Spis med god samvittighet!

Kostholdseksperten vår forteller deg hvorfor du skal spise akkurat det du vil i julen!

Publisert Oppdatert
I julen kan du spise akkurat hva du vil - med skinnende ren samvittighet!

- Du skal kose deg!

Kvinneguidens kostholdsekspert Camilla Andersen sier at det handler om hvor mye og hvor ofte du spiser en bestemt matvare.

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen på Kvinneguiden!

Kvinneguiden.no har inngått et samarbeid med ernæringsfysiologen Camilla Andersen.

Camilla er cand.scient i samfunnsernæring fra Universitetet i Oslo, og driver i dag nettstedet Somebody.no, der hun tilbyr hjelp til varig livsstilsendring og vektnedgang.

- Det finnes selvsagt noe julemat som er mindre belastende i utgangspunktet, som kalkun og fisk, men hvis du overspiser deg på kalkun er ikke det heller "sunt". De matvarene det er tradisjon for deg å spise i julen skal du kose deg med, men tenk at du ikke trenger å overdrive inntaket. Vil du ta vare på vekten gjennom julen må du stoppe når du er mett og ikke småspise godteri hele dagen. Og så hjelper det å gå en tur, tipser Camilla.

De fleste ønsker å slappe av og spise det man vil i julen, er det ikke OK å spise mye og usunt så lenge det er bare for en liten periode?

- Selvfølgelig, det er jo som man sier; det er ikke det mellom jul og nyttår, men det mellom nyttår og jul som har størst betydning. Og jeg syns ikke noen skal spise med dårlig samvittighet, ikke i julen og ikke ellers heller. Mat skal være godt og hyggelig. Det handler om å ikke overdrive. Å slappe av og spise "usunt" i julen trenger ikke nødvendigvis bety at du bare sitter stille og spiser næringsfattig, usunn mat i alt for store mengder. Slapp av, men beveg deg også. Og nyt maten i normale mengder. Og kos deg, men ikke i hjel. Med et fornuftig forhold til mat og bevegelse også i julen kan du droppe slankekurene i januar, sier kostholdseksperten.

- Mer enn usunn mat

Så du skal altså unne deg det du liker, da trenger du ikke spise mat du ikke liker. Og unn deg alt i passe mengder!

- Overdrivelser er dumt uansett hva det dreier seg om. Du vil ikke risikere helsen din på å nyte julemat med ribbefett og marsipan. Men ikke spis det med dårlig samvittighet, det skal være nytelse. Dessuten vil jeg minne om at julen er mer enn mat. Og det er mer enn "usunn mat", sier Camilla.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning