Ødelagt av utroskap?

Er det mulig å redde forholdet etter utroskap? Coachen gir deg råd!

Publisert Oppdatert
I Kvinneguidens selvhjelp-serie vil coach Annika Richardsen, den første sertifiserte veilederen i Mia Törnbloms metode her i Norge, veilede deg mot en bedre og lykkeligere hverdag.

Det er mange faktorer som kan ruinere et forhold, og utroskap er definitivt et av de mest ødeleggende. Hvorfor er det så vanskelig å tilgi og gå videre?

Ukens tema handler om å takle utroskap.

Det er mange utfordringer som kan gjøre seg gjeldende i forhold. For å ha et godt og langvarig forhold er gjensidig tillit med åpen kommunikasjon og ærlighet essensielt. Når man da opplever utroskap er alle disse viktige faktorene truet. Når den du velger å stole mest på og lener deg på i kjærlighet er utro brytes tilliten, og selvfølelsen og egenverdet går inn i en tilstand av sjokk. Spørsmål raser rundt i deg, og verden blir snudd på hodet. Den som er deg nærmest er ikke den du trodde. Er det noen vei tilbake etter utroskap?

Når tilliten blir borte på et øyeblikk

Når en av partene i forholdet oppsøker noen andre for å få dekket fysiske og emosjonelle behov stilles den andre parten opp mot veggen og må velge. Skal man tilgi og jobbe videre med forholdet, eller gjøre det slutt?

Det tar tid å tilgi og bygge opp tilliten igjen, det er ikke alltid det lar seg gjøre, og heller ikke alltid riktig. Det tar mye arbeid, og vil gå utover selvfølelsen - uavhengig av hva sluttresultatet blir.
 • Nytt år - nye muligheter
 • Bli venn med speilbildet ditt!
 • Når han irriterer vettet av deg!
 • Tenk om du aldri får kjæreste...!
 • Er vi sammen nå eller?

 • Det er ikke din feil

  Om noen er ulykkelig eller utilfredstilt i et forhold er det deres oppgave å adressere det og forsøke å gjøre noe med det. Utroskap er aldri svaret på utfordringer i et forhold. Det er ikke din feil om noen velger å være utro, uavhengig av hvilke forklaringer den utro partneren kommer med. Det er nemlig ikke uvanlig at de rettferdiggjør utroskapen igjennom å skylde på den andre og gjøre seg selv til et slags offer. Valget om å være utro ligger hos den som er det, aldri hos den andre, uansett hva slags forhistorie dere har.

  Veien tilbake

  Følelsene dine vil være i berg- og dalbane, det ene øyeblikket preget av sinne, det neste av sorg. Initielt er det viktig å la seg selv reagere og bearbeide det som har skjedd. Det oppstår en hel rekke sorgreaksjoner som er nødt til å bearbeides.

  Søk støtte utenfra og snakk om det med noen som du stoler på og som kan hjelpe deg til å føle deg trygg. Det kan være svært nyttig å oppsøke en terapeut eller psykolog i en slik situasjon, da det kan virke overveldende å takle det alene. Om dine verdier tilsvarer det at utroskap = brudd kan man samtidig føle seg maktesløs, da man føler at man ikke kan gå i mot sine innerste verdier, men er også er redd for å miste forholdet.
 • Stresset i førjulstiden?
 • Føler du deg ikke god nok?
 • Slik takler du misunnelse
 • Møt Kvinneguidens coach

 • Her finnes det ingen enkle svar. Det er helt individuelt om det er riktig å kjempe for å få tilliten tilbake og bygge et helt nytt fundament for forholdet, eller å gjøre det slutt. Du må finne det som er riktig for deg og ditt egenverd. For de parene som velger å forsøke å bygge opp forholdet igjen er det en lang vei å gå med hardt arbeid. Det vil kreve tålmodighet og mot, for å klare å snu et destruktivt mønster i et forhold kreves det mest sannsynlig tilgivelse.

  For å komme videre må man kanskje også tilgi seg selv. For å legge et nytt grunnlag for forholdet er det essensielt, men absolutt ikke alltid mulig. Det er også lurt å gå i parterapi for å få drahjelp og ha en objektiv part som hjelper dere videre på veien, for å se om tilgivelse er mulig og om forholdet kan bygges opp.
Annika220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning