Bleke tenner med natron

Ta den med på badet!

Både hår og hud kan ha godt av natron - sjekk tipsene her.

MULTIKUNSTNER: Denne kan både gi deg hvitere tenner og mykere hud. FOTO: Trine Jensen

MULTIKUNSTNER: Denne kan både gi deg hvitere tenner og mykere hud. FOTO: Trine Jensen

Publisert Oppdatert

Hva er natron?

Natron eller natriumbikarbonat (NaHCO3) er et hvitt pulver som brukes som hevemiddel ved baking, som syrenøytraliserende middel i medisin, eller som brannslukkende middel. I baking reagerer natron med syrer, for eksempel surmelk, og frigjør CO2(karbondioksid), som danner små hulrom i baksten. Natron er en av bestanddelene i bakepulver (Baking powder). Natron er et godkjent tilsetningsstoff i matvarer, og har E-nummer: E500. (Wikipedia)

(Kilde: Kilden.info)

Når det gjelder å holde oss unge og vakre, ja så finnes det nesten ingen grenser for hva vi er villige til å prøve og teste ut. Google-tips, gamle kjerringråd og triks fra skjønnhetsekspertenes egen munn, ingen stein må forbli usnudd når det gjelder plettfri hud, rynkefritt fjes og Hollywood-hvite tenner.

Det finnes mange måter og metoder å holde seg vakker på, og faktisk er det slik at slett ikke alt må kjøpes verken dyrt eller i butikk. Mange prøver seg på hjemmelaget.

- Helt i tråd med at stadig flere er opptatt av linken mellom mat og helse blir vi også stadig mer oppmerksomme på hva det er vi egentlig smører på oss, forklarer daglig leder ved Gimle Økologiske Parfymeri, Camilla Schjelderup, til Kvinneguiden.

- Stadig flere velger å lage hudpleieprodukter selv, og kjøper også produkter som inneholder økologiske og "snille" ingredienser. Mange er også bekymret for den mye omtalte "cocktail-effekten" av alt vi smører på oss.

Når det gjelder hjemmelagede skjønnhetsprodukter er det mange ting du kan prøve. Kokosolje hylles som løsning på både tørr hud og skadet hår. Eggehviter kan brukes som en oppstrammende "hjemme-facelift" og kan egentlig tannkrem tørke ut kviser?

Supermiddel på kjøkken og bad

Natron eller bakepulver hylles opp i skyene av både skjønnhetsbloggere og skjønnhetsredaktører verden over som ett av midlene du absolutt burde ta med deg fra kjøkkenet og inn på badet.

Både natron og bakepulver inneholder stoffet natriumbikarbonat, og det er dette som skal gi effekten.

- Vi har alle natron hjemme og bruker det i matlaging på kjøkkenet, forklarer skjønnhetsnettstedet WMN Life.

- Mange vet kanskje også at man faktisk kan bleke hvitvasken med det, og til og med bruke det for å gjøre rent stekovnen. Men visste du at natron også kan gjøre deg vakrere?

Natron er nemlig langt mer enn bare å være et hevemiddel i bakst.

Ifølge nettstedet kan nemlig natron brukes både til å tørke ut kviser, bleke tenner og gi deg mykere hender.

Fjerner misfarging på tenner

Det er mange som drømmer om hvitere tenner, men å bleke tennene hos tannlege kan ofte være temmelig kostbart. Nettopp derfor er det fristene å ty til gjør-det-selv metoder.

Nettstedet WMN Life forklarer at man lager enkelt en blanding hjemme som kan brukes for å gi deg hvitere tenner.

- Bruk en blanding av natron og hydrogenperoksid på tennene i stedet for tannkrem én gang i uken. Men ikke bli fristet til å gjøre dette oftere enn dette, da kan blandingen nemlig skade emaljen på tennene dine.

Tannlege Erik Svendsrud i Oslo har også hørt om natron-trikset, men råder folk til å være forsiktige med å prøve seg frem.

- Natriumbikarbonat kan brukes til å fjerne overflatemisfarging på tennene, forklarer Svendsrud til Kvinneguiden.

- Men dette er strengt tatt ikke noe vi som tannleger definerer som bleking.

HJEMMEBLEKING: Effektivt, men kan skade tennene dine mener ekspertene. FOTO: Trine Jensen

HJEMMEBLEKING: Effektivt, men kan skade tennene dine mener ekspertene. FOTO: Trine Jensen

Tannlegen forklarer at overflatemisfarging på tenner kan komme av fargestoffer som finnes i mat og drikke - samt ved røyking.

- Ulempen med stoffer som fjerner misfarging på denne måten, er at de også fjerner noe emalje. Om man studerer hvordan tannfargen til en tann oppstår vil du kunne se at når emalje fjernes, kan tannen fremstå som gulere enn før siden mer av dentinet da skinner igjennom den tynnere emaljen.

Svendsrud forklarer at han i én studie fant omtalt at tannkrem som inneholdt både natron og peroxyd både fjernet misfarging og hadde en viss blekeeffekt.

- I dette tilfellet tenker jeg at det er peroksid som gjør blekeeffekten. Vi vet at carbamidperoksid til hjemmebleking er svært effektivt og kan gi vesentlig lysere tenner etter 10-15 netter.

Tannlegen forklarer at Carbamidperoksid spaltes til hydrogenperoksyd og urea (urinstoff).

- Og at urinstoff er effektivt ved bleking visste man allerede i oldtiden, hvor det er beskrevet at spesielt portugisisk urin skulle være svært bra for å få lysere tenner.

Likevel anbefaler ikke Svendsrud at man tar saken i egne hender når det gjelder lysere tenner.

- Tannlegen eller en tannpleier vil kunne fjerne overflatemisfarging på tennene ved bruk av for eksempel Airflow og kunne hjelpe deg med sett for hjemmebleking.

I tillegg kan en tannlege hjelpe deg med å se om det faktisk er bleking som er den beste løsningen for dine tenner.

- Noen ganger kan det hende at andre teknikker er mer egnet, bekrefter Svendsrud.

- Har man for eksempel kroner i tennene, eller fasetter eller tannfargede fyllinger, vil ikke disse blekes og dermed kan det oppstå en fargeforskjell som kanskje gjør at totalinntrykket ikke blir så bra når kronene eller fyllingene da ser mørkere ut enn tennene som har blitt lysere.

Tannlege Kristian Kjellsen ved Christiania Tannlegesenter er enig.

- Det er indikasjoner i flere studier at tannkrem som innholder natron ( Natrium bikarbonat) gir noe hvitere tennere enn tannkrem uten. Dosene i tannkrem er imidlertidig små og dermed blir effekten marginal, forklarer Kjellsen til Kvinneguiden.

- Natrium bikarbonat i ren form virker nok mye sterkere og fungerer antakelig ved at det sliper tannoverflatene rent for plakk og belegg. Det vil også kunne gi irratasjon på slimhinnenen. Sterke baser kan som sterke syrer gi irreversible skader på tannemaljen.

Tannlegen holder også en knapp på å oppsøke eksperthjelp om man virkelig vil gjøre noe med fargen på tennene sine.

- Årlig eller halvårlig puss og rens hos tannlegen vil holde tennene og tannkjøtt rent og friskt. Ønsker man ytterligere hvitere tenner anbefaler jeg tannbleking hos tannlege og med hjemmeblekingsskinne. Det er også lurt at tannblekingen går over litt tid, gjerne mellom 5 til 14 dager for å få god effekt uten at tennene skades.

Gir mykere hender

Om du på vinteren plages med ru og tørre hender, ja så kan det være en idé å prøve å skrubbe dem myke igjen med natron.

- Bland natron med litt vann til du får en tykk "sørpe", forklarer WNM Life.

- Så masserer du blandingen utover hendene, akkurat som du ville gjort med en skrubbekrem eller lignende.

Avslutt med å skylle hendene i lunkent vann.

Hudpleier og fagsjef hos Skintific, Ann-Kristin Stokke, tror også natron kan fungere fint som mykgjørende skrubb.

MYKE HENDER: Dropp håndkremen, og skrubb heller hendene myke med natron. FOTO: Trine Jensen

MYKE HENDER: Dropp håndkremen, og skrubb heller hendene myke med natron. FOTO: Trine Jensen

- Når natron brukes i tørr tilstand så vil det jo virke som enhver annen fysisk eksfoliant som for eksempel sukker, havsalt og så videre, forklarer Stokke til Kvinneguiden.

- Pulveret virker når man fysisk jobber med det på huden. Det som avgjør om pulveret skrubber for kraftig eller ei, vil være trykket som benyttes, samt hvor finkornet pulveret er. Til sammenlikning vil jo for eksempel salt være en kraftigere skrubb enn natron.

Blandet ut i en vannløselig væske, så vil natron virke basisk på huden, på samme måte som vanlig såpe.

- Dette vil skade hudens syrekappe og på sikt gi en tørr og irritert hud.

Renser hår og hodebunn

Sjampo, balsam og styligprodukter kan bygge seg opp i håret over tid og gjøre det matt, tungt og vanskelig å style. Det går an å få kjøpt såkalte rensesjampo-produkter hos frisøren, men disse er ofte temmelig kostbare.

Den gode nyheten? Du kan bare bruke natron i stedet.

- Én gang i måneden kan du vaske gjennom håret med en blanding av natron og vann for å løse opp produktrester som har samlet seg i hår og hodebunn, forklarer frisør Linn Jøssang Helgeland hos Gevir til Kvinneguiden.

- Etterpå vasker du bare håret med vanlig sjampo og styler som vanlig.

Ansiktsvask

Ifølge skjønnhetsnettstedet Into the Gloss er det ikke bare hår og hender som kan ha godt av litt natron i blant, men også i aller høyeste grad fjeset ditt.

- Kjøp natron fra en helsekostbutikk, råder helse- og skjønnhetsekspert James Hardwick til nettstedet.

- Ta boksen med deg inn i dusjen og skrubb både kropp, hår og ansikt med en blanding natron og vann. Huden min har det mye bedre når jeg bruker naturlige produkter som natron, som ikke fjerner oljer i huden og dermed tørker den ut.

I tillegg forklarer Hardwick at natron jo er både billig og miljøvennlig å bruke.

Stokke er heller ikke ukjent med natron i hudpleien.

- Vi benytter natron eller natriumbikarbonat, på to ulike måter i hudpleieproduktene våre. Som et av flere fysisk eksfolierende stoffer i en eksfoliant mot aldring, og også i form av egenskapen den har ved å være basisk. Dette gjør at den hjelper til med å nøytralisere syrene i vår kjemiske peeling i profesjonell behandling av aldring, pigmentering og akne, slik at huden får tilbake sin optimale pH.

HÅR-RENS: Bruk natron til å vaske håret med en gang i blant. FOTO: Trine Jensen

HÅR-RENS: Bruk natron til å vaske håret med en gang i blant. FOTO: Trine Jensen

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning