Et forhold uten sex

Hadde du klart å leve i et forhold uten sex? Og hva betyr det egentlig å være aseksuell?

Publisert Oppdatert
En aseksuell person er en person som overhodet ikke opplever seksuell tiltrekning. De møter derfor en rekke utfordringer på grunn av dette. Forhold, tiltrekning og tenning oppleves og takles imidlertid svært forskjellig fra person til person.

Les også: 10 sexmyter (bare to stemmer!)

Les også: Dette dreper sexlivet

Les også: Må man ha sex, da?


Nettsiden Asexuality.org forteller at noen aseksuelle mennesker velger å leve alene, mens andre legger stor vekt på å ha en gruppe nære venner. Andre ønsker, på tross av mangel på seksuell tenning, å være i typiske parforhold og date.

Nettsiden drives av organisasjonen AVEN (The Asexuality Visibility and Education Network), den foreløpig største og viktigste organisasjonen for en stadig voksende bevegelse: Verdens aseksuelle.

De startet opp i 2001 og fikk raskt 1200 medlemmer. I 2009 var tallet oppe i 30 000. Deres mål er å øke bevisstheten rundt og aksepten for aseksualitet, samt legge til rette for framveksten av et aseksuelt felleskap.

Mange forventninger
"Seksuell eller ikke-seksuell, alle forhold er bygd på samme prinsipp. Kommunikasjon, nærhet, humor, spenning og tillit forekommer like ofte i seksuelle forhold som ikke-seksuelle. Men i motsetning til seksuelle mennesker, møter den aseksuelle en del forventinger når det kommer til intimitet", skriver Asexuality.org.

Med andre ord kan flørting, intimitet og det tradisjonelle monogamiet være utfordrende.

"Men å leve fritt for seksuelle forventninger, gjør at vi kan bygge forhold som er tuftet på våre individuelle behov og ønsker", skriver Asexuality.com.

Forumtråden "Kunne du klart å levd i et forhold til en som er A-sexuell?" i Kvinneguidens forum tar opp temaet. Ville du hatt et godt liv hvis partneren din ikke ønsket å ha seksuell kontakt med deg?

Forumbrukerne deler sine erfaringer:

- Nei, det kunne jeg ikke. Jeg digger sex og trenger sex både som nærhet til kjæresten min og fordi det gir meg en dyp tilfredstillelse, sier en forumbruker.

- Nei, sex er svært viktig for meg i et samliv, og uten dette hadde jeg alltid følt at noe manglet, uansett hvor flott partneren ellers var, sier en annen.

- Nei det hadde jeg ikke klart. Jeg vil gjerne føle meg sexy og kvinnelig i forholdet, og det på en seksuell måte. Kunne ikke vært sammen med en som ikke satte pris på meg sånn, stemmer en tredje i.

Andre er ikke fullt så sikre:

- Jeg tror ikke jeg kunne levd i et slikt forhold, men jeg skal aldri si aldri. En bekjent av meg er aseksuell og h*n er en utrolig interessant og fin person som kunne blitt en god partner på veldig mange måter, så det er vanskelig å si hva som hadde skjedd dersom jeg møtte en slik person og ble forelsket, sier en.

En annen mener at man må være forberedt på å jobbe med problemer som eventuelt oppstår, men at det er greit å ikke inngå et forhold med en man vet er aseksuell:

- Jeg ville ikke innledet et forhold med en aseksuell mann, men hadde valgt å bli i forholdet dersom mannen for eksempel skulle vise seg å bli impotent senere. Slik jeg ser det har man et valg i begynnelsen, da er det helt greit å avvise basert på ting man ikke liker, men om noe uforutsett skjer med en man er etablert med, må man jobbe med det som et par og finne løsninger sammen, sier hun.

Hva mener du? Delta i forumdebatten her! aseksuell_hoyde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning