Virker hårfargen mot deg?

- Det er for enkelt å dømme kvinner basert på hårfargen deres, sier forsker Ellen Mortensen.

Publisert Oppdatert
Som blondine er du kanskje vant til å bli oppfattet som dum, og er du nødvendigvis så mystisk som brunette eller kjedelig som rødhåra?

- For enkelt å dømme

Kvinnelige stereotyper eksisterer fremdeles i aller høyeste grad og det er ikke bare menn som danner seg et forenklet mentalt bilde av kvinner med en viss hårfarge, kvinner kan også være nokså brutale i karakteristikken av sine medsøstre!

Vi vet jo alle at det finnes sylskarpe blondiner, ville brunetter og festlige rødhetter blant oss, så burde ikke de overfladiske bildene snart brennes?

Ellen Mortensen, Faglig leder ved Senter for kvinne-og kjønnsforskning ved UIB, har skrevet artikkelen "Feminine Floker" i tidskriftet EDDA, som omhandler dette temaet. Mortensen forteller til Kvinneguiden at hårfargestereotypien blant annet oppstod gjennom fargesymbolikk i kristendommen og i eldre litteratur.

- I litteraturen symboliserer blondt hår en form for renhet og uskyld, brunetter er mer diabolske og rødhårete kvinner mer lidenskapelige. I dag blir blondiner gjennom en folkelig tone gjerne sett på som dumme og stereotypen eksisterer nok i folkedypet, sier Mortensen.

Hun mener dette blant annet skyldes media, Internett, pornobransjen og reklamespråket, men samtidig understreker hun at stereotypien er mer komplisert i dag enn den var før;

- I dag eksisterer det mange flere uttrykk og kompliserte forestillinger rundt hver enkelt hårfarge, det er rett og slett for enkelt å dømme kvinner basert på deres hårfarge, sier forskeren.

"Dumme" brunetter

Resultater fra IQ-TestLabs viser at de smarteste mennene har brunt hår, mens de med helt svart hår er de dummeste.

Undersøkelser gjort i England viser at rødhårede kvinner i snitt er de smarteste, mens det er de helt svarthårede som er minst intelligente, uavhengig av kjønn.

I en amerikansk undersøkelse gjengitt i Woman oppfatter menn blondiner som vakre, rike og femine. Brunetter blir sett på som snille, intelligente og vennlige. Undersøkelsen viser også at flest menn er seksuelt tiltrukket av blondiner uansett hvor man er i verden.

Undersøkelser utført av hårfargeprodusenten Clairol forteller likevel at brunt er den mest populære fargen på grunn av tre punkter;

1. Brunetter oppfattes som å ha det beste familielivet
2. Brunetter er vennlige og til å stole på
3. Man vil ansette brunetter

Fordeler og ulemper

Det er altså både fordeler og ulemper med hårfarger, men i dag kan vi jo som oftest velge vår egen farge, og det viktigste er vel at man har en farge man føler seg komfortabel med;

- Unge,pene og blonde jenter kan nok bli sett på som mindre smarte på arbeidsplassen på grunn av stereotypien som eksisterer blant folk, sier Mortensen.

Likevel tror hun også at blondinene har flere fordeler på arbeidsplassen;

- De blir gjerne sett på som mer attraktive av andre og det kan virke for dem på flere måter, sier hun.( Kilder: Woman,IQ TEST Labs,short-hair-style.com ) Blond320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning