Om testen:

Alle produktene ble smakt blindt (testpanelet visste ikke hva de fikk servert). I testpanelet satt Morten Leiren og Jan Mårtensson. De er begge kokker og jobber til daglig hos Fjelberg Fisk & Vilt. Leiren har gått i lære på Grand Hotell og har jobbet på flere av Oslos bedre restauranter. Mårtensson har tidligere vært kjøkkensjef på Stortorvet Gjestgiveri.

Alle kjøttkakene ble varmet opp i stekeovn på samme temperatur og smakspanelet fikk servert produktene varme.

Produktene er vurdert etter en skala fra en til seks, der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Kjøttkaker går aldri av moten. Skal du ha det som skikkelig festmat slår vi et slag for de hjemmelagde, men til hverdags er det helt greit med en pose fra butikken. Gjerne sammen med en skikkelig god saus.

Har du ikke tid til å lage egen saus, kan posesaus være like godt.

Utvalg

Vi har testet 13 ulike typer kjøttkaker, kun ferske, og alle variantene får du kjøpt hos de store dagligvarekjedene.

Kriterier

Her har vi selvsagt vært ute etter den gode kjøttsmaken.  I tillegg skal en god kjøttkake ha riktig mengde fett, være passe salt, og kryddersmaken må være fint balansert slik at den ikke tar overhånd. Passe av alt, med andre ord. Konsistensen skal være fin og fast.

Vinneren

Det er små forskjeller i kvalitet og smak på produktene vi har testet, og ekspertene våre er ikke imponert av nivået. Særlig tok kryddersmaken overhånd i mange av produktene.

– Smaken av kjøttkakene kan fort bli kamuflert i sausen, forklarer Jan Mårtensson. Den ene av ekspertene i panelet.

Prøver du kjøttkakene uten saus, blir det tydelig at krydderet i mange tilfeller tar litt overhånd.

Det ble en hårfin seier til Nordfjord Original Kjøttkaker med 5 poeng, tett fulgt av Folkets Kjøttkaker, Finsbråten For Alle Kjøttkaker og Coop Kjøttkaker. Fellesnevneren for disse er at kryddersmaken er balansert, de har fin konsistens og god kjøttsmak.

Ubalanse i smaken preget de seks kjøttkakene som havnet i bunn med to poeng hver. I tilegg var noen av dem også vel fete i smaken.

Kjøttkakefakta

Selve basisen i kjøttkaker er kjøttdeig. Deigen eltes, spes, krydres og formes til kaker og stekes. I tillegg finnes det et utall varianter av krydder og andre tilsetninger.

Salt og pepper er vanlig, mens ingefær og muskat kan ha med lokale tradisjoner å gjøre. Ellers finnes det også ulike skoler for bruk av tilsetninger som potet- eller hvetemel, løk, kavring, brødrasp, egg, melk og vann.

Les også:

Test av posesaus

Slik lager du kjøttboller i verdensklasse

Her er oppskriften på brun saus

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!