Det er ingenting som er så deilig som ferie. Fjerne strender, fargerike drinker, fjell, ørken, opplevelser. Nordmenn reiser lengre, oftere og mer eksotisk enn noen gang før.

Men du trenger ikke nødvendigvis å reise langt. Europa har nemlig mange helt fantastiske feriemål og opplevelser å by på - helt uten at du trenger å reise jorda rundt for å finne dem.

- Det er fort gjort å tenke at vi må lengre enn Europa for den helt store drømmeferien, forklarer reisenettstedet Skyscanner.

- Men kanskje vi ikke gir lille Europa nok kred, for sammenlignet med resten av verden så har denne verdensdelen mer pakket sammen på mindre areal enn de fleste andre steder.

Fra hvite strender og høye fjell til isbreer og ørken, Europa har ikke rent få opplevelser å tilby de av oss som ikke har tid eller råd til å reise på langtur når det er ferietid, men som likevel drømmer om en ferie det er verdt å skryte av.

Yvonne Bonanati hos Hotels.com er helt enig.

- Europa har ikke bare spennende storbyer, men også vakre naturskjønne steder for de som liker å være ute i det fri, forklarer Bonanati til Kvinneguiden.

- Man trenger for eksempel ikke reise til Brasil for å drive med kiting, Spania har helt fantastiske steder å drive med dette på. Og surfing i Portugal er topp for de som ikke har tid eller råd til å reise til Bali. Man trenger nemlig ikke nødvendigvis reise langt av gårde til tropiske strøk for gode vindforhold, heftige bølger og fine strender.

Er det seiling du er på jakt etter, tror Bonanati også at man kan finne det man søker på hjemmebane her i Europa.

- Har man ikke råd å reise til Karibien men drømmer om en uforglemmelig seiltur, har Adriaterhavet både krystallklart vann, stekende Middelhavs-sol og mange øyer å oppdage langs den dalmatiske kysten.

Korsika og Sardinia

Ingrid Ormstad hos Lavprisfly.no tror også Europa har så mye mer å by på enn mange kanskje vet om og husker på, og deler gjerne av sine absolutte favoritter.

- Personlig er Korsika min favoritt -  den franske øya i Middelhavet, og nærmere bestemt Calvi, en liten by nord-vest på øya, forklarer Ormstad til Kvinneguiden.

- Der er det helt nydelig, en fantastisk perle, med god mat, flotte strender, hyggelige mennesker og rimelige priser. Både franskmenn og italienere ferierer selv her, og i tillegg til de vakre strendene, kan man gå turer innenlands til fots. Calvi har Korsikas høyeste fjell, og jeg vil også anbefale å leie bil og kjøre rundt øya på eventyr.

Er det vakre strender du er på jakt etter, vet Ormstad om flere.

- Sardinia har fantastiske strender, det samme har de greske øyene Naxos og Santorini , med flott natur, hvitkalkede landsbyer og blått hav.

Og sliter du med å velge mellom by og strand, har Ormstad også råd.

- Sitges, en fantastisk by bare 3.5 mil fra Barcelona er super, det samme er Scheveningen beach i Haag utenfor Amsterdam. Denne er faktisk kjent som en av Nederlands beste steder for kite- og vindsurfing.

Andre flotte steder hvor du kan kombinere by og strand er Ericeira, surfeparadiset som ligger 3,5 mil fra Lisboa i Portugal og byen Sopot utenfor Gdansk, også kjent som Polens riviera.

Her er flere alternativer om du ønsker eller av behov må legge ferien litt nærmere hjemme:

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!