Aksjehandel

Hva er egentlig en aksje?

Vet du hvordan du går frem for å kjøpe aksjer? Her får du svaret.

AKSJEHANDEL: Vet du egentlig hva en aksje er? Her får du vite alt du lurer på om aksjehandel.
AKSJEHANDEL: Vet du egentlig hva en aksje er? Her får du vite alt du lurer på om aksjehandel. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Sist oppdatert

Å bruke noen penger på aksjer eller fond gjør at det blir mer spennende å spare, mener forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.

- Når det er sagt, så vil jeg påpeke med en gang at det å spare i aksjer kun bør være et krydder i sparingen din. Hoveddelen av vanlige folks sparing bør være buffersparing på konto, nedbetaling på boliglån og langsiktig fondssparing for fremtiden, som for eksempel pensjon.

Meglerhus og kurtasje

Det nytter ikke å troppe opp personlig hos Oslo Børs om du vil kjøpe aksjer, du må gå gjennom et meglerhus som har en avtale med Oslo Børs om at de kan kjøpe og selge aksjer.

For å kjøpe aksjer må du derfor betale et meglerhus for å kjøpe aksjene for deg. Et slikt meglerhonorar kalles kurtasje.

Kurtasjen for internetthandel er mye lavere enn vanlige meglertjenester.

For å komme i gang med aksjehandel forklares det på E24.no sin aksjeskole at du må opprette et kundeforhold med et meglerhus. Det finnes egne internettmeglerhus, som Nordnet og Netfonds, i tillegg til at mange av de store bankene også tilbyr internetthandel til sine kunder.

Kjøpe aksjer er enkelt

- Det er enklere å kjøpe aksjer på internett enn å betale en regning i nettbanken, har daglig leder i Nordnet, Anders Skar, uttalt til E24.no.

Etter å ha opprettet en aksjehandelskonto hos en av disse meglerne må du overføre penger fra bankkontoen din til den nye aksjehandelskontoen. Når det er gjort er du klar til å begynne å kjøpe aksjer.

Det er to ting du må bestemme deg for før du legger inn en bestilling: antall aksjer du vil kjøpe og hvor mye du vil betale per aksje.

I tillegg er du på Oslo Børs sikret den beste kursen, så selv om du legger inn et bud som er for høyt vil man få kjøpt aksjen til den rimeligste tilgjengelige prisen.

Hva er en aksje

FORBRUKERØKONOM: Christine Warloe i Nordea.
FORBRUKERØKONOM: Christine Warloe i Nordea. Foto: FOTO: Michal Tomaszewicz ([email protected])
AKSJEMEGLER:  Tone Trandokken fra DNB.
AKSJEMEGLER: Tone Trandokken fra DNB. Foto: FOTO:

En aksje er en eierandel i et aksjeselskap. Kjøper du en aksje, så betyr det at du kjøper en andel av selskapet. Verdien av en aksje er verdien av fremtidige utbetalinger fra selskapet til aksjeeierne.

- Forventningene til disse utbetalingene, og dermed prisen på aksjen, påvirkes av forhold som «hvor dyktig er bedriften til å skape verdier», den generelle økonomiske utviklingen, rentenivået, markedspsykologi og så videre, forklarer forbrukerøkonomen.

Enkeltaksjer gir stor risiko

Videre understreker Warloe at det er stor risiko forbundet med å spare i enkeltaksjer. Sparemidlene kan i verste tilfelle gå tapt dersom selskapet går konkurs.

- Det er derfor viktig at den delen av sparingen du plasserer i aksjer er penger du kan klare deg foruten. Hvis du ikke «sover godt om natta» som følge av dine sparevalg, så er det et tegn på at du har tatt for høy risiko. Hvis du synes at det hørtes skummelt ut, men likevel ønsker å prøve aksjer, så kan du prøve de store selskapene som eksempelvis Statoil og Telenor. Faren for at disse selskapene skal gå konkurs er såklart mindre enn for en mindre bedrift.

Ifølge forbrukerøkonomen er sparing i enkeltaksjer for spesielt interesserte og personer som ønsker å følge med.

- Du skal holde seg oppdatert i forhold til selskapene du investerer i og markedet de opererer i.

- Likevel kan det være vanskelig å tjene penger på dette. For de aller, aller fleste vil derfor fondsparing utgjøre et veldig bra alternativt. Da får du spredt risikoen på flere selskaper. Du kan også redusere risikoen ved å kjøpe fond som inneholder selskaper fra ulike land eller globalt om du vil.

Også aksjemegler Tone Trandokken i DNB understreker at du må være oppmerksom på at aksjemarkedet kan svinge mye.

- Er du i aksjemarkedet må du være innforstått med at du også kan tape penger. All investering i aksjer må anses å innebære høy risiko for tap.

Fondsparing

Warloe understreker at hennes rådgivning rundt fondssparing er i henhold til den rådgivningen Nordea gir. Den går ut på å tenke portefølje, som betyr en sammensetning av ulike spareformer (aksjer og renter).

Aksjetips

  • Fokuser på noen få aksjer (5-10 selskaper) og lær dem å kjenne, ikke prøv å følge med på alle aksjene/selskapene på Oslo Børs.
  • Ikke kjøp de aksjene som ser billigst ut/ har lavets kurs, før du har satt deg inn i de aktuelle selskapene. Risikoen kan ofte være litt høyere i aksjene som er lavt priset, og prisen i seg selv sier ingen ting i forhold til om selskapet er billig eller ikke.
  • Investeringen i aksjer bør primært sees på som en langsiktig investering, og du bør derfor benytte penger som du ikke trenger til andre formål i nærmeste fremtid.

Kilde: Aksjemegler Tone Trandokken i DNB

Dette er spørsmålene du ifølge forbrukerøkonomen skal stille deg før du starter fondssparing:

Når trenger jeg pengene?

Hvor store svigninger er jeg villig til å utsette sparepengene mine for ?

- Skal du bruke pengene innenfor relativt kort horisont - la si tre år - så bør aksjeandelen i din totale sparing være lav. Vis versa hvis det er pensjon som er sparemålet ditt og du i dag er 30 år. Da bør du skru opp andelen aksjer i porteføljen.

Videre supplerer Warloe med at en porteføljetankegang innebærer at du på forhånd bestemmer hvilken fordeling du vil ha mellom aksjer og renter (korte og lange). Det er svaret på de to spørsmålene over som bestemmer dette.

Sparemål og risikoprofil

- La oss si at ditt sparemål og risikoprofil tilsier at du skal ha 50 prosent aksjer og 50 prosent renter i din portefølje. Altså av din månedlige sparing på la si 1000 kroner, så skal 500 kroner plasseres i aksjer og 500 kroner i renter. Plasseres disse pengene i det som heter en aktivt forvaltet portefølje, så vil denne fordelingen opprettholdes over tid. Det vil si at når aksjemarkedet stiger og dermed også aksjeandelen i sparingen din, så vil fondet realisere gevinst for å komme tilbake til 50/50-fordelingen.

- Når aksjemarkedet går ned skjer det motsatte, og dermed kjøpes det aksjer når kursene er lave. Dette kalles rebalansering av porteføljen. Oljefondet opererer på denne måten. Flere banker tilbyr denne type fondssparing og går under navn som "kombinasjonsfond", "planfond" eller lignende.

Dette er ifølge forbrukerøkonomen en enkel måte å spare på samme måte som proffene gjør, og som bidrar til at din risikoprofil overholdes. Som sparer trenger du ikke å foreta seg noe som helst, dette går helt av seg selv.

GJØR SPARING GØY: - Å bruke noen penger på aksjer eller fond gjør at det blir mer spennende å spare, forklarer forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.
GJØR SPARING GØY: - Å bruke noen penger på aksjer eller fond gjør at det blir mer spennende å spare, forklarer forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Skattemessige fordeler å spare i aksjer

I motsetning til banksparing, hvor du må skatte av rentene hvert år, så skatter du ikke av eventuell gevinst på aksjer/fond før disse selges.

- Denne utsatte skattefordelen gjør at du får avkastning også på den delen som egentlig skulle vært betalt inn som skatt, forklarer forbrukerøkonomen.

- Verdien av utsatt skatt øker med tiden og utgjør en stor del av meravkastningen du kan oppnå til sammenligning med banksparing.

Når du selger aksjer og fond, så får du også noe som kalles for skjermingsfradrag. Det betyr ifølge Warloe at du bare betaler skatt for den delen av avkastningen som går utover skjermingsrenten.

- Denne fastsettes årlig av Finansdepartementet. Tap på aksjer og banksparing kan trekkes fra på skatten, en trøst når sparingen ikke har gått slik du ønsket.

Les også:

Slik klarer du deg på halve lønnen

Samboere kan tape alt

Slik forhandler du deg til høyere lønn

Denne saken ble første gang publisert 02/09 2013, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også