Vi tester frokostblandinger

Vi har knasket oss gjennom såkalte sunne frokostblandinger, men smaker de godt? Og er de egentlig så sunne?

Publisert Oppdatert
Vi ønsker oss en sunn og god start på dagen, og dagens viktigste måltid sies å være frokosten. Derfor har vi denne gangen testet 11 frokostblandinger som skal være blant de sunneste på markedet.

Forbrukerne blir lurt

Men hvor sunne er de egentlig? Og må det være sukker i blandingen for at den skal smake godt? Vi fikk oss en del overraskelser underveis!

Aslak Lie ved Vestkorn forteller at frokostblandinger er blant de verste når det gjelder å mislede og til og med lure forbrukere.

- Folk flest tror at frokostblandinger er sunt, men det er ikke alt som er det. De aller fleste bestselgerne inneholder alt for mye sukkerarter og lite kostfiber. Enkelte bestselgere inneholder sukker tilsvarende 10 sukkerbiter per 100 gram! Men det stopper ikke der. Med unntak av rosiner er frukt ofte i virkeligheten gelé der mesteparten er tilsatt sukker. Farge brukes for at blandinger skal se sunnere ut og aromaer og salt tilsettes på en billig måte å få frokostblandingene til å smake mer, opplyser Lie til Kvinneguiden.

Og ser vi på markedsføringen blir det ikke bedre:

- På enkelte frokostblandinger kommuniserer både navn, pakning og bilder at man blir slank av å spise produktet selv om det inneholder sukkerarter tilsvarende 15 sukkerbiter per 100 gram, forklarer Lie.

Testen

Vi har også fått hjelp fra ernæringsfysiolog Lidia Maria Berg som utdyper innholdsfortegnelsen per frokostblanding.

- Jeg mener at det spiller en mindre rolle hvor mye sukker som er tilsatt i frokostblandinger så lenge alle sammen består av mest karbohydrater i form av stivelse. Stivelse spaltes nemlig raskere i magen og gir høyere blodsukkerstivelse enn rent sukker, det vil si at få slike blandinger kan karakteriseres som sunn mat, sier Berg.

Hun mener det er en stor misforståelse at vi trenger store mengder kostfiber hver dag, særlig kornfiber, som kan virke irriterende på tarmen og bør unngås ved ulike tarmsykdommer.

- Fedon Lindbergs blanding er et hederlig unntak fordi den inneholder mer protein og fett, som reduserer den glykemiske belastningen og dermed stigningen i blodsukkeret etter et måltid, sier hun.

I testen har vi lagt vekt på følgende kriterier;
  • Hvor godt smaker frokostblandingen?
  • Hvor sunn er den?
  • Prisen


Test av frokostblandinger her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning