Slik forelsker du deg

Blir du "aldri" forelsket? Samlivsekspert forteller deg hvorfor og hva du må gjøre for å bli det.

Publisert Oppdatert
Kjenner du frustrasjon fordi du bare ikke klarer å forelske deg? Selv om du har inderlig lyst å finne "den rette" som kan sette følelsene i sving, går det faktisk ikke før du forelsker deg i deg selv!

Det mener samlivsekspert Eva Mohn;

- En forelskelse knyttes opp mot noen andre enn seg selv, men du må først elske deg selv før du klarer å bli forelsket i noen andre. Du må like ditt eget speilbilde, dine egne tanker og du må kjenne selvtillit. Da setter du deg nemlig inn i en "forelskelsesmodus" og får den beste forutsetningen til å bli forelsket i noen andre, sier Mohn og forklarer;

- På denne måten får du en sterk, positiv utstråling og du blir automatisk mer åpen for å treffe den du kan forelske deg i, sier hun.

Les også: Flørt i luften

Les også: Han koster deg vennskapet

Les også: Her møter du mennHvis du ikke klarer å forelske deg i andre selv om du treffer mange flotte kandidater, mener samlivseksperten det er fordi du psykisk "er nede i kjelleren" og dyrker dine negative sider mer enn dine positive sider.

- Har du dårlig selvbilde og dårlig selvtillit, sitter du fast i en negativ spiral hvor du ubevisst støter fra deg personer som du lett kunne fått sterke følelser for om du hadde vært mer glad i deg selv. Derfor er det viktig å fokusere på deg selv før du fokuserer på noen andre, ta vare på deg selv gjennom å trene, pleie deg selv, pynte deg og kose deg, sier hun.

Når skjer det?

Om du har datet en mann over flere uker eller måneder, koser deg med ham og har det fint, men likevel ikke kjenner suget i magen som ofte er tegn på forelskelse, er det lett å bli bekymret for at du ikke skal klare å falle for ham. Mohn forteller at du plutselig kan kjenne forelskelsen, enten etter noen dager, noen måneder eller til og med etter noen år;

- Er du nysingel og enda kjenner sorg på grunn av eksen din, er det kroppens måte å fortelle deg at du trenger mer tid på å bearbeide dette før du kan fokusere på andre. Bearbeidelse av kjærlighetssorg kan for mange ta flere år, og etter et brudd har du også blitt bevisst på hva du ønsker og ikke ønsker i et forhold, enten man trenger å bli mer kynisk eller føle mer trygghet.

Mohn mener at kjærlighet bygges opp over tid, gjerne før man opplever at forelskelsen slår til. Derfor kan du bli overrasket av at du plutselig forelsker deg i en person som du har kjent i flere år.

- Du kan kjenne på et fantastisk vennskap, en god varme og et herlig samvær med en person over lengre tid før du plutselig skjønner at du er forelsket i ham. Ofte kan kjærlighet gro sakte, men godt, sier hun.

Farlig forelskelse

Samlivseksperten mener at det er viktig å forelske seg i en person som er interessert i å gi like mye tilbake til deg som du gir ham, på denne måten er det også viktig å stille krav som singel;

- Du skal ikke bruke opp kjærligheten du har på en person som ikke vil bruke like mye på deg. Ikke vær redd for at du stiller for mange krav til en forelskelse, først og fremst er det viktig å følge hjertet og følelsene mer enn fornuften. Det er slik du forelsker deg, man kan ikke alltid styre det når man først blir forelsket. Det kan for eksempel hende at man blir forelsket i en person som ikke tilfredstiller kravlisten din, sier Mohn.

Å date flere

Samlivseksperten synes det er viktig å holde alle muligheter åpne når man er i en singeltilværelse og forsøker å finne "den rette";

- I USA er "sirkulærdating" populært, da treffer man tre-fire-fem personer i samme tidsrom. En går man gjerne på konsert med, en annen har man gode samtaler med, en tredje har man fantastisk sex med, en fjerde ser man som en god far for fremtidige barn. Man dater alle over en periode, til slutt siler man ut en etter en, den man står igjen med er mest riktig for deg, forklarer hun.

Konseptet er ikke like vanlig i Norge, men Mohn mener at det er en smart måte å operere på som singel;

- Du kan godt være åpen med dine dater at du treffer flere, noen vil akseptere det, andre ikke. Samtidig vil mange oppfatte deg som mer attraktiv fordi du ikke virker "desperat", sier hun. Forelsket2-220 Forelsket-par220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning