Spis deg til vakker hud

Det er ingen tvil om at skjønnhet kommer innenfra.

Publisert Oppdatert
Rensemelk, fuktighetskrem, ansiktsvann, tonere... Mye av det virker og mye er bare tull. Kanskje du heller skulle legge om kostholdet ditt?

Kviser og mat

For vil du ha renere hud, færre rynker og mindre porer, bør du gjerne ta en titt på hva du putter i munnen din.

Per i dag finnes det ikke gode nok bevis som viser en direkte link mellom sukkerholdig mat eller sjokolade og mer akne eller kviser. Akne er et resultat av overproduksjon av olje kjent som sebum i huden, dette blir trigget av øket testosteron i kroppen. Dette kan påvirke alle kvinner, både i tenårene og i voksen alder, både gjennom graviditet og amming.

Det finnes masse studier som undersøker effekten mat har på akne, og det har blitt påvist at mat som inneholder mye usunt fett kan øke produksjonen av sebum og akne i huden.

Det beste kan da være å kutte fettholdig mat og fastfood som kaker, kjeks, dessertpuddinger og is og holde deg til lettprodukter. Men husk å spise sunt fett som du finner i laks, tunfisk, makrell og ansjoser.

Det som virkelig er klart og tydelig er linken mellom akne og sink. Mangel på dette næringsstoffet i kroppen har vist seg å virke forverrende på ansiktet, og noen begrensede men interessante studier viser at en økning av sink-inntaket kan hjelpe mot akne. Du finner for eksempel sink i rødt kjøtt, gresskarfrø, krabber, sardiner, hvetebakterier og østers.

Rynker og mat

Mat som gir oss gode omega-3 fettsyrer, for eksempel fet fisk og vegetabilsk olje som linolje og solsikkeolje, nøtter og frø, hjelper å holde celleveggene i huden hydrert. Hvis du ikke får i deg nok av dette, fører det til en tørr hudoverflate som kan flasse og klø, men det er sjelden det blir så dramatisk. Men tørr hud fører til linjer. Maten er viktig for å holde det øverste hudlaget fleksibelt og mykt. Spis mer av fisk som hyse, hvitting og torsk, pluss muslinger samt tang, som tilberedes og er spiselig!

Soyabasert mat gir kroppen plantenæring som har lignende struktur som østrogen. Det er viktig for en glatt, myk hud fordi det hjelper på produksjonen av gode oljer i kroppen.

Eksem og mat

Mange mener at mat spiller en viktig rolle når det gjelder å lege kløende eksem på huden, men det er fremdeles få bevis som viser at dette stemmer. Om du derimot holder en presis dagbok hvor du noterer deg alt du spiser og tilstanden til eksemen, kan dette være hjelpsomt.

Om du klør, hovner opp og blir rød når du får i deg viss mat som egg, melk peanøtter, soya, hvete eller fisk, bør du kontakte lege og diskutere hvordan du kan slutte å spise dette.

Kilde: Timesonline, Health.com, Elle.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning