Spiller du kostbar?

Funker det egentlig å holde igjen og spille "hard to get" når du har møtt en fyr du liker?

Sist oppdatert
I mylderet av dating-tips og gode kjærlighetsråd av ymse kvalitet, er det visst en almenn regel at man skal "holde litt igjen" hvis du har møtt en mann du liker. Man skal vise interesse, men samtidig ikke for mye... Dette minner mistenkelig som et spill, som åpner opp for alskens mistolkninger i alle retninger. Men er det ikke bare likesågreit å kjøre på, og være dønn ærlig hvis du faktisk liker noen? Vi har spurt familieterapeut Kari E. Holter.

- Både for sin egen og for partnerens del kan det vanligvis være nyttig å ta det litt forsiktig i begynnelsen, svarer terapeuten.

Hun forteller at en stormforelskelse er som en rus man bare vil ha mer av, men at det likevel er viktig å ha litt avstand for å føle lysten på mer. Det kan være at man er litt i ulik modus i forhold til forelskelsen og at den som selv trenger litt mer tid blir skremt hvis den andre er for pågående.

- Verdien av å spille "hard to get" tror jeg vil være ulikt i forhold til hvilken alder man er i. Det er nok mer vanlig i ungdomsforelskelse enn i voksen forelskelse. Å si at du liker den andre og at du har lyst til å møte han igjen, er en tydelig melding som verken er for pågående eller for tilbakeholdende. Da inviterer du den andre til å gå litt videre uten å presse. Å være kostbar i den forstand at du virker uinteressert kan bli for utydelig og like gjerne gjøre at den andre mister interessen fremfor å bli mer interessert i deg, sier Holter.

Vær ærlig med ny parter
Men hvor mye er det egentlig fornuftig å vise av seg selv i startfasen?

- Det ligger i forelskelsens natur at man "selger inn" det man tror partneren vil like å høre. Det betyr at man i begynnelsen viser seg fra sin beste side. Derimot er det viktig å være ærlig dersom man skal bygge en god relasjon. Det vil før eller senere skinne gjennom om man forestiller seg å være en annen enn den man egentlig er, poengterer terapeuten.

Er det blitt slik at denne oppfatningen av at man skal spille kostbar har gjort kjærligheten til et spill?

- Jeg tror dette ligger tilbake i gamle myter om uskyld og i gamle regler om kurtisespill. I dagens samfunn har ikke dette den samme verdi. Det kan selvsagt være forskjellig kulturelt sett fra sted til sted og fra by til land, men åpenhet i kommunikasjon om det man er i ferd med å skape sammen er viktig. Jeg tror at man kommer lengst ved å gå skritt for skritt sammen, konkluderer Holter.

Denne saken ble første gang publisert 28/07 2009, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også