Scampi, kylling, biff og grønnsaker på spyd

Vi tar en pinne for Asia

Asiatisk mat skal aller helst spises med pinner, men vi dekket på med kniv og gaffel og stakk pinnene gjennom maten i stedet.

<b>KJAPT OG ENKELT:</b> Her er forberedelsene alt, selve grillingen tar bare noen få minutter.
KJAPT OG ENKELT: Her er forberedelsene alt, selve grillingen tar bare noen få minutter. Foto: Aleksander Bergan
Sist oppdatert

Blandingen av sterkt, søtt og syrlig preger det asiatiske kjøkkenet, og passer perfekt for varme sommerdager. Ved å tre det meste av maten på spyd går selve grillingen på et blunk, alt arbeidet ligger i forberedelsene.

Det viktigste å tenke på når man skal grille mat på spyd er å unngå å blande råvarer. De klassiske grillspydene du husker fra barndommen, med kjøtt, fisk og grønnsaker om hverandre, hadde den store ulempen at nesten alt ble stekt feil. Valget sto ofte mellom å spise rått kjøtt eller brente grønnsaker, eller aller helst en kombinasjon.

Beregne steketid

Vi gjorde imidlertid et unntak for grønnsakene denne gangen, og tredde dem på samme spyd, og lot den ligge litt lenger på noe svakere varme en kjøttet.

<b>ASIATISK FUSION:</b> Maten er asiatisk, ølet er norsk.
ASIATISK FUSION: Maten er asiatisk, ølet er norsk. Foto: Aleksander Bergan

Det er altså forarbeidet som er det viktige her, at salater, marinader, sauser og dressinger er laget i stand på forhånd, grønnsaker er kuttet opp, og kjøtt og sjømat er ferdigmarinert. Det eneste du tren­ger å gjøre er å beregne steketid, sånn at alt er ferdig på samme tid.

Sommerøl

Det betyr ikke at du må ha kalde og varme soner, og noe midt i mellom, med ulike prosjekter gående på samme tid, stek for eksempel kjøtt og kylling først, og la det ligge under folie mens du steker grønnsaker og scampi. Da har du bare ett eller to ulike retter på grillen samtidig, men alt blir klart på samme tid.

Det finnes masse gode asiatiske øl, og vi hadde blant annet et par flasker Tsingtao øl klart. Men også helt vanlige norske sommerøl gjør nytten her, lyse og leskende øl som passer perfekt til chili og de mange gode smakene på maten.

Kylling- og grønnsaksspyd

Kylling- og grønnsaksspyd<p class=x_MsoNormal style=font-size:11pt;margin:0cm 0cm 8pt 73.5pt;font-family:Calibri, sans-serif;color:#201f1e;text-indent:-18pt;line-height:16.8pt;> 
Kylling- og grønnsaksspyd

  Foto: Aleksander Bergan

Kyllingspyd

*Fire kyllingfileter

* En finhakket chili

* To fedd hvitløk, finhakket

* En spiseskje revet ingefær

* Tre spiseskjeer soyasaus

* Saften fra en lime

* Tre spiseskjeer honning eller brunt sukker

Skjær opp kyllingen i passelige biter, og legg det i en skål eller en pose. Bland sammen resten av ingrediensene til marinaden, og hell to tredeler av marinaden over kyllingen. La det stå i et par timer før du trer kyllingbitene på et spyd. Pensle spydet med marinade.

Stek kyllingen på direkte varme, men unngå aller høyeste temperatur. På gassgrill tar du omtrent halv styrke, og på kullgrill sørger du for at det kjøttet ikke ligger på det aller varmeste.

Grill i 10 - 15 minutter, til du ser at kjøttet er gjennomstekt og har fått en fin stekeskorpe. Snu på kjøttet innimellom, og fortsett å pensle med resten av marinaden.

Ta kyllingen av, og legg den under aluminiumsfolie mens du steker grønnsaksspydene.

Grønsaksspyd

* Squash

* Paprika

* Løk

* Sopp

* En stor neve koriander

* Seks fedd grovhakket hvitløk

* To skjeer fish sauce

* En skje vann

* En teskje pepper

* En skje chilisaus

* En dl olje, feks rapsolje

<b>FARGERIKT FELLESKAP:</b> Noen grønsaks-spyd og maiskolber setter farge og smak på måltidet.
FARGERIKT FELLESKAP: Noen grønsaks-spyd og maiskolber setter farge og smak på måltidet. Foto: Aleksander Bergan

Hakk opp grønnsakene og tre dem på spyd.

Bland sammen resten av ingrediensene, minus oljen, og kjør det gjennom en food processor eller med en stavmikser. Hell på oljen mens maskinen kjører.

Hell marinaden over spydene, og la det marinere i en times tid.

Grill spydene på medium varme i 10-12 minutter, mens du snur på dem underveis og passer på at de ikke blir brent.

Biffspyd på nudelsalat, med koreansk BBQ-saus

Biffspyd på nudelsalat, med koreansk BBQ-saus<div class=t-recipe__step style=margin:0px;padding:0px;border:0px;font-size:18px;vertical-align:baseline;color:#373432;font-family:rema, sans-serif;background-position:0px 0px;><p style=margin:0px;padding:0px;border:0px;font-size:18px;vertical-align:baseline;background-position:0px 0px;> </div>
Biffspyd på nudelsalat, med koreansk BBQ-saus

 

Foto: Aleksander Bergan

Mango- og nudelsalat

* 200 gram eggenudler

* To hjertesalat

* En mango

* En paprika

* En gulrot

* En neve koriander

* En neve mynte

Kok opp nudler, og la de kjøle seg ned mens skjærer opp mangoen i små terninger, og hakker opp resten så fint som mulig. Bland alt sammen.

Dressing

* En chili

* To hvitløksfedd

* En spiseskje revet ingefær

* En skje honning

* Saften fra to lime

Riv ingefær, finhakk hvitløk og chili og bland sammen med resten av dressingen. Vent med å blande inn i salaten til rett før du serverer.

Biffspyd

* 800 gram biffkjøtt, for eksempel ytrefilet

*Fire spiseskjeer med revet ingefær

* Fire fedd finhakket hvitløk

* En finhakket chili

* En halv dl sesamolje

* Fire spiseskjeer med hvitvinseddik (eller annen edikk)

* To dl soyasaus

* To spiseskjeer brunt sukker

<b>PENSLE UNDER STEKING:</b> Det er greit å ha igjen litt marinade som du kan pensle med underveis i stekingen.
PENSLE UNDER STEKING: Det er greit å ha igjen litt marinade som du kan pensle med underveis i stekingen.

Skjær opp biffen i strimler, mellom halvannen og to centimeter tykke, og tre dem på pinner

Bland sammen resten av ingrediensene til marinaden, fordel utover grillspydene og la stå i noen timer.

Stek spydene høy varme i ca fem minutter. Pass på at de ikke brenner seg, og har du marinade igjen kan du godt pensle et par ganger.

La det hvile noen minutter før du serverer.

Pynt med koriander, chili og sesamfrø.

Koreansk BBQ-saus

* Olje

* En finhakket sjalottløk

* To fedd finhakket hvitløk

* Tre spiseskjeer soyasaus

* En spiseskje riseddik

* To spiseskjeer hoisinsaus

* To spiseskjeer honning

* To spiseskjeer aprikossyltetøy

* En dl srirachasaus

* To spiseskjeer brunt sukker

Stek opp løk og hvitløk i olje til det får litt farge, hell på soyasaus og eddik og la det koke opp. Tilsett hoisin og sriracha og bland godt. Rør inn resten av ingrediensene og la det koke i åtte minutter. Sett til avkjøling og server lunkent

Scampi med kokosris
Scampi med kokosris Foto: Aleksander Bergan

Scampi med kokosris

Kokosris

* 250 gram ris

* To løk, finhakket

* En finhakket chili

* Saften fra to lime

* En boks kokosmelk

* Fire spiseskjeer med ­
olivenolje

* Tre fedd finhakket hvitløk

Kok opp risen etter anvisning på pakken, og her er det helt greit å bruke ris i pose. Alle som sier noe annet er bare snobbete.

Stek opp løken i en panne med halvparten av oljen, tilsett hvitløk når løken har blitt litt gyllen, og tilsett chilien etter ytterligere et par minutter. Tilsett resten av oljen, og la det putre noen minutter til før du tilsetter kokosmelk og limejuice.

Bland sammen godt og vent til det koker før du tilsetter risen. Rør det sammen og la det stå på svak varme mens du griller scampien.

Scampispyd

* 500 gram rå scampi

* En rød chili

* To fedd hvitløk

* En spiseskje ingefær

* Saften av to lime

* En spiseskje olivenolje

* En spiseskje soyasaus

* En spiseskje fish sauce

* En håndfull koriander

Finhakk chili og hvitløk, rasp ingefær og bland sammen med resten av ingrediensene til marinaden. Tilsett scampien og bland sammen. La stå i en halvtime før du trer scampi på grillspyd.

Stek på sterk, direkte varme i omtrent tre minutter på hver side, eller til scampien har blitt rosa. Pass på at de ikke står for lenge, da blir de seige

Dander oppå kokosrisen, dryss chili og koriander over, og gjerne en liten limeskvis.

<b>SMAK AV ASIA:</b> Kombinasjonen av søtt og sterkt gjør seg godt i sommervarmen.
SMAK AV ASIA: Kombinasjonen av søtt og sterkt gjør seg godt i sommervarmen.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 126 2021

Denne saken ble første gang publisert 04/06 2021, og sist oppdatert 04/06 2021.

Les også