Det er mange kvinner som opplever, og fortsetter å leve i, voldelige forhold.

Så hva gjør man når man først har havnet i en slik situasjon?

- Et voldelig forhold har mange fasetter. Det kan være alt fra den lille forsiktige begynnelsen som "vennligsinnet" kritikk, som etterhvert øker til de første slagene kommer. Dytting, klyping, verbal utskjelling og til det helt ekstreme som slag. Dette er hendelser man overhodet ikke skal godta, sier Evelyn Bentzen, daglig leder for Krisesenteret i Tromsø.

Snakk med noen

Du må ikke være redd for å ta kontakt med støtteapparatet som finnes der ute.

- Først og fremst er det viktig å få noen å snakke med. Familievernkontor, familievoldskoordinator hos politiet, eller få en time på stedets nærmeste krisesenter.

Det er viktig å ikke være alene i denne tiden. Søk støtte hos mennesker du vet bryr seg om deg.

Les også: Få ham ut av livet

Les også: Når han slår

Les også: Er du i et ødeleggende forhold?Unngå konfrontasjon

Bentzen mener at man ikke skal konfrontere vedkommende, det er bedre å dra vekk.

- Man bør ikke gå i forsvar. Hva er det man skal forsvare? Gå ut, oppsøk venner og ikke vær redd for å fortelle. Husk at vold ikke går over av seg selv.

Hvis dere har barn sammen bør du søke hjelp hos barnevern. Dette er gode ressurser for deg i denne tiden.

- Er det barn i forholdet, er det viktig å søke råd og hjelp hos veileder i familievernkontor eller barnevern. Barnevernsvaktene tilknyttet politidistriktene er viktige ressurser. Ellers er det utallige kontakter med nettadresser. Søk gjerne krisesenter.com da kommer alle krisesentrene i Norge opp, noen også med gode viderehenvisninger, anbefaler hun.

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!