Pigmentflekker og behandling

Har du hormonelle pigmentflekker, solskader eller er bare redd for å få mørker områder i ansiktet? Her er rådene!

Publisert Oppdatert

Les mer på Hilde Christinas blogg!Sjansene er store for at du kan få varige pigmentforandringer i ansiktet og på kroppen dersom du soler deg for mye uten beskyttelse. Særlig utsatte er kvinner med hormonforandringer i kroppen, en vanlig følge av p-pillebruk.

Har du først fått pigmentflekker, handler det om å fokusere på beskyttelse og pleie slik at flekkene ikke blir verre med årene. Vi spurte Kvinneguidens hudekspert Hilde Christina Skaar om råd.

Her får du hennes tips!

Solfaktor, solfaktor, solfaktor!

- Pigmentflekker kan være genetisk og da er det lite du kan gjøre for å forhindre at de dukker opp, men å bruke solfaktor er ekstremt viktig. Bruker du ansiktsprodukter med glykolsyre bør du ikke bruke disse om du skal sole deg, da kan du risikere å få pigmentflekker, det samme gjelder for kortisonkrem, sier hudpleieren.

Hilde Christina på Kvinneguiden!


Vår faste hudekspert er utdannet ved Hudpleie- akademiet i Oslo. Hudpleie og makeup er hennes store lidenskap, og liker å formidle kunnskap videre til de som er interesserte.


Hudpleie og makeup

Hilde Christina driver i dag den største bloggen om hudpleie og makeup i Norge.

- Bruker du p-piller bør du også være obs på at du enklere kan få pigmentflekker. Å ikke bruke p-piller er neppe et alternativ for de fleste, men det er greit å ha i bakhodet, sier hun.

Les også: Bort med arr og flekker

Les også: Slik blir huden din vakker

Les også: Stram hud gjennom livetNår skaden er skjedd

Når man først har fått pigmentflekker i ansiktet fra solen, hva kan man gjøre for å få disse fjernet eller dempe de?

- Her finnes det mange ulike alternativer, men det er greit å være skeptisk. Mange produkter på markedet hevder å kunne dempe pigmentflekker, hvorvidt disse faktisk fungerer er heller usikkert. Spør i din nærmeste hudpleiesalong, hudpleierne der bør ha tips til hvilke produkter som kan fungere, tipser hun.

- Produkter med glykolsyre kan gi pigmentflekker ved aktiv soling, men har du fått dem kan glykolsyre faktisk også bleke pigmentflekkene noe. Ellers finnes det flere behandlinger som kan gjøres i salong; laser og det å fryse vekk pigmentflekkene er to eksempler. Det finnes også mange preparater som fåes på resept fra hudlege, disse kan riktignok være ganske røffe mot huden, så vær forsiktig. Husk også at solfaktor hindrer flekkene i å bli mørkere. Disse flekkene blir veldig mye raskere brune enn huden på resten av kroppen vår, så om du ikke bruker solfaktor når du oppholder deg i solen, vil du fort merke at flekkene blir mer fremtredende, selvom huden på resten av kroppen din fortsatt er hvit, sier Hilde Christina.

Om du har fått misfargede flekker i ansiktet, lurer du sikkert på om dette vil forverre seg i løpet av årene. At pigmentflekker blir verre med årene kan man ikke si med sikkerhet, er man forsiktig med sol er det ingenting som tilsier at dette kommer til å skje med 100 prosent sikkerhet, mener hudeksperten.

- Per i dag finnes det også såpass mange løsninger på markedet at det absolutt er verdt å prøve ut ulike ting for å se hva som fungerer for nettopp deg, sier hun.

Skjule flekkene

Mange kvinner får hormonelle pigmentflekker i ansiktet fra p-piller, flere hudpleiere og leger hevder at disse bør laserbehandles annerledes enn flekker som ikke dannes hormonelt, men bare fra solen fordi dette kan forverre hormonelle flekker. Hva er ditt beste råd her?

- Jeg er ikke helt enig i at laser på hormonelle pigmentflekker nødvendigvis vil forverre problemet, men i noen tilfeller kan laser forverre flekkene, ja. Dette gjelder riktignok både ved hormonelle pigmentflekker og de som oppstår grunnet sol. Vær skeptisk, google gjerne klinikken du ønsker å prøve eller hør med andre som har gjennomgått samme behandling. IPL-laser er en behandling jeg vet flere har fått gode resultater med, mange klinikker tilbyr denne behandlingen, sier Hilde Christina.

Hormonelle pigmentflekker har en tendens til å danne seg midt i pannen, utover over øyenbryn, på tinningen, ved nesevingene og på overleppen. Men, det er mulig å dempe de mørke områdene med makeup.

- En god concealer vil kunne hjelpe mye. Velg en med kremet og litt tykk konsistens, tipser hudeksperten.

Les mer på Hilde Christinas blogg!

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning