Vil du bytte julegavene dine?

Fått noe du ikke ville ha? Her er bytterettighetene dine.

Publisert Oppdatert

Det er ikke alltid alle julegavene passer, og da kan det være fint å få byttet de inn. Men hvilke rettigheter har du egentlig når du vil bytte varer?

 

Ingen rettigheter

 

I følge loven har du ganske enkelt ingen rettigheter. Det er faktisk opptil hver enkelt butikk eller butikkjede om de vil tilby muligheten for å bytte varer. Svært mange, og de fleste av de store butikkene, tilbyr denne tjenesten som en ekstra service.

 

Det er enklest å bytte gaver som kommer med byttebevis. Får du julegaver uten byttebevis, kan butikken faktisk nekte deg å bytte varen. Men i perioden rett etter jul pleier butikker som regel å være nokså fleksible på bytting.

 

En tommelfingerregel er å gå til butikken hvor varen er fra så fort som mulig etter at du har pakket den opp.

 

Du kan ikke kreve å få penger i bytte mot varen, du må som regel velge mellom en annen vare eller et gavekort på tilsvarende beløp.

 

Alternative byttemetoder

 

Men du ikke nødvendigvis springe tilbake til butikkene med alle gavene som ikke passet. Hva med å foreta en litt annerledes bytting? Du kan for eksempel:

  • Arrangere byttefest med venner
  • Gi gaven bort til noen som trenger den mer enn deg
  • Selge den på for eksempel finn.no eller tinde.no Her bør du være litt forsiktig. Har du fått en unik og lett gjenkjennelig gave, kan det være sårende om giveren finner den igjen til salgs på internett.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning