FARGERIKT: I Stavanger kan du både nyte deilig mat og koselige bygater, som Øvre Holmegate. (Foto: Christin Lund Storstein)

Stavanger for matelskere

SØTT OG GODT: Erin Davitt på den lille kafeen Sjokoladepiken byr på håndlaget konfekt med smak av rosmarin, klippfisk og blåmuggost. Uvant, men spennende! (Foto: Christin Lund Storstein)

Stavanger for matelskere

ØKOLOGISK: Food Story er en liten kjede med kafé, butikk og catering, som så langt kun finnes i Stavanger og Oslo. Her fokuserer de på økologisk mat. (Foto: Christin Lund Storstein)

Gladmatfestivalen

KOKKEKAMP: Under Gladmatfestivalen er det mange spennende matkonkurranser. (Foto: Region Stavanger BA)

Festivaler

° Vinfestivalen: Onsdag-lørdag denne uken (22.-25. april) går Stavanger Vinfestival av stabelen. Få med deg foredrag og vinsmaking på mange av byens spisesteder. Info: www.stavangervinfest.no

° Gladmatfestivalen: I ti år er byen de siste dagene i juli blitt satt på hodet av fantastisk mat og superkokker fra hele verden. I år arrangeres festivalen 22.-27. juli. Info: www.gladmat.no

° Hvitløkfestivalen: Hvitløkens fortreffeligheter settes i sentrum når de fleste kafeer og restauranter tilbyr retter med hvitløk. Det foregår også konkurranser i blant annet hvitløkskrelling... Årets festival går av stabelen denne uken (20.-27. april) på Cafe Sting. Info: www.cafe-sting.no

Rogaland, og særs Stavanger, har det fremste matmiljøet i Norge, fastslår Dag Terje Klarp Solvang, administrerende direktør ved Gastronomisk Institutt (GI).

Og det kan de kanskje takke oljen for? Da det store oljeeventyret i Norge startet for drøye 40 år siden, ble Stavanger landets oljehovedstad. Under storhetstiden på 80-tallet, da mange amerikanske, franske og britiske selskaper engasjert seg i oljefeltene, skjedde det også store endringer i byen. For utlendingene hadde god råd og krevde høy kvalitet på restauranter, uteliv og handel. Krav som Stavanger-innbyggerne satte sin lit i å oppfylle - og det har de fortsatt med.

Byens beste

- Man kan virkelig kose seg med god mat og drikke på internasjonalt nivå her, sier Borghild Fiskå (60) seg skjønt enig i. Hun er byens egen "matmor" og kvinnen bak Gladmatfestivalen. I 25 år har hun hatt sin egen ukentlige matside i Stavanger Aftenblad, og hun har gitt ut syv bøker om mat.

- Vi har så fantastiske, lokale råvarer å tilby, så jeg vil gjerne spise steder som setter disse i høysetet, sier Fiskå, som var den første journalisten som fikk Ingrid Espelid Håviks Matpris i 2002.

Her er noen av hennes favorittrestauranter:

° Andre etasje på N.B. Sørensen, Skagen 26: Kjøkkensjefen Alexander Berg vant NM i kokkekunst i sommer! Nyt moderne, internasjonal mat i restauranten, som har en spesielt god vinkjeller med 750 forskjellige viner. Restauranten er én av bare fem i Norge med "to glass" i verdens fremste vinblad, Wine Spectator.

° Jans Mat- og Vinhus, Breitoget 6-8: I fjor høst viste TV3 serien "Hellstrøm rydder opp", der Eyvind Hellstrøm, Norges mest anerkjente kokk og kjøkkensjef, bisto blant annet Jans Mat- og Vinhus til å bli enda bedre. Etter omveltningen mener Hellstrøm at restauranten er den i Norge som er nærmest 2xMichelinstjerne-restauranten Bagatelle i Oslo! Restauranten har et klassisk fransk kjøkken.

° Tango bar og Kjøkken, Nedre Strandgate 25: Kjøkkensjefen her er ingen ringere enn Kjartan Skjelde, kaptein på kokkelandslaget som vant OL! For å sikre den aller største matopplevelse med sesongens beste råvarer har restauranten gjort valget enkelt for deg: Hver dag lages det ny treretter, med tilhørende vinmeny. I tillegg kan du bestille ost og bytte ut hovedretten med kveldens fisk.

° Restaurant Setra, Eiganesveien 8: Dra til seters midt i byen! Dette er fantastisk og spesiell mat med tradisjoner fra vår egen historie. Her får du dessert med "mormorsmak"!

° Ostehuset Øst, Ryfylkegata 30: Et rimeligere alternativ er Ostehuset Øst, som har vært en slager i Stavanger i mange år. Her bakes brød folk står i kø for å kjøpe. De serverer internasjonale matvarer, men hovedvekt fra Frankrikes delikatesser.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!