Kom deg over kjærlighetssorgen

Les hva samlivsekspert Peder Kjos mener du bør gjøre.

Publisert Oppdatert

Du sitter i sofaen, alene. Han som pleide å sitte ved siden av deg er ikke der lenger, forholdet er over. Livet er over. Slik føles det i hvertfall når du har akutt kjærlighetssorg.

 

Ekspert i klinisk voksenpsykologi og samlivsekspert Peder Kjos, mener at kjærlighetssorg kan være et like stort sjokk i livet som andre katastrofer.

 

Mister taket

 

- Man mister taket på fremtiden, og den rammen man har forholdt seg til forsvinner plutselig. Man må tenke på verden på en helt ny måte, sier han.

 

Han mener at en god måte å takle kjærlighetssorgen på er å være seg bevisst at prosessen faktisk tar tid. Mange går også gjennom ulike stadier av kjærlighetssorg.

 

- Først kommer fornektelsen, med tanker som "Det kan ikke være sant, det er ikke mulig". Deretter begynner man å ta innover seg det som har skjedd, forteller samlivseksperten.

 

Det sies at det viktigste når du har kjærlighetssorg, er å komme deg ut i solen og luften og treffe venner. Men Kjos mener at det ikke nødvendigvis er den beste løsningen for alle med en gang.

 

- Lov å bure seg inne

 

- Det er helt greit å sørge alene noen dager. Vil du bure deg inne og strigråte i tre dager så er det helt greit. Kanskje er det den metoden som fungerer best for deg, sier han.

 

"Ikke tenk så mye på det", er ord man ofte hører når man har kjærlighetssorg. Kjos mener at det er en dårlig idé å prøve å tenke på noe annet hele tiden.

 

- Ikke avled deg selv. Du må gjennom sorgprosessen enten du vil eller ikke.

 

Han påpeker imidlertid at det aller beste er om du greier å "porsjonere" sorgen slik at du fortsatt klarer å gå på jobb og andre viktige ting.

 

- Du kan godt tenke at i kveld skal jeg sitte og gråte over dette, men at akkurat nå må jeg på jobb, illustrerer han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning