også at du trenger litt sødme i vinen.

Til urøykt pinnekjøtt anbefaler vi derfor de samme vinene som til ribbe, altså Riesling fra Mosbacher og Barbera fra Giovanni Rosso. I røykt pinnekjøtt får vi røyksmaken i tillegg til saltet, og da trenger vi enda mer sødme. Til det har vi valgt ut en halvtørr Riesling fra Hexamer.

Vin til lutefisk

Lutefisk i seg selv er ikke så utfordrende med vin, men det er lettere med en ganske fast og hvit fisk enn den som nærmer seg brungul gelé. Ellers tar vi utgangspunkt i ganske standard tilbehør, altså bacon/ribbefett, ertepuré og sennep/sennepssaus. Da har vi igjen elementer av fett og salt som trenger syrefriskhet i vinen, og mer sødmefulle elementer som trenger litt sødme.

Vårt førstevalg er den allerede nevnte Riesling fra Mosbacher. Om du absolutt må ha rødvin til lutefisken, kan du prøve vår utvalgte Barbera fra Giovanni Rosso. Om du har veldig utfordrende tilbehør til lutefisken, som f.eks. brunost og sirup, kan du prøve den halvtørre Riesling fra Hexamer. Men ikke rødvin til brunost og sirup, vær så snill!

Nedenfor finner du nærmere omtale av våre tre anbefalte viner. De er alle i basissortimentet til polet, hvilket betyr at du finner dem i de mange polutsalg utover hele landet. De koster også alle under 200 kroner.

Les også: Topp 5 rødviner på flaske under 150 kroner

Giovanni Rosso Barbera d’Alba Donna Margherita 2021

Saftig italiensk rødvin til ribbe og urøykt pinnekjøtt.

GODT KJØP: Giovanni Rosso Barbera d’Alba Donna Margherita 2021.
GODT KJØP: Giovanni Rosso Barbera d’Alba Donna Margherita 2021. Foto: Vinmonopolet

87 poeng

Varenummer: 4962301

Prosent alkohol: 13,0

Råstoff: 100% Barbera

Produsent: Giovanni Rosso

Pris: 184,90

Fra Italia/Piemonte. Dyp rubinrød med hint mot fiolett. Fruktig duft med både røde og mørke bær. Også hint av blekk, lakris, urter og krydder. Middels til god fylde med saftig og sødmefull frukt, frisk syre og en lang ettersmak med fine tanniner. Drikk 2022-2026.

Passer til ribbe og urøykt pinnekjøtt. Hvis du absolutt må ha rødvin til lutefisk, så kan du prøve denne.

Utenom julesesongen kan du drikke denne rødvinen til lyst kjøtt som kylling, svin og kalv, samt pizza og pasta.

Les også: Vi har testet 4 av de billigste rødvinene på polet, alle koster under 100 kroner

Mosbacher Riesling Trocken 2021

Ganske tørr tysk hvitvin til lutefisk, ribbe og urøykt pinnekjøtt.

GODT KJØP: Mosbacher Riesling Trocken 2021.
GODT KJØP: Mosbacher Riesling Trocken 2021. Foto: Vinmonopolet

86 poeng

Varenummer: 2011901

Prosent alkohol: 11,5

Råstoff: 100% Riesling

Produsent: Georg Mosbacher

Pris: 159,90

Fra Tyskland/Pfalz. Middels dyp strågul. Frisk og fruktig duft av eple og sitron med hint av fersken, urter, krydder og mineraler. Middels til god fylde med ren frukt, frisk syre og en ganske lang ettersmak. Ikke knasende tørr; det er litt sødme her. Drikk 2022-2026.

Passer til lutefisk, ribbe og urøykt pinnekjøtt. Utenom julesesongen kan du bruke denne vinen til laks, reker og krabbe.

Les også: Tre gode champagner – og den ene er veldig billig

Hexamer Schlossböckelheimer Porphyr Riesling 2021

Halvtørr tysk hvitvin som passer til røykt pinnekjøtt.

GODT KJØP: Hexamer Schlossböckelheimer Porphyr Riesling 2021.
GODT KJØP: Hexamer Schlossböckelheimer Porphyr Riesling 2021. Foto: Vinmonopolet

86 poeng

Varenummer: 416101

Prosent alkohol: 11,5

Råstoff: 100% Riesling

Produsent: Hexamer

Pris: 159,90

Fra Tyskland/Nahe. Middels dyp strågul. Fruktig duft av eple og sitron med hint av fersken, honning, blomster, urter og mineraler. Middels til god fylde med moden og sødmefull frukt, frisk syre og en lang ettersmak med hint av mineraler i avslutningen. Drikk 2022-2027.

Passer til røykt pinnekjøtt. Har du svært utfordrende tilbehør til lutefisken, som f.eks. brunost og sirup, kan du prøve denne vinen til.

Utenom julesesongen kan du bruke denne vinen til sushi og annen asiatisk-inspirert sjømat. Også en fin terrassevin.

Denne saken ble første gang publisert 22/12 2022, og sist oppdatert 22/12 2022.

Les også