Putt kondomer i veska, damer!

- Det er like vanlig å ha med kondom i veska som lipgloss..

Publisert Oppdatert
Det mener daglig leder i RFSU, Tone-Berit Lintho. En omfattende nordisk undersøkelse på vegne av RFSU avslørte nylig nordmenns sexvaner.

Sex med kompiser

- Fire av ti nordmenn har gjerne sex med en kompis eller en tilfeldig ferieflørt, sier Tone-Berit Lintho.

Våryre nordmenn blomstrer gjerne opp i sommermånedene. I følge undersøkelsen har 38 prosent hatt tilfeldig sex med en ferieflørt.

- Her ser vi at nordmenn skiller seg litt fra de andre nordboerne. Blant danskene svarer 27 prosent at de har hatt tilfeldig sex med på ferie, mens 31 prosent av svenskene svarer det samme, forteller Lintho.

Sex med venner er også mer vanlig i Norge enn i resten av Norden. 41 prosent av alle nordmenn har hatt kompissex, mens det tilsvarende tallet er 24 prosent for Danmark og 30 prosent for Sverige.

Kondomer i veska

Dessverre synes mange det enten er flaut å kjøpe kondomer, eller slitsomt å tenke på. Så hvordan få flere nordmenn til å bruke kondom? Lintho sier til Kvinneguiden at de jobber med å eksponere kondomer overalt der de unge ferdes.

- Kondomer må være tilgjengelig og synlig slik at folk minnes på å kjøpe. Vi jobber også kontinuerlig med kampanjer der målet er å gjøre kondomer litt "kulere" enn det er i dag. Dette er ikke gjort over natten - RFSU har jobbet for å få folk til å beskytte seg i 75 år, sier hun.

Og det er ikke bare guttas ansvar å ha med seg kondomer i lomma, Lintho mener at det også bør komme frem at det er like vanlig for jenter å ha med seg beskyttelse.

- Det er absolutt helt greit at jenter har med seg kondomer i veska. Kondomene er like viktig som lipglossen når man er ute på byen, da er man i alle fall forbredt, sier hun til Kvinneguiden.

- Nordmenn er godtroende

Undersøkelsen viser at unge i dag har like mange sexpartnere som eldre; hva tror du er årsaken til dette?

- Unge mennesker i dag er ikke redd for å prøve ut nye ting, og kanskje dette også resulterer i at vi tester ut flere partnere, sier Lintho.

Hun tror det er litt både og når det handler om hvem som bekymrer seg for kjønnssykdommer og hvem som helst forbinder prevensjon med å beskytte seg mot uønsket graviditet.

- Veldig mange er flinke, de unge i alderen 15-20 år er litt flinkere enn de i gruppen over fra alderen 21-36 år. Dessverre er vi nok kanskje litt godtroende, siden 40 prosent sier at grunnen til at de ikke benyttet kondomer er at de stoler på den de skal ha sex med, sier lederen i RFSU.

- Det er kanskje ikke så lett å se konsekvensene av klamydia når man er 16-17 år. Da er det en større konsekvens å bli gravid, sier hun. 1

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning