Nyforelsket og smågal

Hvordan unngår du å skubbe han fra deg? Coachen tipser.

Nyforelsket og smågal
Nyforelsket og smågal
Sist oppdatert
I Kvinneguidens selvhjelp-serie vil coach Annika Richardsen, den første sertifiserte veilederen i Mia Törnblom sin metode her i Norge, veilede deg mot en bedre og lykkeligere hverdag.

Ukens tema handler om forelskelsens makt over sinnet.

Forelskelse kan gjøre oss forvirret, smågale, ukonsentrerte og glade. Så hvordan skal man klare å beholde roen i situasjonen og unngå å "miste oss selv"?

- Å forelske seg er herlig, men det gjør oss også sårbare. Kontrollen flyr ut av vinduet og fornuften forsvinner samme vei. Usikkerhet og uro tar over og utfordrer selvfølelsen. Tryggheten vi vanligvis har i oss selv blir utfordret og gir grobunn for mange rare tanker. Det er ikke uten grunn at forelskelse har blitt sammenlignet med å være litt gal, sier coachen.

Endrer du deg?

Mange inngår kompromiss med seg selv på viktige verdier fordi de vil ha en kjæreste, og fordi de ønsker at nettopp denne skal være "den rette". Kanskje du dekker over og leker at du liker samme ting eller ikke liker noe du egentlig gjør?

Les også: Kjærlighet på prøve

Les også: Ulykkelig singel



- Det er flere som ikke tør å være ærlige med hvem de er i starten av et forhold, og dette vil vise seg etter hvert. Da kan det føles som om partneren har endret seg helt, mens de egentlig har "lekt" en annen. Det skjer ofte fordi vi er redd for at vi ikke er bra nok slik vi er, og forsøker å fremstå som det vi tror den andre vil ha. Da har du "mistet deg selv" og kan skape en slags avhengighet ovenfor den du er forelsket i, sier Annika.

Ditt ansvar

Om man dater en ny person som man merker at man begynner å få sterkere følelser for, kan det ofte bli en maktkamp mellom begge i starten. Hvem gir mest oppmerksomhet? Hvem liker den andre "bedre"? Hvordan skal man unngå å få panikk og dermed unngå å bli en person som "forfølger" den andre?

- Det er ditt ansvar å kommunisere det som er viktig for deg og hvordan du vil ha det. Ulike forventninger kan skape gnisninger i et forhold, men det hjelper å snakke om det tidlig. Det krever masse mot og selvinnsikt, men er verdt det i lengden. Det gjør at man vet hvor man står og man skaper et ærlig fundament istedenfor å skape illusjoner. Det gir forholdet bedre vekstvilkår fra starten av, mener Annika.

Ikke et spill

En relasjons spede begynnelse råder usikkerheten og man vil så gjerne ha kontroll. Men det å spille et spill for å få et slags overtak fungerer ikke;

- Det å nærmest torturere seg selv med å ringe eller ikke ringe, hva betydde den siste sms-en og så videre, er gjerne noe av spenningen. Men det kan gjøre at du gjør desperate ting og sender feil signaler. Øv deg på og minn deg selv på at om personen er verdt det vil han ta kontakt og dele følelsene sine når han er klar for det, sier coachen.

Les også: På tide å gjøre det slutt?

Les også: Faller du for feil menn?

Les også: Tenk om du aldri får kjæreste?



Den triste nyheten er at om du synes det tar for lang tid før du hører noe etter første møtet, kan det være at personen ikke er så engasjert, generelt sett eller bare i forhold til deg. Det er dumt, men greit å finne ut av tidlig.

- Klart det går an å si hva forventningene dine er, men helt i begynnelsen krever det mot og tålmodighet for å la den andre vise hvem de er. Så er det videre opp til deg hvordan du viser deg selv og tør å si i fra, tipser Annika. Annika220.220x350

Denne saken ble første gang publisert 06/06 2011, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også