Slik får dere et sunt forhold

Vi gir deg 14 tips for et varig forhold!

Sist oppdatert
Hvordan ser egentlig et sunt forhold ut? Ville vi kjenne igjen et sunt forhold om vi ser et? Kanskje eksisterer de bare på film, eller kanskje vi kun finner et sunt forhold i det virkelige livet?

Eksperter og samlivsrådgivere mener at media enten viser overlykkelige par eller ekstremt ulykkelige par, men sannheten er at de fleste av oss ligger et sted midt i mellom. Det er lite sannynlig at par enten smiler konstant eller gråter hver eneste dag 100 prosent av tiden.

For å holde på det gode forholdet, eller gjøre et dårlig forhold til et sunt og lykkelig et, følg amerikanske samlivseksperters råd under;

Gi hverandre rom

De som lever i et sunt forhold klenger ikke for mye, er ikke ekstremt avhengige av hverandre og kan gi hverandre rom til å gjøre hva de måtte ønske på hver sin kant. Dette betyr slettes ikke at de ikke gjør noe sammen! Men de føler ikke at de MÅ være ved hverandres side hele tiden og de følger heller ikke med på hver eneste bevegelse partneren gjør. De er glade i hverandre og trenger ikke konstant anerkjennelse, men de støtter hverandre når ene parten har behov for det.

Positiv støtte

Et lykkelig par gir hverandre støtte og de baksnakker ikke hverandre til venner og familie. De diskuterer problemene de måtte ha privat, og de bruker ikke sosiale sammenhenger til å fortelle om sine sorger. Det finnes lite som er mindre tiltrekkende enn en mann eller kone som forteller om partnerens negative side til andre mennesker.

Stille-tid sammen

Et lykkelig par behøver ikke snakke sammen eller finne på noe sammen konstant. De kan være stille sammen, enten de leser, ser på TV, slapper av i huset- uansett hva det måtte være.

Lik fordeling

Det er utrolig viktig å fordele husarbeid jevnt mellom dere. Om mesteparten av ansvaret for huset og barna faller på en partner, er dette et stort problem. I mange tilfeller jobber begge fulltid, likevel er det bare en person som gjør mer eller mindre alt i huset. Et sunt parforhold fungerer ikke på denne måten.

Humor

Om et par kan le sammen er sjansene store for at de vil holde sammen i lang tid fremover. Dette betyr nemlig at de har samme synet på livet, like verdier og tanker om temaer. Ikke et eneste par i verden kan være enige om alt, det er helt umulig, men et par som ler sammen vet hvordan de skal lette på stemningen seg i mellom.

Sosiale

Å isolere seg sammen er alltid et dårlig tegn. Selvsagt er det annerledes når dere nettopp har flyttet til et nytt sted, men par som ikke bryr seg om vennskap utenfor forholdet og ikke gjør en innsats i å møte andre mennesker regelmessig, er antakelig ikke særlig lykkelige. Svært sjalu mennesker forsøker ofte å isolere partneren fra venner og familie. Om dette skjer, bør varselslampene lyse rødt. Om par nyter hverandres selskap, vil de også nyte andres selskap i tillegg.

Godt sexliv

Hva som er et godt sexliv handler om smak og behag og er forskjellig fra person til person. Det viktigste er at paret er fornøyd med sexlivet. Åpen kommunikasjon om sex er viktig, om paret klarer dette, er det lite som skal stå i veien for forholdet.

Økonomisk samarbeid

Dette betyr nødvendigvis ikke at hver av partene må bidra like mye med penger, men det betyr at hver part tar på seg sin del av ansvaret. Det betyr at ingen av partene går ut og kjøper seg designerklær eller golfkøller når familien har økonomiske problemer. En familie er et team og skal fungere slik, om den ikke gjør det, er sjansene store for andre seriøse problemer også.

Respekt

Dette handler om respekt for hverandre, for barna og for andre familiemedlemmer- enten du liker dem eller ikke. Respekt er som oftest noe man gjør seg fortjent til, men om du ikke viser noe respekt for partneren din eller familien, kan du ikke forvente at de skal vise respekt tilbake. Respekt handler om å gi hverandre plass, godta jobbforpliktelser, vennskap og vise et grunnlag av respekt for den andre personen som et annet menneske med håp, frykt, drømmer og ønsker.

Ha det moro sammen

Å nyte tiden sammen med hverandre er essensielt i et hvert godt forhold. Å ha det moro betyr nødvendigvis ikke å bruke mye penger. To mennesker kan ha det moro bare ved å ta en tur i parken, drikke en kopp kaffe, lese for hverandre eller leke med barna. Men om et par kan nyte ting sammen, har forholdet gode fremtidsutsikter.

Lytt til hverandre

Om partneren din spør deg hvordan du har det men ikke lytter til svaret ditt, har dere et problem. Om partneren din maser i vei uten å stoppe, kan forholdet deres være i trøbbel, fordi du lærer deg å skru av lytteknappen din. Slik skaper dere en dårlig kommunikasjon i forhold til hverandre. Gode lytteevner er viktig i alle forhold fordi en god lytter klarer å se partnerens følelser bedre. Og det viktigste av alt; å huske hva den andre personen sier.

Sammen om barna

Et lykkelig par bruker ikke barna til å manipulere hverandre, lar barna manipulere dem eller hverandre. At dere er sammen om barna er viktig fordi barna fort merker når det ligger usikkerhet i luften i forhold til foreldrenes regler. Dette vil de misbruke, derfor er det også viktig å la være å krangle fremfor barna. Barna trenger også å se fysiske tegn til følelser, som for eksempel en klem eller et kyss mellom foreldrene.

Konfliktløser

Partneren din har invitert sine foreldre til middag på bursdagen din, og du hadde egentlig tenkt på en romantisk middag med kjæresten din. Eller partneren din har brukt penger dere skulle bruke til bilservice til å male stuen uten å spørre deg. Ingen forhold er konfliktfrie. Men lykkelige par takler konflikter sammen.

Rom til å vokse

Lykkelige par aksepterer at mennesker og deres personlighet og interesser ikke er statiske. Mennensker endrer seg og interessene deres kan også endres over tid. Lykkelige par tillater hverandre rom til at dette kan skje. Ulykkelige par forsøker å holde partneren nede og lure ham eller henne inn i et statisk mønster.



Kilde:Lovingyou,about.com,health.com

Denne saken ble første gang publisert 12/09 2007, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også