Giardia- forskergruppe Tropiske sykdommer=

OVERLEGE: Kurt Hanevik, Tropesenteret. © FOTO: Anne Sidsel Herdlevær

De fleste av oss unngår så godt vi kan å bli solbrent eller få magesjau på eksotiske ferier. Om solutslett og en rumpe som mest ligner det japanske flagget er ugreit, så er det ingenting mot de virkelige farene.

Overlege Kurt Hanevik ved Nasjonalt kompetansesenter for tropiske infeksjonssykdommer er ekspert på feltet.

- Har du vært ute og reist kan du få sykdommer som ikke er vanlige i Norge. Får du utslett, hodepine, feber eller diaré, er det symptomer du bør være obs på, sier han til Kvinneguiden.no.

- Følg med og ha en lav terskel for å gå til legen. Hodepine og generell sykdomsfølelse er også vanlige symptomer. Blant dem som blir syke, er denguefeber ikke uvanlig etter reiser i Sørøst-Asia, mens malaria er en farlig og viktig sykdom å være oppmerksom på.

- På poliklinikken har vi en god del pasienter med larva migrans. Da får du utslett som ikke klør mye, men som beveger seg gradvis bortover huden som en strek eller en sirkel. Det er en liten betennelsesreaksjon på en larve i huden som prøver å komme seg inn i kroppen. Det er ikke farlig, bare ubehagelig. De aller fleste kommer borti turistdiaré, det tar 1-4 dager og går som regel over av seg selv. Diaréen skyldes oftest en tarmbakterie eller virus, type e-coli-bakterie. Turistdiaré kan man få overalt, også i Bergen, for den saks skyld. Du trenger ikke reise så langt.

Overlegens råd til deg som skal på langtur:

- Fekal oral smitte og myggbårne sykdommer er vanligst. Det vi pleier å si er: Pass på hygienen. Se deg litt rundt på hva slags sted du spiser.

- «Skrell det, kok det eller glem det» kan være vanskelig å følge, og setter en liten demper på ferien. Men følg rådet hvis du vil være på den sikre siden.

- Ta malariaforebyggende medikamenter i malariaområder og bruk myggnett.

- Vask hendene med såpe og vann før du spiser. Pass på vannet du drikker er rent. Kjøp eventuelt flaskevann.

- Kjøp reiseforsikring. Husk at statistisk sett er ikke sykdommer farligst. Det er ulykker, særlig i trafikken, som gjør at folk havner på sykehus under reiser.

- Mitt beste råd er : Bruk hodet!, formaner overlege Hanevik.

Tropiske sykdommer=

SYKEPLEIER: Mari Holmslien, Europeiske alarmsentral.

Marit Holmslien, sykepleier ved Europeiske alarmsentral:

- Diarésykdommer er vanligst. Tropesykdommer utover det er ikke noe Europeiske Reiseforsikring opplever at et stort antall av kundene får. Vi har årlig noen tilfeller av denguefeber og malaria, men de er heldigvis stort sett av de mindre farlige typene. Generelt opplever vi at de fleste kundene våre faller inn under følgende sykdomskategorier:

- Mage-tarm-sykdommer

- Luftveisinfeksjoner

- Diverse infeksjonssykdommer

- Psykiske sykdommer, lettere og mer tunge psykiatriske diagnoser

- Hjerte-kar-sykdommer

- Lungesykommer

- Nevrologiske sykdommer

Disse sykdommene bør du passe deg for:

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!