myter, myter om sex, jomfru, sex for første gang

MARIUS JOHANSEN: Medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn. © FOTO: Sex og samfunn

- Skjedekransen, også kjent som jomfruhinnen, er forbundet med mange myter. De fleste tror for eksempel at dette er en hinne som dekker skjedeåpningen, og at denne hinnen ødelegges ved penetrering, sier Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet, til Kvinneguiden.

- Dette er imidlertid ikke riktig, forteller han.

Myter om jomfrudom

Jomfrudom er nemlig knyttet til mange myter.

Vi hører om smertefulle debuter, håpløse samleier og jomfruhinner som har sprukket etter bruk av tamponger.

Du bør nok imidlertid ta mye av det du hører med en klype salt, for det er langt fra alt som stemmer.

Det trenger verken å komme blod på lakenet eller å være vondt første gang du har sex, og hele jomfruhinnen er faktisk en slags myte i seg selv.

Inngangen til skjeden

Skjedekransen er rett og slett en slimhinnefold, som danner en krans et par centimeter innenfor skjedeinngangen.

Den markerer på en måte overgangen til selve skjeden.

- Åpningen varierer i størrelse, men skjedekransen er elastisk og kan tøyes mye uten at slimhinnen ødelegges, sier Johansen.

Det er ingen som vet sikkert hvilken funksjon skjedekransen egentlig har, men noen mener dette er en rest fra fosterstadiet.

myter, myter om sex, jomfru, sex for første gang

ELISE R. DRANGSHOLT: Leder for Medisinernes seksualundervisning. © FOTO: Privat

Mye spenning

Mye av det vi tror om jomfrudom er altså feil, men at det et emne som opptar oss, er helt sikkert.

- Jeg tror folk er opptatt av jomfrudom fordi det betyr at det er første gang du skal prøve sex. De aller fleste over en viss alder har gjerne hørt, lest eller snakket med venner om sex, og da er det naturlig å være opptatt av det og spent på hvordan det vil bli. Du er nok også spent på om alle mytene stemmer, sier Elise R. Drangsholt .

Hun er tredje-års medisinstudent ved Universitetet i Oslo og leder den ideelle organisasjonen Medisinernes seksualundervisning (MSO).

- Det kan nok være en fordel å ikke fundere så mye på alt som kan gå galt denne første gangen. Det å ha et slikt fokus vil jo uansett ikke hjelpe deg stort når alt kommer til alt.

En du stoler på

Hvem du er sammen, og om du er godt forberedt på det som skal skje, er to faktorer som kan påvirke hvordan det føles å miste jomfrudommen.

- Når du har sex, er du i en sårbar posisjon, og vi i MSO råder derfor alle til å debutere med en de stoler på og føler seg trygg med. Det er naturlig å være nervøs, men dersom du er trygg, kan du i alle fall redusere sjansen for at noe går galt eller at det gjør vondt, sier Drangsholt.

Husk for øvrig at det å beskytte seg mot uønsket graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner vil være med på å gi mer trygghet, slik at begge slapper bedre av.

 

7 myter om jomfrudom som ikke stemmer:

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!