Hudproblemer

Smink deg til drømmehuden

Problemhud? Det finnes råd.

hud porselen ren glatt frisk

hud porselen ren glatt frisk Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com

Publisert Oppdatert

Vinteren er en skikkelig påkjenning for huden. Elementene forsterker de hudproblemene du måtte ha, om det er store porer, synlige blodårer, røde prikker, hvite prikker, eller kviser.

Men det finnes råd. Har du hørt om Itten? Han er viktig for at du skal klare å sminke vinterhuden riktig.

Ittens fargelære

Johannes Itten var for fargelære det Leonardo da Vinci var for vitenskapen. Han laget blant annet en fargesirkel, og han innførte begrepet komplementærfarger. Det kan du lese mer om i faktarammen.

Vår ekspert, sminkør og stylist Tove Eggen, trenger ikke å lese om ham. Hun kan sin Itten, og bruker ham flittig for å sminke bort variasjoner i huden. Her er hennes huskeliste:

  • Lilla dekkes med gult
  • Blått dekkes med oransje
  • Rødt dekkes med grønt
  • Brunt dekkes med rosa

1. Synlige blodårer

- I sminke bruker vi komplimentærfarge-teorien for å dekke og skjule. Alt som er rødt, kan dekkes med noe grønt og alt som er blått kan dekkes med noe oransje, sier Eggen.

- Fordi blodårene vi ser kan være blå eller rød, og derfor tidvis lilla, så er det produkter med disse fargene vi leter etter. Det finnes flotte primere med et grønt skjær, men også noen foundations kommer ferdige med litt ispedd grønt.

- Det kan virke skummelt, men det er virkelig den beste måten for å få bukt på problemområdene. Bruk veldig lite produkt slik at du til slutt sitter igjen men ren hudfarge - poenget er jo ikke å se den grønne fargen heller!

2. Røde flekker

Ittens fargesirkel

Ittens fargesirkel Foto: Illustrasjon: Wikipedia

Johannes Itten

Johannes Itten (født 11. november 1888 i Zürich, død 27. mai 1967) var en sveitsisk maler, designer og kunstpedagog.

Han fikk stor betydning for flere yngre kunstnere gjennom sin undervisning, blant annet ved oppbygginga av Bauhaus-skolen fra 1919 til 1922, og siden gjennom flere bøker, særlig Kunst der Farbe fra 1961, der han presenterer sine egne fargeteorier. Ittens fargelære brukes fremdeles på de fleste kunstfagskoler over hele verden.

Johannes Ittens malerier, som ofte er eksperimenter med geometriske former, farger og komposisjon, ble stemplet som entartete Kunst, det vil si «utartet» og uønsket, i Hitler-Tyskland.

Kilde: Wikipedia

- Røde flekker kan komme av så mangt, men hvis de er tørre i tillegg er det viktig at de behandles før vi begynner med dekkprosessen, sier Eggen.

- Bruk gjerne en mild skrubb, og en god balm over for å bli kvitt eventuelt flassete hud. Bruk så en grønn concealer hvis området er veldig sterkt og avgrenset, eller en grønn primer hvis man har større områder. Pass på at ikke grønnfargen synes, den skal bare nøytralisere det røde.

3. Tørr og flassete

- Her er behandling alfa og omega, så begynn med riktig pleie i form av peeling én gang i uka hvis huden din tåler det. Bruk gode fuktighetsprodukter til rens og smøring både morgen og kveld, og gjerne en balm i løpet av dagen på tørre områder når du ikke bruker sminke, sier Eggen.

- Rett før sminke smøres huden godt inn med balm på de tørre områdene, og så en fuktighetskrem over hele huden. La det trekke seg inn i 10 minutter og gå eventuelt over med litt ekstra balm igjen.

- Bruk en flytende og vannbasert foundation. Disse inneholder mindre pudder, som da ikke vil tørke ut huden. Fordi vi fortsatt trenger noe til å holde på plass foundation kan du teste om en fikserende spray er nok.

- Hvis huden fortsatt blir flekkete utover dagen, bruk et løst og gjennomsiktig pudder som er helt uten dekk. Denne vil bare holde på plass fuktighet og foundation, akkurat som et talkum.

4. Kviser

- Igjen er behandling det viktigste elementet, og ikke la deg rive med av tanken at du MÅ dekke kviser for en hver pris. Spar det til de spesielle anledningene hvor det virkelig er verdt det. Hvis kvisen er rødlig, brukes en concealer med grønt i rett på kvisen for å nøytralisere rødfargen. Pass på at grønnfargen heller ikke syns, og klapp en nøytral concealer (hudtonet) lett over og ut i huden slik at det ikke blir noen synlige overganger.

- Er kvisen blitt gul, fungerer en hudfarget concealer med et hint av rosa i best. Men din vanlige concealer vil fungere, så lenge de jobber ut overgangene. Vær forberedt på at en slik kvise kan "poppe" i løpet av dagen. Da skifter den ofte farge til rødt, og du trenger da en grønn concealer for å nøytralisere fargen.

- Har kvisen fått skorpe, og dermed er litt brunlig så trenger den en rosa concealer for å nøytralisere det brune. Påfør på samme måte.

Bør også behandles

- Røde prikker i ansiktet kan ha svært ulike årsaker, og må ha en diagnose før vi vet hva slags behandling du trenger, sier lege og hudspesialist Eli Janne Fiskerstrand ved Hudspesialisten til Kvinneguiden.

- Synlige, tynne blodårer i ansiktet kan bare behandles med kar-laser, gjerne gullstandarden Candela V-beam som er i bruk på alle landets Universitetssykehus. På hudavdelinger behandles kun fødselsmerker, men små blodårer (telangiektasier) behandles privat, sier Fiskerstrand.

Produktguide

5 CAMOUFLAGE PALETTE fra Make Up For Ever (kr 347) - har hele 5 korrigerende concelaere med både grønt, rosa, fersken, nøytral og gul.

HIGH DEFINITION POWDER fra Make Up For Ever (kr 168) tørker ikke ut huden og holder foundation på plass

Redness Solutions Daily Protective Base SPF 15 fra Clinique (kr ??) er en primer med et grønnt skjær. Ypperlig for større røde områder

Moisturing Skin Care fra Yu-Be (kr 149) er en japansk multikrem som kan brukes på tørre områder, over kviser og såre huddeler som eksem og soriasis.

Slike tilstander går ofte i arv, sier hudpleier ved Teres Nobel, Mette-Lise Strand.

- Synlige, skjemmende blodkar får vi oftest på bena og i ansiktet, og i tillegg til at det kan gå i arv, finnes andre årsaker. For eksempel kan medisiner, svangerskap og hormonforandringer gi synlige blodkar, men de kan også oppstå fordi huden har vært usatt for sterk varme eller kulde.

Både Teres Nobel og Hudspesialisten behandler blodårer og -kar med laser.

- Dersom blodårene er kosmetisk skjemmende og overflatiske, kan vi enkelt behandle dette med laser. Laseren har ulike bølgelengder. Ut i fra vår innstilling, sender laseren bølgestråler til blodkaret. Laserstrålen omgjøres til varme i blodåren og skader karveggene slik at karet blir ødelagt.

DRØMMEHUDEN: Når huden blir vinterblek, synes alle småflekker bedre enn ellers. Det kan være en utfordring å sminke bort. Noen problemer bør behandles, i tillegg til at du sminker.

DRØMMEHUDEN: Når huden blir vinterblek, synes alle småflekker bedre enn ellers. Det kan være en utfordring å sminke bort. Noen problemer bør behandles, i tillegg til at du sminker. Foto: Illustrsjonsfoto: Thinkstock.com

Det er ikke uvanlig om man får en blemme eller et lett brannsår ved en slik behandling. Denne behandles som en helt vanlig brannblemme. Men laserbehandling er ikke et varig tiltak.

Ekspertene

Tove Eggen er utdannet makeupartist ved Art Complexion Make Up Skole og motejournalist ved London College of Fashion. Ved siden av frilansvirksomhet har hun jobbet som makeuplærer. Nå bor hun i varme Barcelona, der hun blogger og lager sminkevideoer og mote-og skjønnhetsartikler for Klikk Mote. Her finner du alle hennes sminkevideoer.

Lise-Mette Strand er kosmetisk sykepleier og jobber til daglig ved Nobel Clinic i Oslo. Autorisert spesialist i Restylane og Botox. Samt godkjent behandler av kjemisk peeling, laser, botox og fillers ved den Norske legeforeningen. I bloggen LiseNobel skriver hun om klinikken og gir ulike skjønnhetstips.

Dr.med. Eli Janne Fiskersrand ved Hudspesialisten i Trondhjem, spesialist i hudsykdommer. Har medisinsk doktorgrad innen laserbehandling av Port wine stains i 1999. Var først i Norge med behandling av fødselsmerker med pulset fargelaser.

- Det vil ikke forhindre at nye kar dukker opp. Dette må du selv forebygge ved blant annet å bruke solfaktor om sommeren, bruke kuldekrem om vinteren og unngå forfrysninger. Vi bor i et relativt hardt klima, og å beskytte seg mot vind, kald og tørr luft er et godt råd for å forebygge at det danner seg nye kar, sier Strand.

Les også:

Alle Tove Eggens sminkevideoer!

Quiz: Hva kan du om håret ditt?

Få julebordets flotteste utringning

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning