- Par opplever sexpress

Har lysten på samboeren dabbet av? Her er rådene fra Elsa Almås.

Publisert Oppdatert
Hvor ofte har du egentlig lyst på sex? Hvor ofte har kjæresten din lyst på sex? Hvor ofte bør man egentlig kjenne lyst på sex? Hvor mange dager i strekk er det greit å ikke ha sex med hverandre?

Hvor ofte?

Føler du at dere som par rett og slett er utsatt for sexpress? Det er du ikke alene om!

Det skrives mye om sex i alle medier og mange tror de er unormale fordi sexlivet ikke er så aktivt som man innbiller seg at det bør være.

Men hvor ofte er det egentlig vanlig å ha sex som samboere? Sexolog og psykolog Elsa Almås sier at det nok ikke finnes et fasitsvar på dette fordi det kommer an på så mange ting;

- Det er svært individuelt fordi det handler blant annet om hvor ofte man har lyst, om man er opplagt, om man bygger hus, om man er på ferie, om man er frisk. Det som er sikkert er at mange par opplever sexpress, særlig kvinner, fordi kvinner som regel har mindre lyst enn menn, sier Almås til Kvinneguiden.

Hun forteller at kvinner ofte opplever at de burde ha mer lyst enn de har, ofte fordi menn har mer lyst enn kvinnene i et forhold. Samtidig er det vanlig at yngre kvinner har mer lyst på sex enn eldre kvinner, men ofte føler yngre kvinner presset i større grad, og tror at de burde ha mer lyst på sex.

Øk lysten

Dersom du lurer på om dere har nok sex, kan du trøste deg med at det nødvendigvis ikke er kvanitet, men heller kvalitet det handler om. Hvis dere har lyst til å øke sextakten har Almås følgende råd:

- Det er viktig å kommunisere med hverandre gjennom å fortelle hva man liker, men også gjennom å ta på hverandre på en ikke-erotisk måte. Man må prøve å sette ord på følelsene, behovene og faktisk anerkjenne at den ene parten har mer lyst enn den andre av og til, sier psykologen.

Almås mener at kvinner trenger oppmerksomhet, nærhet og kjærlighet for å få lyst på sex, mens menn trenger sex for å få mer lyst på oppmerksomhet, nærhet og kjærlighet. Likevel synes ikke psykologen at kvinner og menn er så forskjellige som mange skal ha det til;

- Det er ikke slik som det sies om mars og venus, forskjellene er slett ikke så store. Kvinner har kanskje lyst på sex to-tre ganger i uken mens menn kjenner lysten tre-fire ganger i uken, sier hun.

Dersom du synes at det er stressende å tenke på hvor mye dere skal eller bør ha sex hver uke, kan du trøste deg med at det er best å ikke sammenligne dere med andre par. Almås sier at det ikke er noe riktig svar på dette;

- Jeg har brukt et helt liv på å finne svaret på hvor mange dagers sexpause det er greit å ha, det vil aldri finnes noe fasitsvar her. 320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning