Ny duft til huset

Lukten av mat, sko, kjæledyr og gymtøy går en sikker død i møte. Her er remediene.

Publisert Oppdatert
Huslukt er et velkjent fenomen. Som barn, da nesene våre var våkne og verden merkverdig, møtte vi lukten når vi ble med hverandre hjem: En navnløs eim, sjelden direkte god eller vond, men umiskjennelig til stede allerede i bislaget.

De av oss som flyttet, flyttet også inn i andre menneskers huslukt. Det kunne ta måneder og år å bli kvitt den. Hvis man åpnet et kott eller skap som sjelden var i bruk, kunne den forrige familiens lukt slå imot en.

Som voksne har mange av oss satt seg fôre å gjøre noe med huslukten. Den bofaste odøren skal perfeksjoneres. Målet er at lukten forskjønnes tilstrekkelig til å fortjene betegnelsen duft.

Kvalitetsforskjeller

- Lukten er det sansestimuliet som har rasket effekt på oss. Derfor er det lurt å tenke gjennom hvordan man bruker dufter, sier Kirsti Fjesme Tryggestad. Hun er lærer i naturmedisink aromaterapi på Bio Medicus Akademiet.

- For eksempel har man funnet ut at vanilje virker beroligende. Panikk- og stressfølelse reduseres, forteller Tryggestad.

Hun bruker selv ekte eteriske oljer, og anbefaler at man er forsiktig med syntetiske dufter. Hun synes også at oljene bør være økologiske, slik at man unngår å puste inn sprøytemidler.

- Duftmolekyler kan påvirke oss positivt eller negativt, og da er det viktig å være nøye med kvaliteten, sier hun.

I hjemmet foreslår hun at man bruker eteriske oljer sammen med aromasteiner. En dråpe på den porøse steinen vil gi godlukt lenge. Duftlamper er et annet enkelt alternativ, men telyset i lampen krever at man er til stede i rommet.

- Ekte røkelse, altså kvaen fra treet som kalles francincense eller virak, har jeg også god erfaring med. Røkelsen har en god psykisk effekt. Pusten blir rolig og dyp, man innstilles på kontemplasjon.

Lysende ideer

Ekte eteriske oljer og røkelse er blant de mer eksklusive husduft-remediene. Vanligere er "luftfriskere" fra dagligvarebutikken. Disse kan imidlertid gi en sterk, syntetisk og dopreget lukt hvis bruken overdrives. Ekte blomster - for eksempel liljer eller sjasmin - er et intenst duftende alternativ.

Interiørbutikker har ofte et stort utvalg av luktremedier. Duftlys er populært, og romsprayer - på lekre parfymeflakonger - er blitt mer og mer utbredt. Små poser i papir eller tekstil, fylt med lavendel, er en slager til soverommet og kommodeskuffen.

- Lavendel er veldig virksomt, og brukes mye av aromaterapeuter. Duften er søvndyssende, men effekten er ikke så sterk av du sovner direkte. En fordel ved lavendel er at planten er rimelig. Derfor kan du gå ut ifra at lavendelprodukter inneholder ekte vare, sier Tryggestad.

Lavendel finnes i mange former - blant annet som eteriske oljer, såper, duftlys, potpurri-poser og "duftsteiner". Med nennsom bruk burde freden senke seg over hjemmet.

Duftenes effekt

  • Vanilje: Beroligende. Reduserer panikk og stress.
  • Rose: Beroligende og oppkvikkende på en gang. Skal virke mot blant annet sinne og sjalusi. Øker følelsen av harmoni. Fin for erotikken.
  • Lavendel: Den mest brukte duften blant aromaterapeuter. Søvndyssende, uten at man sovner direkte. Se opp for etterlingningen lavandin, som ikke har samme effekt - bare mye av den samme lukten.
  • Sjasmin: Også søvndyssende, men ikke så sterkt som lavendel. Fin for følelsesmessige problemer. Erotisk, antidepressiv.
  • Sitrus: Oppløftende og gledesgivende. Ofte sprøytet - se derfor etter økologiske produkter.
  • Eucalyptus: Antibakteriell og bra mot forkjølelse. Velg mild duftolje til rom med små barn, sterkere olje til voksne.
  • Peppermynte: Fin mot hodepine og åndedrettsplager.
  • Kanel: Bra for konsentrasjon og harmoni. Fin for immunforsvaret.
  • Røkelse: Den ekte røkelsen fra virak brukes i katolske kirker, og gir dyp, rolig pust og kontemplativ sinnsstemning.


  • (Kilde: Aromaterapeut og lærer Kirsti Fjesme Tryggestad)
olje4-320 olje3-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning