Ta vare på skoene

En skomaker kan mer enn å lappe sko. Han kan også fortelle deg til hvordan du skal stelle og bruke skoene.

Ta vare på skoene

Ta vare på skoene

Publisert Oppdatert
I et kjellerlokale på Bislett i Oslo driver Tebrizil Memmed skomakerverksted i tradisjonell forstand. Hyllene er fulle av limflasker, såler, skinnrester og alt annet en skomaker trenger. Midt på gulvet står en kraftig hånddrevet symaskin.

Oppdragene består hovedsakelig av reparasjoner av gamle og slitte sko, men mulighetene stopper ikke der.

- Det meste kan fikses. Vesker, vinterjakker, glidelåser, egentlig hva det skal være. Jeg kan til og med reparere ødelagte joggesko, sier Tebrizil Memmed.

Les også: Skotabbene du bør unngå

Les også: Trendy å være varm

Les også: 10 lekre partyveskerDagene går allikevel med til å enklere reparasjoner, samtidig som han passer på å opplyse kundene om at han kan gjøre mer.

- Folk vet ikke hva en skomaker faktisk kan få til. Spisse damesko får ofte bretter og slitasjeskader på overlæret. Dette kan jeg reparere. Men her går det mest i å skifte såler og hæler.

Skostell

  • Bestem deg for hva du skal bruke skoene til når du kjøper dem.

  • Sjekk været før du går ut.

  • Behandle skoene bra fra første dag. Spør gjerne om råd der du kjøper dem.

  • Kjøp skokrem med farge i metallboks. Pleier du skoene dine regelmessig, er de enkle å holde ved like. Har skoene en spesiell farge, kjøp skokrem i riktig farge på glass. Ikke bruk matt skokrem på slike sko, det vil bare ødelegge skoene.

  • Der er enkelt å sparke av seg skoene når man kommer hjem, men da varer de kortere. Vær flink til å åpne lissene helt, og hold skaftet stramt når du tar på deg skoene.

  • Det er lov å jukse og ta snarveier i skostellet om du ikke er flink til å vedlikeholde skoene regelmessig. Litt juks er tross alt bedre enn ingenting.

  • Kilde: Asbjørn Dagestad, skomaker.


Håndverk

Hjemme i Aserbajdsjan lagde Tebrizil Memmed flere sko enn han reparerte. Slik er det ikke i Norge.

- Jeg lagde tradisjonelle aserbajdsjanske sko, en type mokasiner. Jeg lager enda slike, men mest for min egen del. Unge folk tenker ikke på at en skomaker kan lage sko. Sko kommer fra fabrikken i Kina.

Tebrizil Memmed forstår at spesielt yngre prioriterer pris og trender fremfor kvalitet og håndverk.

- Det er dyrt i Norge, spesielt for den typen håndverk jeg lever av. Det blir fort billigere å kjøpe nye sko enn å reparere gamle. I alle fall for unge folk som bare skal ha skoene for en periode. Jeg har derimot eldre stamkunder som kommer regelmessig.

Connaisseuren

Litt lenger opp i gata for Tebrizil Memmeds skomakerverksted driver en annen skomaker, Asbjørn Dagestad, butikk. Der Tebrizil Memmed jobber under filosofien om at alt kan repareres, ønsker slettes ikke Asbjørn at kunder kommer med ødelagte ting.

Asbjørn Dagestad begynte som skomakerlærling i 1983 og har drevet for seg selv siden 1989. Han foretrekker å kalle konseptet «skobutikk med utvidet service».

- Arbeidsmengden er bortimot ubegrenset, så jeg tar ikke imot puffer som rakner i sømmene eller slitte joggesko. Jeg reparerer ikke noe som har gått i stykker, jeg holder fine sko i orden.

Feil bruk

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Gode sko går ikke i stykker av seg selv. Ødelagte sko er som regel brukt feil, mener Asbjørn Dagestad.

- Det første man gjør, er å bestemme seg for hva man skal bruke skoene til. Sko med slapt skinn og tynn såle holder ikke, uansett hvor mye impregnering og skokrem du kliner på.

Skobruk bør planlegges. Det viktigste du gjør, bortsett fra å se an været, er å bestemme deg for å behandle skoene bra.

- Kalosjer, kremer og eventuelt et ekstra par sko må du ha i dårlig vær. Noen spaserer mye uten å ødelegge skoene, mens andre ødelegger skoene bare de skal inn og ut av bilen, sier Dagestad.

Spør i butikken

Det viktigste du kan gjøre for skoparken din, er å lære om vedlikehold. Med riktig vedlikehold vil det lønne seg med kostbare sko, ifølge Asbjørn Dagestad.

- Skoene bør behandles med gang de der nye. Seriøse butikker har alltid tips. Du må vedlikeholde kontinuerlig, og i lengden vil du tjene på å kjøpe dyre sko og god skokrem fremfor flere par billigsko.

sko2-220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning