Slå opp med venninna di

Stjeler hun all din energi? Du har lov å dumpe henne - med god samvittighet!

Publisert Oppdatert
Har du en venninne som ser på deg som sin bestevenninne mens du føler det stikk motsatte? Eller føler du at du stagnerer med barndomsvennene dine og har vokst fra dem? Da er det på tide å tenke på deg selv og dine egne behov - og du trenger ikke ha dårlig samvittighet.

Ta vare på deg selv

Det mener sosiolog og forsker Marit Slagsvold;

- Om man føler at vennskapet går på tomgang, gjerne av diffuse og udramatiske grunner, kan tiden være inne for å trekke seg litt tilbake og ønske større distanse. Dette mener jeg er helt greit, sier hun til Kvinneguiden.

Sammen med Birgitte Lange, er Slagsvold også forfatter av boken "Venner for harde livet" fra 2003. Med et skråblikk på det moderne vennskap, mener hun at du har lov å ende vennskapet ved å for eksempel slutte å svare på sms, ikke ta kontakt eller sende julekort.

- Du skal ta vare på deg selv først og fremst, de færreste har glede av et haltende vennskap. Du er ikke egoistisk selv om du tenker på hva du selv trenger, i respekt for andre bør du ha litt magemål og være venner fordi du selv ønsker det, mener Slagsvold.

Sosiologen forteller at et vennskap er både sterkt og skjørt og at et viktig trekk ved vennskap er følelsen av gjensidighet.

Venner versus bekjente

Man forventer å møte nysgjerrighet og respekt hos venner, og mange ønsker å oppleve utvikling, lære nye ting og finne seg selv. Sosiologen synes du må ha som mål å føle deg møtt på en OK måte.

Det er ingen fasitsvar på hvor mange venner man bør ha, og Slagsvold mener det kommer an på behov, situasjon og kapasitet.

- Ordtaket "Har du èn god venn, betrakt deg som rik", passer bra da venner er noe annet enn bekjente. Det som skiller venner fra bekjente, handler om hvor ofte man sees, kvaliteten på forholdet og fortroligheten dere i mellom. En bekjent er noe annet enn en venn, og dette kan ofte oppfattes litt forvirrende, sier Slagsvold og sikter til Facebook.

Det er få som har 1000 nære venner og Facebook kan være med på å forvirre "vennskaps"-begrepet fordi ordet "venn" brukes når man "adder" en person.

- En venn skal jo være der for deg og i ordet ligger det forventninger og forpliktelser.

Utvikling

Det er mange som finner sine aller beste venner i voksen alder da man har utviklet seg over årene og ikke lenger føler man har noe til felles med barndomsvennene lengre. Men Slagsvold synes det er greit å ikke ha kontakt mer om man ikke ønsker dette, men mener samtidig at det ikke er noe i veien for å holde på gamle venner;

- Det betyr også noe. Om man ikke sees på lange tider, kan man bruke tiden man møtes igjen til å mimre.

Har du dårlig samvittighet fordi du sjelden får se en av dine gode venninner, skal du vite at vennskapet ikke nødvendigvis skranter av den grunn.

- Man kan være kjempegode venner selv om man sees så sjelden som èn gang i året, det er veldig forskjellig fra person til person, sier sosiologen.

Når du ender vennskapet

  • Det er naturlig at når den ene personen trekker seg, kan den andre bli mer ivrig i redsel for å miste vennskapet.
  • Vær bevisst på at du ikke vil såre personen og ikke gjøre den noe vondt. Om du føler for å si noe, si at du trenger å være ærlig men at du er redd for å såre personen.
  • "Vi har vokst fra hverandre" er en fin måte å tenke på om et vennskap som tar slutt. Man vokser ofte i forskjellige retninger, får forskjellige interesser og behov.
  • Du kan for eksempel si: "For tiden passer det best for meg å treffes litt sjeldnere."
  • Om venninnen gir deg negativ energi, bare snakker om seg selv og gjør deg misfornøyd, kan du eksempelvis si at "jeg blir sliten av dette" eller "jeg vil ikke høre mer på det nå" eller "Sånn opplever jeg det".
  • De fleste har behov for vennefrie perioder og mange kan bli stresset av at man absolutt skal ha så mange venner.

Vennskap

  • Et frivillig, gjensidig og varig forhold mellom to personer. Det skiller seg fra bekjentskap, kameratskap og omgang ved en større følelsesmessig åpenhet, nærhet og forpliktethet.
  • Et forhold som har sitt grunnlag i pålitelighet eller kjærlighet. Vennskap kan utvikle seg mellom to eller flere mennesker som omgås og trives i hverandres selskap, og som gjerne har noe til felles, for eksempel i form av interesser. Sympati, empati og ærlighet er viktig i et vennskap.

    Kilder: Wikipedia.no, PaxLeksikonvenner320-2

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning