Vær lykkelig som singel

Det handler om mye mer enn større sengeplass..

Publisert Oppdatert
Er du lei av å høre om alle som er så lykkelig sammen med sin kjære? Om alle parturene, kjærestekveldene, kvalitetstiden og det endeløse forelskelsespjattet?

- Mer sosiale

Er det ingen som tenker på single deg og dine behov? Er det virkelig ingen som ser fordelen med å være alene, fri og frank?

Jo - det finnes iallefall flere fordeler med å være singel og om man spør single mennesker om å liste opp de absolutt fremste fordelene, er svarene lite overraskende, mener psykolog Frode Thuen.

- Det er typisk friheten og uavhengigheten single trekker frem som svar, sier Thuen til Kvinneguiden.

Hovedstyreleder i interesseorganisasjonen Ensliges Landsforbund, Marie Synnes, mener fordelene er flere;

- Når man er alene får man rett og slett bestemme mer over seg selv. Du får reise så mye du vil alene og du slipper å ta hensyn til kjæresten, sier Synnes til Kvinneguiden.

Og fordi man er alene, resulterer dette ofte i en større vennekrets i tillegg;

- Single mennesker er mer sosiale og kommer gjerne lettere i kontakt med andre folk fordi man må anstrenge seg mer sosialt på en positiv måte, sier Synnes.

Akseptert sivil tilstand

Det finnes både fordeler og ulemeper både i og utenfor samlivsforhold. Forskning viser for eksempel at man kan bli lettere syk av å leve alene, og det finnes ulike forklaringer på dette.

- En mulig forklaring er at folk som lever alene, oftere har en usunn livsstil enn andre. En annen forklaring er at den sosiale og emosjonelle tilhørigheten som et parforhold som regel innebærer, er helsefremmende i seg selv, forklarer Thuen.

Likevel lever vi i en tid hvor det absolutt er høyst akseptert å være singel.

- Det er i dag mye større mangfold i hvordan vi lever livene våre, og hvem vi lever sammen med enn det var noen tiår tilbake, sier Thuen.

Bør man bli bekymret på et visst tidspunkt i livet hvor man fremdeles er singel?

- De fleste single ønsker nok å finne en partner før eller siden, og mange er utilfreds med sin livssituasjon og bekymret for om de komme å finne en å dele livet med. Særlig når man blir singel litt opp i årene - etter et samlivsbrudd for eksemepl, er det vanlig å bekymre seg for om en kommer til å gå inn i alderdommen uten noen å dele livet med, mener psykologen.

Men Synnes mener likevel ikke at single trenger å frykte ensomheten selv om man er enslig og over 40 år;

- Nei, det er ikke noe å bekymre seg for. Å være enslig er ikke ensbetydende med å være ensom, sier hun.singel2-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning