Ferdig med eksen - for godt

Slik får du samlet sammen bitene for å ta fatt på et liv uten han!

Publisert Oppdatert
Det er slutt, og du må innse at det ikke blir noen felles fremtid med rødmalt hus, stakittgjerde, Volvo og det som følger med¿

Du må rett og slett gå videre på egen hånd! Det er muligens en loslitt floskel, men "tiden leger alle sår" kan være greit å ha i bakhodet når bruddet er ferskt og smerten er som verst. Allikevel er det å gå videre etter et brudd noe av det vanskeligste som finnes. Det er ikke uten grunn at ulykkelig kjærlighet, brudd og kjærlighetssorg er de velbrukte gjengangere i all slags filmer, sanger og bøker.

Å gå videre etter bruddet handler ikke bare om glemme det som var, men også å plukke opp bitene av det som er igjen av livet ditt og starte på nytt. Etter et brudd er det svært vanlig å oppleve en berg- og dalbane av følelser.

Dette er de vanligste fasene:

Fornektelse
Noen hendelser kan være så opprivende at fornektelse er din første reaksjon. På daværende tidspunkt tror du kanskje at bruddet bare er en vanlig krangel, at det ikke er virkelig, og at det bare er et spørsmål om tid før dere blir sammen igjen. Fornektelsesfasen er en utrolig vond tid, siden steder, folk og små detaljer kan få deg til å huske det dere hadde sammen.

I denne fasen må du huske på at det er det bruddet betyr, at alt som er igjen av forholdet nå er minner. Det som er over er over, og nå er det tid for å se fremover og gå inn i en ny fase av livet ditt!

Sinne og irritasjon
Du kan ikke fatte å begripe at du har brukt så mye tid og energi på en partner som ikke satte pris på deg. Du er sint på deg selv, på eksen, og på verden generelt. Du lover deg selv at du aldri vil la noen såre dine følelser på denne måten igjen. Du bygger derfor en vegg rundt deg selv, og forbanner deg selv for å ikke ha sett tegnene som førte til bruddet.

Tristhet
Selvtilliten får seg en real trøkk etter ett brudd. En som kjenner deg bedre enn noen, og som har vært din nærmeste i lang tid har mistet følelsene sine for deg, og sagt at han eller hun ikke elsker deg mer! Det er et surt eple å svelge. Men du må huske på at selv om du ble dumpet, og kanskje også på grunn av noen andre, er det ikke din feil. Til sammenligning kan man si at et bibliotek er fullt av bøker, og selv om noen velger Ibsen over Bjørneboe trenger det ikke å bety at Bjørneboe var en dårlig forfatter.

Når du er klar for å gå videre
Du tror at du begynner å komme over eksen, men hvordan vet du at du virkelig er klar for å gå videre? Det kan være enkle ting, som for eksempel at du ikke sammenligner hver nye potensiell partner med den forrige. Det avhenger av hvor ille bruddet var hvor lang tid det tar å gå videre, noen ganger tar det uker, andre ganger måneder og år før du kommer over smerten, følelsen av svik og ensomhet.

Selv om du ser eller hører noe som får deg til å minnes eksen er det helt greit. Det trenger ikke å bety at du ikke er klar for å møte noen andre. Se heller på det forrige forholdet som noe du lærte mye av, og sett pris på de fine stundene dere tross alt hadde sammen. Det viktigste er et du kommer forbi sinnet, smerten, usikkerheten og angsten for ny intimitet. Du ønsker ikke å drasse med deg en masse emosjonell bagasje til den neste du møter.

Det er en stor fordel å dra nytte av familie og venner rundt seg i en sånn fase av livet. Både for å ha en skulder å gråte på, men også for å ha noen å gjøre noe helt annet med, enn å bure seg inne med sorgen.

Noen ganger kan bruddet til og med være det beste som har skjedd deg! Du får en sjanse til å evaluere livet ditt, og kanskje føre til at du finner noen som passer deg bedre.

Her er noen konkrete tips for å komme seg videre i livet:

Steg 1
Gi deg selv tid til å sørge. Legg vekk bilder, gaver og andre ting som minner deg om han. Motstå fristelsen til å ta kontakt, du er altfor sårbar rett etter bruddet. Ikke drukne dine sorger i alkohol, forsøk heller å gjøre ting som øker selvtilliten din.

Steg 2
Omgi deg med venner. Snakk om følelsene, og la andre gi deg trøst og gode råd. Å være sosial kan hjelpe mot den voldsomme ensomhetsfølelsen man får like etter et brudd. Bruk tid på å gjenoppta kontakt med gamle venner, og bygg nye nettverk.

Steg 3
Gå ut og ha det gøy! Å sitte hjenne vil ikke føre noe godt med seg. Dra ut på byen med venninnene, dans, syng karaoke, og planlegg masse spennende ting slik at du har noe å glede deg til.

Steg 4
Ta deg tid til å være litt alene. Hvis du har mulighet kan du ta deg noen dager fri fra jonb, bare for å komme deg litt bort en stund. Bruk tid til å reflektere over livet og dine forventninger for fremtiden. Ta lange bad, les gode bøker, se film og hold på med din favoritthobby. Gjør det du setter mest pris på, rett og slett!

Steg 5
Etter at du har gitt deg selv nok tid til å komme over sorgen kan du igjen begynne å date. La deg selv bli forelsket på nytt. Vær forsiktig med å ikke forhaste deg, og ta deg tid til å bli ordentlig kjent med den nye partneren. Husk; ikke la dette eller andre forhold bli altoppslukende, du må ha rom for andre ting i livet ditt også!

Kilder: www.eromance.com, www.ehow.com gaa.gif gaa_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning