Forpliktelse

Kjærestelykke

Få romantikken til å blomstre litt ekstra med disse rådene.

FORPLIKTELSE: Par som er villige til å ofte seg for hverandre er lykkeligere, viser forskning.

FORPLIKTELSE: Par som er villige til å ofte seg for hverandre er lykkeligere, viser forskning. Foto: FOTO: Crestock.

Publisert Oppdatert

Forpliktelse er et ord vi ofte bruker om hverandre når vi snakker om kjærlighet og relasjoner. Men hva betyr det egentlig?

Det bestemte noen amerikanske psykologer seg for å se nærmere på, noe som resulterte i en studie publisert i Journal of Personality and Social Psychology.

173 par deltok i studien som varte over 10 år, og 21,5 prosent av parene ble skilt i perioden.

Studien

Forskerne fant ut at de parene der begge to var villige til å ofre seg for hverandre og forholdets skyld, hadde en vesentlig høyere sannsynlighet for å holde sammen enn de som var mindre villige til dette.

Det skriver Sciencedaily.com.

Deltakerne i studien skulle for eksempel angi om de var enige i uttalelser som: "Jeg ønsker at mitt ekteskap skal forbli sterkt uansett hvilke problemer som oppstår","Mitt ekteskap er viktigere enn noe annet i livet mitt", "Å ofre noe for min partner er ikke vanskelig i det hele tatt".

Samtidig ble parene filmet i de fleste situasjoner slik at psykologene kunne bedømme deres naturlige oppførsel sammen.

Lytting og kommunikasjon

I følge forskerne handler alt dette om hvor vidt man er villige til å gi seg i konflikter, og hvor klar man er for å ofre seg for fellesskapet og for sin partners skyld.

Forpliktelse betyr altså at man gjør hva som helst som kreves for å få et godt forhold. Det innebærer kompromiss og ikke minst en hel del kommunikasjon, hvor det ikke handler om å vinne en diskusjon, men om å lytte til hverandre.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning