Reisetips for gravide

Å reise som gravid er vanligvis helt trygt, men du bør ta noen forholdsregler. Her får du tipsene.

Publisert Oppdatert
Enten du og din kjære skal på en siste romantisk tur før babyen kommer, eller du planlegger å besøke familien din, skal du vite at du fint kan dra mens du er gravid, så lenge du tar noen forholdsregler.

Reis på riktig tid

Den beste tiden å reise med fly på mens du er gravid, pleier å være andre trimester når den største risikoen for spontanabort og den verste kvalmeperioden er over. Mange kvinner føler seg ikke så trette som de gjorde første trimester, og de har mer utholdenhet i denne perioden av graviditeten.

Vit om retningslinjer

De fleste flyselskaper tillater ikke at kvinner som er mer enn 36 uker gravide reiser. Om det synes at du er gravid, ha med deg en lapp fra legen din som viser hvor langt på vei du er. Cruiseskip har individuelle regler for hvor sent i svangerskapet en passasjer kan reise, derfor er det smart å sjekke med dem på forhånd. Det er trygt å ta en biltur når som helst i svangerskapet, men for de fleste blir bilturen mer og mer ukomfortabel jo lengre du er på vei i graviditeten.

Være komfortabel

Velg et sete som er nær midtgangen eller langt fremme i flyet. Slik har du bedre plass og lettere tilgang til toalettet. Unngå å stå for lenge i kø, spør eventuelt om å få hvile deg på en stol hvis køen er lang. Når du er på biltur er det smart å stoppe ofte slik at du får gå på toalettet. På lange turer er det lurt å ha en pute i ryggen og bruke løse, komfortable klær.

Hold deg hydrert og sund

Ta med deg mye sunn snacks på turen, de fleste måltider servert på fly har høyt saltinnhold, om du allerede er oppblåst og hoven kan saltet gjøre deg mer ukomfortabel. Drikk ofte og bevege deg så ofte du kan.

Slapp av og nyt turen

Svangerskapet er en utrolig tid, og dersom ikke legen din sier at du ikke kan reise på tur, er det ingen grunn til at du ikke skal kunne nyte stunden.

Vær forsiktig

Skal du ha flere barn på en gang? De fleste leger advarer kvinner som er gravide med tvillinger å reise etter 32.uke, og kvinner med trillinger etter 20.uke. Husk også på at reglene varierer fra flyselskap til flyselskap, så sjekk før du bestiller billetter.

Kilde: Yourhealth.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning