Flere fikser på leppene

Og det er kjønnsleppene det er snakk om.

Publisert Oppdatert
Man kan like det eller ikke - men sannheten er at man kan få operert og fikset på det meste, og underlivsoperasjoner eksisterer også i høyeste grad i Norge.

Dr. Stefan Emmes er spesialist i plastikkirurgi og jobber ved Plastikkirugisk Insitutt i Bergen. Han forteller at de merker økende interesse fra kvinner når det kommer til slike inngrep.

Les også: Visste du dette om klitoris?

Les også: Myter om jomfruhinnen

Les også: Gir blaffen i dårlig sex


- Vi begynte med genitalkorreksjoner i 2008, da opererte jeg 8 stykker. I 2010 opererte jeg 20 kvinner, så tallet er økende, sier han.

Ifølge Emmes har de fleste pasientene deres fysiske plager som hemmer dem i hverdagen. Innimellom kommer det også damer som ikke liker å vise seg foran kjæreste eller i fellesdusjer med andre mennesker.

- Det er plager som gnaging ved bruk av trange bukser, sykling og problemer under samleie. Noen har mer synlige problemer, for eksempel store kjønnslepper som hindrer dem i å gå i bikini.

Spesialisten tror at all tilgangen vi har til massemedia er grunnen til at mange velger slike operasjoner.

- De fleste vil nok se like ut som damene i manneblader og i filmer, forteller han.

Forskjellige kunder

På instituttet i Bergen får de besøk av alle slags kvinner.

- Det er alle type kvinner som kommer til oss. Tenåringer som ikke vil vise seg foran partneren sin, damer i voksen alder hvor kjønnsleppene har blitt slappe og større etter flere fødsler, og kvinner som har slitt med plager hele livet uten å få hjelp av helsevesenet.

Kirurgen tilbyr pasientene to alternative operasjoner.

- Man kan fjerne største delen av de forstørrede, indre kjønnsleppene ved å klippe dem bort. Det blir bare en liten rest stående, med en glatt kant ytterst. Dette kan man se er operert. Alternativ to er å fjerne en kileformet vevsbit nederst (mot skjedeinngangen), og bevare den ytterste kanten der huden er litt ruglete og mørkere. Den legges så tilbake og syes på plass. Resultatet her er mer naturlig, og etter ett år er det nærmest umulig å se at man er operert, sier Emmes.

-Ingen ser like ut

Gynekolog Mette Moen forteller at det er helt normalt at de indre kjønnsleppene stikker utenfor de ytre:

- Det er stor forskjell på kvinners kjønnsorgan, og ingen ser like ut. Størrelsen på de indre kjønnsleppene varierer fra få millimeter til 4-5 centimeter. Ofte er det ikke symmetri, og etter fødsler kan det forekomme små rifter. I tillegg er det fargeforskjeller, alt fra rosa til brune, noen ser nesten helt svarte ut også, sier hun.

Moen forteller videre at i 50 prosent av tilfellene er de indre kjønnsleppene synlige og at de da henger litt utenfor.

- Siden så mange barberer seg nedentil kommer kjønnsleppene mer frem og da legger man mer merke til dem. Det er en del som har blitt henvist av lege fordi de føler at de ikke ser normale ut nedentil. I slike tilfeller prøver vi å forklare om de store forskjellene som faktisk eksisterer. Det som fremkommer i pornoblader er ikke nødvendigvis det vanligste. Kjønnsleppene tåler en støyt og vil meget sjelden kunne bli påvirket av for eksempel sykling eller ridning, og sårhet er ikke en grunn til operasjon. Det er meget sjelden vi anbefaler pasienter i å operere seg. Det har dessverre forekommet erstatningskrav fordi det er operert for mye bort, og det kan man ikke reparere, sier gynekologen.

Emmes er ikke enig med gynekologen.

- Hvis en pasient får kroniske sår av dette, så ser ikke jeg en grunn til å avvise pasienten. Da ser jeg heller på det som en nødvendighet. Hos noen ligger det gjerne mer psykisk, og det kan være en stor belastning for personen, sier kirurgen.

I tråden Den perfekte vaginaen i Kvinneguidens forum diskuterer noen av leserne våre om hvordan nettopp en slik skal se ut, og om det er greit å la seg operere dersom man ikke er fornøyd med hvordan man ser ut.

Hva mener du? Diskuter her

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning