Sjalusi er bra for forholdet

Det er ikke sikkert at du trenger å kvitte deg med de vonde følelsene..

Sist oppdatert
Det kan være mange forskjellige grunner til å kjenne sjalusi, og det er ofte vanskelig å kjenne om sjalusien er en forsvarsmekanisme eller om man er usikker på seg selv og partneren.

Bruk tid på følelsen

Når man er forelsket herjer følelsene vilt, og sjalusien kan lett blusse opp. Men psykolog på Institutt for Klinisk Sexologi og Terapi, Anita Skrautvol, mener at man også godt kan være sammen med kjæresten og aldri kjenne sjalusi.

- Men det vanligste er nok å kjenne noe sjalusi. Hvor mye varierer veldig fra person til person - og fra forhold til forhold. Samme person kan være sammen med én partner og kjenne sjalusi innimellom, men bli en kjeftende, supersjalu person med en annen partner.

Når er det egentlig greit å være sjalu?

Når du kjenner sjalusi, må du forholde deg til følelsen uansett om det skjer når du tenker at det er greit eller ikke. Det kan imidlertid være en god idé å bruke litt tid på å kjenne på følelsen før du bestemmer deg hvorvidt du vil handle på den eller ikke, tipser Skrautvol.

Hun sier at det mange ganger kan være lurt å øve seg på å romme følelsen selv, eller eventuelt lufte frustrasjonen med en venninne uten å la det gå ut over partneren.

- Dersom du etter en liten "kartlegging" har kommet frem til at det var noe partneren din gjorde som utløste sjalusien, og at det som ble gjort representerer et overtramp i forhold til de rammene dere har satt for deres forhold eller i forhold til respekten for deg som hans kjæreste, kan det være en idé å ta det opp, mener psykologen.

Samtidig understreker hun at selv om din opplevelse er sterk og både sinne og følelser av å bli urettmessig behandlet kan dukke opp, har nok partneren din en egen opplevelse av situasjonen. Lytt til den, og se om du kan bruke noe av den til å føle deg bedre og eventuelt løse opp i sjalusien.

Viktig sjalusi

Psykologen forteller at mange er veldig opptatt av å bli kvitt ubehagelige eller kompliserte følelser som sjalusi, istedenfor å akseptere dem som nødvendig og viktig del av livet.

- Så lenge man håndterer sjalusien sin på en måte som fungerer, er det kanskje ikke noe mål å bli helt kvitt den? Den kan for eksempel være en viktig tilleggsopplysning i opplevelsen av kjærlighet til et annet menneske. At vi er redde for å miste dem vi er glade i, sees ikke på som noe unaturlig når det gjelder for eksempel død. Men på samme måte som "sykelig sjalusi" og andre følelser som spilles ut til det ekstreme, kan overdreven dødsangst bli et problem, sier Skrautvol og fortsetter;

- I motsatt retning, kan totalt fravær av sjalusi også oppleves som vanskelig av mange. Som med de fleste følelser, er nok det beste for de fleste å befinne seg i "midtsjiktet" et sted - ikke å kvitte seg helt med dem. trist2-320

Denne saken ble første gang publisert 30/01 2009, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også