Dere har vært kjærester en god stund, men han vil ikke ta deg med i familiebesøk eller introdusere deg for kameratene sine. Inntil nå har du ikke turt å stille krav i frykt for å miste ham. Hva gjør du?

Parterapeutene Karin Hall og Christian V. Scheel mener at det viktigste for kvinnen er å stille seg selv noen spørsmål.

- Det er vanskelig å gi konkrete svar fordi det er forskjellig fra par til par, men som kvinne er det er lurt å tenke over noen ting. Blant annet hva det er som gjør at hun godtar å leve slik i mange år? Hvor og hvordan har hun lært å ikke bli inkludert og leve "skjult" på en slik måte? Hvilke kvinner er det som godtar å leve "under" mannen uten å stille egne krav?

Viktig å sette krav

Scheel forteller videre at hvis kvinnen har levd slik i flere år må hun sette hardt mot hardt.

- Har hun taklet det i mange år er det på tide å møte dette. Hun bør sette krav og konfrontere ham og tørre å "rock the boat" for å komme seg videre.

Les også: Ikke si dette til kjæresten

Les også: Det vi ikke forteller partneren

Les også: Holde igjen?


Dette kan være skremmende for de fleste av oss, og mange bruker veldig ofte mye energi på å bevare harmonien i forholdet.

- Vi er redde for å miste og redde for ubehag. Mange godtar altfor mye og utsletter seg selv. Man må risikere noe for å ha muligheten til å komme nærmere og dypere i relasjonen, forklarer parterapeuten.

Kan være mange grunner

Det kan være forskjellige grunner til at han ikke vil inkludere deg i sin egen verden.

- Det kan være at han har en dyp redsel for å binde seg nært. På en annen side kan det være at han lever et "dobbeltliv" og vil ha i pose og sekk. Et eget liv og deres liv.

Også her er det viktig å stille seg selv noen spørsmål.

- Bærer han på en skam som gjør at han er flau over henne? Kanskje hun tilfredsstiller noe han trenger i sitt indre. For eksempel en "god mor" eller/og en elskerinne, men hun tilfredsstiller ikke hans ytre krav?

Scheel og Hall mener at han skjuler noe. Men spørsmålet er hva?


Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!