Fysisk kjærlighetssorg

Det er ikke bare innbilning at det gjør innmari vondt å tenke på eksen.

Fysisk kjærlighetssorg
Fysisk kjærlighetssorg
Sist oppdatert
Den psykiske smerten man opplever ved sosiale avvisninger, som når man blir dumpet av kjæresten, henger mer sammen med fysisk smerte enn man hittil har trodd. Det viser en amerikansk studie, offentliggjort i tidsskritet PNAS.

Les også: Overraskende romantisk

Les også: Dater du på nett?

Les også: Få ham forelsket i deg


40 personer deltok i studiet, og alle hadde vært gjennom et ufrivillig brudd med en kjæreste i løpet av de siste seks månedene. Deltakerne beskrev alle sine følelser knyttet til en hard avvisning. Som en del av eksperimentet ble de sørgende forsøkspersonene bedt om å se på et bilde av deres tidligere partner, og samtidig tenke på bruddet.

Et annet forsøk gikk ut på å se på bildet av en god venn og tenke på noe positivt man hadde opplevd sammen. Begge disse forsøkene ble gjennomført mens deltakerne var koblet til et varmeutviklende apparat.

Først så testpersonene på bildene sine mens apparatet var lunkent og behagelig. Og så igjen mens apparatet var så varmt at det gjorde en smule vondt.

Imens ble deltakernes hjerner analysert med FMRI, en teknikk som brukes til å studere hjernefunksjoner.

Ikke bare en metafor
Resultatene viser at den følelsen som deltakerne fikk av å se bilder av eks-kjæresten, mens de tenkte på avvisning, gjorde kraftige utslag i den del av hjernen, som normalt er forbeholdt fysisk smerte. Det å tenke på eksen gav faktisk nesten det samme utslaget som apparatet som var varmet opp til å gi en mild smerte.

Forskerne mener at forholdet mellom psykisk og fysisk smerte har vært studert lenge, men at dette er første gang man har studert sammenhengen hos folk med et nylig "knust hjerte".

- Disse resultatene gir en ny mening til ideen om at avvisning gjør vondt. På en måte sier vi at det ikke er en metafor, sier Ethan Kross, en av studiets forfattere, til Yahoo News.

Kilde: Videnskap.dk sorg_hoyde.280x420

Denne saken ble første gang publisert 25/07 2011, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også